Čarobne anemone – vrele suze grčke boginje

Nežna prolećna anemona (postoji i jesenja vrsta) počinje da otvara latice u vreme kada ostale biljke još nisu dobile zeleno ruho. Balkanska i šumska sasa (Anemona nemorosa), te žuta anemona (A. ranunculoides) idealni su pokrivači tla u polusenovitim i senovitim staništima, ispod drveća i žbunja. To je nezahtevna i otporna trajnica, koja se sadi u jesen i može se gajiti kao saksijsko cveće ili u vrtu. Njeni cvetovi nebeskoplave, ružičaste, bele, ciklama, crvene ili narandžaste boje veoma su nežni i osetljivi, pa im vetar često raznosi latice, zbog čega anemoni treba obezbediti zaklonjenu poziciju. Razmnožava se veoma lako: posle cvetanja formira seme s dlačicama u vidu čuperaka koje raznosi vetar. Može se sakupiti, posaditi u posudu i ostaviti da proklija na hladnom mestu. Novi primerci dobijaju se i razdvajanjem busena, ili  što je još bolje i lakše – deobom lukovica.

anemoneTreba je češće zalivati i prihranjivati tokom cvetanja. Ukoliko je sadite u vrtu, bitno je da pre toga pripremite zemljište, pre svega da regulišete odvodnjavanje, jer anemoni, iako voli vodu, ne prija zadržavanje vlage.

Trema legendi, anemona duguje svoj život Adonisu, mladiću kog su obožavale tri boginje, među kojima je bila i ljubomorna Arfemida. Kada je saznala da ima suparnice, ubila je lepog momka dok je lovio u šumi, sto je veoma ožalostilo Afroditu, boginju ljubavi. Dok je plakala nad Adonisom, iz njenik suza, koje su padale na zemlju, izrasle su anemone.

Bez obzira na vrstu, anemona dobro uspeva na zemljištu bogatom humusom, u koje treba dodati malo perlita. Njen cvet ima šest latica i crne prašnike, pa gusto posađene biljke izgledaju vrlo efektno kada procvetaju. Koju god kombinaciju odaberete, neće proći nezapaženo, jer, jednostavno, isijavaju boje! Imajte na umu da anemonama nije potrebno društvo u leji. Ako ih posadite s drugim šarenim cvećem, izgubiće magičnu sposobnost da dominiraju: sasvim je dovoljna tamnozelena boja njihovog lišća, niska zimzelena biljka ili živa ograda. Tek ukoliko odlučite da ih posadite u kamenjaru, možete im pridružiti odgovarajuće cvetnice (floks, ehirraceu, trtomu…) i dekorativne trave. Najbolje je da svaku biljku posadite u zasebnu posudu i tek onda aranžirate alpineum.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply