Bubrezi, koji se nalaze u zadnjem delu stomaka, su od vitalnog značaja za ljudski organizam i zaduženi su za mnoge procese. Detoksikacija i čišćenje sistema su njihova glavna funkcija, jer oni filtriraju krv i proizvode urin.

Bubrezi uklanjaju višak otpada i tečnosti iz organizma, uspostavljaju ravnotežu elektrolita, regulišu krvni pritisak, povećavaju broj crvenih krvnih zrnaca, i pomažu zdravlje kostiju. Ukratko, oni su od ključnog značaja za održavanje života.

U slučaju da je njihova funkcija ugrožena, celo telo se izlaže velikoj opasnosti. Stoga je od najvećeg značaja da znate kao da prepoznate simptome poremećaja rada bubrega. Donosimo vam lisu od 8 znakova koji govore da je funkcija vaših bubrega ugrožena:

Umor

Zdravi bubrezi proizvode eritropoetin, hormon koji povećava broj crvenih krvnih zrnaca. Nizak broj crvenih krvnih zrnaca dovodi do mora, kao i problema sa mišičima i mozgom. Isti znaci se mogu pripisati i anemiji.

nadbubrezna zlezda rak

Bol

Bol u okolini bubrega je tipičan znak kamena u bubregu ili infekcije urinarnog trakta.

Slaba koncentracija i vrtoglavica

Otkazivanje oba bubrega i teška anemija dovode do nedovoljnog protoka kiseonika do mozga, što dovodi do slabe koncentracije, problema sa pamćenjem i vrtoglavice.

Metalni ukus u ustima

Akumulacija otpada u krvi menja ukus hrane i uzrokuje loš zadah. Metalni ukus u ustima i loš apetit su jedan od glavnih znakova oštećenja bubrega.

Osip na koži

Akumulacija otpada je direktno povezana sa osipima na koži i svrabom. Kako se otpad akumulira u krvi, koža se suši i iritira se. Kreme i losioni ne mogu rešiti ovaj problem, jer je uzrok unutrašnji i zahteva drugačiji pristup.

Nedostatak daha

Nizak broj crvenih krvnih zrnaca, izazvan gomilanjem toksina u plućima, smanjuje količinu kiseonika u organizmu, što dovodi do nedostatka daha. Ovaj znak je često povezan sa oštećenjem bubrega.

Oticanje

Ako je funkcija bubrega ugrožena, višak tečnosti ostaje zarobljen u organizmu i dovodi do oticanja, posebno u licu, udovima i zglobovima.

Promene u urinu

Najčešći znaci su:

  • Problem sa mokrenjem
  • Pritisak tokom mokrenja
  • Nagon za mokrenjem tokom noći
  • Penast urin
  • Bleda boja, učestalo mokrenje, i u velikim količinama
  • Taman urin, ređe mokrenje i mokrenje u malim količinama
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply