Kada postoji bol i ukočenost u prstima, to može loše da utiče na njihovu mobilnost i sposobnost za rad. Pročitajte ovaj članak da saznate šta izaziva ukočenost i bol u prstima i  metode lečenja koje mogu da pomognu da se toga rešite.

Prsti se sastoje od kostiju, ligamenata i tetiva. Kosti i ligamenti daju stabilnost prstima, dok tetive olakšavaju njihovo kretanje. Ako zbog nekih razloga, bilo koji od ovih strukturalnih komponenti postane slab ili se dislocira, onda to izaziva bol. Intenzitet ovih simptoma varira od blagih do ozbiljnih, i to zavisi od stepena štete nastale na osnovne strukture prsta.

Uzroci

Faktori odgovorni za bol prstiju mogu se podeliti u dve kategorije. Jedan od njih je privremen koji ne izaziva nikakvo trajno oštećenje prstiju, kao traumatske povrede. Prsti su podložni različitim oblicima povreda. Ako vam ruka dobije udarac o tvrdu površinu u nesreći, onda prelom može da se javi u kostima prstiju ili hrskavica može da se uvrne neprirodno. Ovo rezultira otokom, bolom i ukočenošću prstiju. Ovo se oporavlja u kratkom vremenskom periodu.

bolovi u prstima

Postoje i drugi faktori koji mogu trajno da izazovu oštećenja prstiju. Oni su uglavnom povezani sa nekim zdravstvenim problemima, kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis koji izazivaju postepeno degeneraciju prsta. Osteoartritis je oblik artritisa gde je meko tkivo hrskavice između kostiju prstiju obolelo. Hrskavica uglavnom sprečava kosti na spoju da se taru jedni od drugih. Kada je hrskavica oštećena, kosti prstiju su stalno podvrgnuti trenju. Kao rezultat toga, kost  postaje gusta ili se lagano krnji što sve zajedno čini prst bolnim i ukočenim. U određenim slučajevima, ova vrsta oštećenja može dovesti do formiranja izbočina na kostima.

Kod reumatoidnog artritisa, imuni sistem počinje da napada različite zglobove uključujući i 14 zglobova prstiju. Zbog napada, kosti i hrskavice prstiju se troše. Ovo se može identifikovati sa simptomima  kao što su peckanje i ukočenost u prstima, zajedno sa bolom i ukočenošću. Kada reumatoidni artritis postane težak, može izazvati deformitet u prstima. Bol i ukrućenje prstiju su takođe simptomi gihta i psorijaze.

Lečenje

Kada su bolni simptomi su blagi, potapanje obolele ruke u toplu slanu vodu na 10 do 15 minuta može da obezbedi mnogo olakšanja. To mora da se ponovi 2-3 puta u toku jednog dana na nedelju dana ili slično. Osim toga, ruka treba da bude propisno odmorena tako da šteta može da se sanira brzo. Za nepodnošljive bolove u zglobovima, prstiju, treba konsultovati lekare. Oni će prvo sprovesti temeljni fizički pregled ruku i snimiti je. Ako se uganuće ili lom dogodio u prstima, onda se savetuje pacijentima da koriste udlage da pruže adekvatnu podršku povređenim zglobovima. Oni će propisati lek protiv bolova da se smanji bol i upala. U mnogim hroničnim slučajevima, bol može da odbije da se umanji sa oralnim lekovima i injekcijama kortizona koji se daju za ublažavanje bola. Ponekad, lekari predlažu terapiju masažom od strane kiropraktičara za oslobodjenje od bola. Ako sve ove konzervativne metode nisu uspele da obezbede željeni efekat, onda će  doktori morati da se odluče za operacije da se popravi velika šteta.

Na kraju, evo nekih saveta za poboljšanje fleksibilnosti prstiju i povratka njihovog normalnog rada kada bol opadne posle tretmana.

Držite ruke na stolu i ispravite prste koliko god možete. Napravite čvrstu pesnicu obaranjem prstiju, a zatim ih ponovo protegnite. Ako ste operisali prste, onda koristite prste druge ruke da se polako pokreće svaki od prstiju povredjene ruke. Treba ponavljati vežbu jedanput ili dvaput dnevno. Kako se mobilnost poboljšava, možete povećati ponavljanja i krutost će nestati u potpunosti nakon nekog vremena.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply