Aloja vera gel lekovitost

Veruje se da je sok iz lista aloja vere korišćen za balsamovanje tela Isusa Hrista. Ne samo da se koriste sok koji iscuri kad se list is-če, već i gel od aloja vere koji potiče iz ćelija u sredini lista.

Aloja je višegodišnja biljka koja raste u suvim predelima istočne i južne Afrike, kao i u Sredozemlju. Može da se prepozna po zelenosivim, gustim, debelim i mesnatim listovima koji imaju reckave i bodljikave ivice.
Listovi se beru sa biljke tek kad napuni 2-3 godine, a aloja se koristi ili u vidu napitaka, ili preparata za kožu.
Gel iz lista aloje sadrži polisaharide i lipide koji imaju lekovito dejstvo, a biljni sok supstance koje imaju laksativni efekat.

Gel od aloja vere podstiče imuni sistem i ima antibiotsko, antiinflamatorno i antiseptičko dejstvo. Idealno je sredstvo za lečenje nekih kožnih problema, poput ekcema i psorijaze. Gel se danas često koristi za ublažavanje, hidrataciju i lečenje opekotina, rana, akni, analnih rana i hemoroida. Pomaže i kod reumatskih oboljenja. Kako je aloja odlično laksativno sredstvo, preporučuje se za spoljašnju upotrebu, ali postoje i komercijalni preparati za poboljšanje imuniteta, koji ne deluju laksativno.

Aloja vera može da se gaji i u kući, jer nema posebne zahteve.

Ako se koristi oralno, aloja može da izazove i dijareju, a to dalje vodi ka smanjenju nivoa kalijuma u krvi.
Ne preporučuje se deci, trudnicama i dojiljama.
Ne preporučuje se obolelima od uremije (višak uree u krvi), ili onima koji imaju poremećaj u radu bubrega, ili jetre.

Loading...
loading...