Saintpaulias, poznatije kao afričke ljubičice, su rod od 6-20 vrsta zeljastih višegodišnjih cvetnica u porodici Gesneriaceae, poreklom iz Tanzanije i susedne jugoistočne Kenije u istočne tropske Afrike. Obično su afričke ljubičice biljke koje se gaje na zatvorenom, kao ukrasne kućne biljke, ali isto tako mogu biti biljke na otvorenom. Dakle, gajenje afričke ljubičice u saksiji je opcija koja je najpopularnija.

Prelepe afričke ljubičice imaju somotaste listove i cvetaju gotovo tokom čitave godine, posebno preko leta.

Afrička ljubičica je visoka samo 10-ak cm, ali iako mala, to ne utiče na njenu lepotu.

Originalna vrsta afričke ljubičice ima tamno-plavu boju, ali su kreirani i hibridi sa belim, roze, crvenim, šarenim cvetovima.

africka ljubicica

Uzgoj

Uzgoj afričke ljubičice nije komplikovan. Ova biljka zahteva umereno topla mesta, a preko zime temperatura ne sme pasti ispod 15 C.

Afrička ljubičica se ne sme držati na hladnim i promajnim mestima, ne trpi nagle promene u temperaturi i zahteva svetlo. Zato je najbolje izabrati mesto pored prozora na istoku. Zaštitite biljku od direktnog sunca, ali joj obezbedite najmanje 8 sati svetlosti dnevno.

presadjivanje ljubicice

Nega i održavanje

Zalivanje

Afrička ljubičica zahteva onoliko vode da joj zemljište bude vlažno, ali nikako raskvašeno. Previše vode će dovesti do pojave bolesti, što dovodi do truleži korena. Takođe, previše vode dovodi do denitrogenizacije, što prouzrokuje nemogućnost da biljka uzima azot iz zemlje. Voda kojom zalivate afričku ljubičicu treba da bude sobne temperature. Zalivanje odozgo će izazvati pojavu tački na listovima, što je jedna vrsta nekroze. Neće doći do pojave ovih tačaka, ukoliko zalivate biljku vodenom prskalicom sa dovoljno sitnim raspršivačem. Ljubičice treba zalivati tvrdom vodom, a afričke ljubičice dobro podnose normalno hlorisanu vodu. Previše hlorisana voda će izazvati spaljeno lišće i smanjeno cvetanje biljke. Ako smatrate da voda ima previše hlora u sebi, samo je ostavite u posudi da prenoći, jer će na taj način hlor ispariti.

uzgoj

Svetlost

Dovoljna količina prirodne svetlosti je veoma bitna za zdravlje biljke, pa tako i za afričke ljubičice. Afričke ljubičice zahtevaju svetlo mesto sa indirektnom prirodnom svetlosti. Nedostatak svetlosti će izazvati odsustvo fotosinteza što dovodi do uvenuća biljke. Nedostatak svetlosti ćete prepoznati po tome da biljka neće cvetati, a lišće će početi da žuti. Kao i nedostatak, tako i previše svetlosti može da dovede do oštećenja biljke. Dakle, afričku ljubičicu treba da postavite na mesto gde će imati indirektnu sunčevu svetlost, eventualno na mesto gde će ujutru ili kasno popodne imati direktnu sunčevu svetlost. Za uspešan razvoj afričke ljubičice potrebno ju je povremeno okretati. Redovnim okretanjem, jednom nedeljno za 1/4 kruga, vaša biljka će se ravnomerno razvijati.

africka ljubicica u saksiji

Temperatura

Naime, afričke ljubičice vole temperaturu i vlažnost vazduha koja odgovara i ljudima. Optimalna temperatura je 20ºC, ne bi trebala da padne ispod 15ºC, ali da nije ni viša od 27ºC. Afričke ljubičice ne podnose niske temperature, u tom slučaju, prestaće da cvetaju, a biće im i usporen rast, listovi i cvetovi počinju da venu a i biljka izložena niskim temperaturama biće podložnija pojavi bolesti. Najčešće, ove biljke će uvenuti potpuno. Možete ih pokušati spasti na taj način što ćete ih premestiti na toplije mesto. Uklonite sve listove i cvetove koji su postali tamniji i gnjecavi, prekinite sa zalivanjem i prihranom, ali održavajte vlažnost vazduha. Ovo možete postići tako što ćete afričku ljubičicu staviti u plastičnu providnu kesu čiji ćete otvor zatvoriti, probušite nekoliko manjih rupa i znake oporavka ćete moći da primetite več nakon nekoliko dana, a kesu držite oko deset dana. Kada uklonite plastičnu kesu, ponovo možete da počnete sa normalnim zalivanjem i prihranom.

africka ljubicica gajenje

Afričke ljubičice najbolje rastu ako je vlažnost vazduha od 70-80%, kolika je u njihovom prirodnom okruženju. Ovaj nivo vlažnosti vazduha u stanu je veoma teško postići, pa je za te uslove dovoljna i vlažnost od 50-60%. Kako bi postigli što veću vlažnost, grupišite afričke ljubičice, ali samo vodite računa da se listovi ne dodiruju. Drugi način jeste da oko biljaka postavite posude sa vodom i koristite posude koje su šire.

Afrička ljubičica zahteva prihranjivanje jednom u mesec dana, i to organskim humusnim đubrivom za cvetnice.

Prašinu sa listova biljke treba povremeno očistiti mekanom suvom četkicom.

Preko zime, afričke ljubičice mogu da stradaju usled hladne podloge, tako da bi bilo dobro da pod saksijom stavite ploče od stiropora, plute ili nekog drugog sličnog materijala.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply