[icegram campaigns=”14335″]

Anemija u toku trudnoće

U trudnoći, Vaše potrebe za gvožđem se značajno povećavaju. Gvožđe je esencijalni mineral koji treba Vašem telu da bi stvaralo hemoglobin, protein u crvenim krvnim zrncima koji nosi kiseonik do drugih ćelija u telu. Vašoj bebi koja raste takođe treba gvožđa, i čuvaće ga za upotrebu u prvih šest meseci života van materice. Zbog toga je veoma važno da pokušate da sprečite anemiju tokom trudnoće.

U ovom članku navešćemo sve što je potrebno da znate o anemiji tokom trudnoće – od znakova i simptoma do razloga zbog kojih se može dogoditi. Prvo, pročitajte malo o tome zašto je gvožđe toliko važno u Vašem telu.

Zašto je gvožđe toliko važno?

Gvožđe se prvenstveno apsorbuje kroz creva.

Kada se apsorbuje, protein nazvan transferin nosi gvožđe kroz telo do koštane srži, kako bi se stvarala crvena krvna zrnca.

Hemoglobin je protein u krvnim zrncima koji daje krvi crvenu boju. Kiseonik, neophodan za sve ćelije kako bi živele i obavljale svoje funkcije, se vezuje za hemoglobin. Ako koštana srž ne stvara dovoljno hemoglobina onda crvena krvna zrnca neće biti u stanju da obezbede dovoljno kiseonika u organizmu.

Transferin predaje gvožđe drugom proteinu feritinu. Feritin se ponaša kao skladište gvožđa i obično se nalazi u velikim količinama u mozgu i jetri. Često čujemo da se feritin naziva “uskladišteno gvožđe”, jer su to rezerve na koje se telo oslanja ako, iz nekog razloga, nema dovoljno gvožđa da cirkuliše u organizmu.

anemija u trudnoci

Normalno nizak nivo gvožđa tokom trudnoće

U trudnoći Vaše telo proizvodi više krvi. U drugoj polovini trudnoće ćete imati do 50% veću količinu krvi. Tokom ovog perioda je normalno da se nivo hemoglobina spusti jer se broj crvenih krvnih zrnaca ne može povećati dovoljno brzo da održi korak sa povećanom količinom krvi. Ako imate dovoljno sačuvanog gvožđa (feritina), onda nećete primetiti mnogo, ili čak uopšte, fizičkih posledica nižeg nivoa hemoglobina.

Međutim, ako nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca i sačuvanog gvožđa kako bi se zadovoljile potrebe povećane koje trudboća stvara u telu, može se javiti anemijaa. Ukoliko se ne leči, teška anemija u trudnoći može da poveća rizik od ozbiljnih komplikacija kao što su prevremeni porođaj i niska porođajna težina bebe. Anemija u trudnoći se takođe povezuje sa povećanim rizikom od mrtvorođenja ili smrti novorođenčeta.

Ako izgubite mnogo krvi tokom porođaja, anemija može da izazove probleme kao što su vrtoglavica, i ubrzan rad srca; možda čak bude potrebna transfuzija krvi. Istraživanje pokazuje da anemija usled nedostatka gvožđa takođe može da ženu učini podložnijom postporođajnoj depresiji.

Znaci i simptomi anemije u trudnoći

Anemija je problem sa brojem i kvalitetom crvenih krvnih zrnaca u Vašem telu. Neke žene možda neće iskusiti nijedan, ili samo neki od sledećih simptoma anemije tokom trudnoće:

Anemija u trudnoći simptomi:

 • Bleda koža (posebno nokti, unutar kapaka i usne)
 • Umor i ekstremni zamor
 • Osećaj slabosti
 • Nedostatak vazduha
 • Promene krvnog pritiska prilikom ustajanja
 • Česte glavobolje
 • Lupanje srca
 • Razdražljivost
 • Teškoće pri koncentrisanju
 • Napukao ili crven jezik
 • Gubitak apetita

Mnogi gore navedeni simptomi su uobičajeni tokom trudnoće, ali mogu biti i znak da se javila anemija.

Mogu li sprečiti anemiju tokom trudnoće ?

Najbolji način da se spreči anemija u trudnoći je da se obezbedite hranljivim materijama – pre nego što zatrudnite i tokom trudnoće. Većina žena čuje “hrana bogata gvožđem” i automatski shvate to znači da se jede crveno meso u svakom obroku. Postoji mnogo načina da se ursti hrana bogata gvožđem u ishranu koja nije životinjskog porekla.

Heme gvožđe se nalazi u životinjskim namirnicama koje su prvobitno sadržale hemoglobin, kao što su crveno meso, riba i živina. Gvožđe je veoma zastupljeno u namirnicama kao što je džigerica, ali imajte na umu da iznutrice imaju  visok nivo vitamina A. Pekomerna količina vitamina A je povezana sa urođenim manama, ali ipak pomaže da se oslobode rezerve gvožđa, tako da nedovoljna količina može da dovede do nedostatka gvožđa. Vaše telo apsorbuje do 25% gvožđa u izvorima heme.

Ne-heme gvožđe dolazi iz neke hrane životinjskog porekla i iz biljnih izvora. Tu spadaju jaja, spanać, pasulj i sočivo, suve kajsije, trstinova melasa, bademi i žitarice sa dodatkom gvožđa. Manje od 5% gvožđa iz izvora ne-heme se apsorbuje. Hrana bogata vitaminom C u kombinaciji sa izvorima ne-heme gvožđa može poboljšati apsorpciju.

Neke namirnice mogu smanjiti sposobnost tela da apsorbuje gvožđe:

– Soja može da smanji apsorpciju iz biljnih izvora
– Kafa, čaj i vino sadrže tanine, koji se vezuju za gvožđe i odnose ga iz tela
– Integralno zrnevlje sadrži fitate i vlakna, koja smanjuju apsorpciju gvožđa i drugih minerala
– Kalcijum i fosfor smanjuju apsorpciju gvožđa. Nije preporučljivo da se uzimaju suplementi gvožđa sa mlekom.

Istraživanja su pokazala da žene sa normalnim vrednostima gvožđa u krvi nemaju nikakve zdravstvene koristi od uzimanja 30mg gvožđa dnevno, iako su rizici od anemije u trudnoći manji u tom slučaju. Većina prenatalnih vitamina sadrži gvožđe kao deo ukupnog nutritivnog unosa.

Ako sumnjate da imate anemiju usled nedostatka gvožđa, obratite se se lekaru, koji može da zahteva kompletne analize gvožđa u krvi da proceni nivoe hemoglobina, feritina i transferina. Ovo pruža kompletan pregled nivoa gvožđa u krvi, skladištenja gvožđa, a i kapacitet vašeg tela da apsorbuje gvožđe; takođe će pomoći da se odredi najbolji način za tretiranje simptoma.

Koji suplement gvožđa?

Kada telo već oskudeva u gvožđu, i anemično je, može biti teško da se dovoljno gvožđa unese ponovo u telo, čak i ako je Vaša ishrana bogata gvožđem. Većina lekara propisaće oralne suplemente gvožđa za blagu do umerenu anemiju u trudnoći, sa dnevnom dozom 60-120mg elementarnog gvožđa.

Elementarno gvožđe je ukupan iznos gvožđa u suplementu na raspolaganju za apsorpciju od strane Vašeg tela. Možda ćete primetiti da suplementi gvožđa imaju različite vrste gvožđa u njima. Svaki tip ima drugačiji procenat elementarnog gvožđa i to može da utiče na količinu suplemenata koju je potrebno da uzimate.

Na primer, Spatone, popularni tečni suplement gvožđa, ima samo 5mg elementarnog gvožđa, u poređenju sa drugim suplementima koji imaju 100 mg elementarnog gvožđa. Suplementi koji imaju malo elementarnog gvožđa su korisni za održavanje normalnih nivoa gvožđa, ali imaju malo uticaja na nadoknađivanje gvožđa kod žena sa ozbiljnim nedostatkom.

Važno je napomenuti da oralni suplementi gvožđa nisu tretman tipa “jedna veličina odgovara svima” i neki oblici mogu da uzrokuju zatvor i probavne tegobe. Visoke doze gvožđa mogu izazvati mučninu i povraćanje. Možda ćete morati da probate nekoliko oblika gvožđa pre pronalaženja onog koji je najbolji za Vas. Tečni oblici se obično tolerišu mnogo bolje, alia lternativne marke (neuropatska medicina) su često mnogo blaže za stomak.

Kod nekih trudnica suplementi brzo deluju, i one će početi da se osećaju bolje u roku od nekoliko nedelja. Druge možda ne primete nikakvu razliku i možda će morati da promene suplemente dok ne pronađu varijantu koja ima najviše odgovara.

Saznajte više>>> Prirodni lekovi za anemiju : Kakao, aronija, sok od cvekle, med i kopriva

Ako imate poremećaje malapsorpcije ili teške anemije, možda će Vam biti potrebna suplementacija gvožđa, putem injekcije ili infuzije . Obično ove metode ostaju rezervisane kao poslednje sredstvo za anemiju u trudnoći, ili ako ste veoma blizu porođaja, pa oralni suplementi neće imati vremena da povećaju Vaš nivo gvožđa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply