Anđeoska trava ili anđelika (Angelica archangelica fam. Apiaceae)
Od davnina je poznata kao koren svetog duha.Andjelika je biljka je upadljivog izgleda, čije debele i šuplje stabljike mogu da dostignu visinu i do 3 metra. Odlikuje se pravilnim listovima i ovalnim plodovima, sa krilima poput anđela. Nekada se smatralo daje lek za sve bolesti. Deo koji se koristi je koren, i to tvrdo korenje koje se uzima sa biljke stare godinu do dve. Korenje se opere, iseče i osuši napolju, pa se koristi u esencijama, kapsulama i rastvoreno u napicima.

Cvet andelike sadrži 1% esencijalnog ulja, a ono se pretežno sastoji od beta-felandrena, kao i aromatičnih kumarina.

Kora anđeoske trave pomaže u lečenju probavnih tegoba, kao što su loše varenje, nadimanje, bolovi u stomaku i crevni grčevi. Deluje kao sredstvo za iskašljavanje, pa se koristi i kao lek protiv nazeba, gripa i bronhitisa. Ekstrakt iz korena ublažava bolove u leđima, kostobolju i reumu, dok ulje iz korena andjelike
ima antibakterijsko i antigljivično delovanje. Zbog osthola komponente cveta anđeoske trave preporučuje se za lečenje tromboze, jer je osthol antikoagulant koji sprečava zgrušavanje krvi. U cvetu se nalazi i bergapten koji je fotoosetljiva materija i za sada se samo pretpostavlja da bi mogla da pomogne u lečenju psorijaze. Ako anđeliku uzimate kao gorki tonik, poboljšaće apetit, jer stimulativno deluje na pljuvačne žlezde i organe za varenje.

Lako se uzgaja iz semena, a odgovara joj vlažno zemljište i umerena klima.

Čaj od andjelike

za probleme sa varenjem, kod nazeba, kašlja i premora
-stavite 1 do 2 g anđelike u 1 šolju ključale vode, procedite i pijte ovaj čaj od andjelike tri puta dnevno

Esencija od andjelike
-stavite 1 kašičicu korena u šolju vode, pustite da provri i ostavite da odstoji 5 minuta, procedite, pa podelite pripremljenu esenciju da je popijte u 2 navrata tokom dana.

Tečni ekstakt andjelike 1:1 u 25% alkoholu
uzimajte 0,25 do 2 ml ekstrakta dobijenog iz korena 3 x dnevno

Tinktura od anjelike 1:5 u 50% alkoholu

uzimajte 0,25 do 2 ml dnevno

Napomena
Nije zapaženo nikakvo neželjeno dejstvo anđeoske trave, ali se ipak ne preporučuje trudnicama i dojiljama
Oni svetlijeg tena treba da izbegavaju sunce dok koriste ovu biljku, jer može da izazove preteranu osetljivost na sučevu svetlost.
Ne smeju daje koriste dijabetičari.
Oni koji koriste lekove protiv zgrušavanja krvi morali bi takođe da izbegavaju anđeliku.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply