nega-lica-kozmetika

Biljka Argania spinosa, koja raste jedino na području države Maroko je zaslužna za to što danas imamo priliku da uživamo u čarima koje svakako pruža arganovo ulje. Upravo zato što se ovo ulje najčešće proizvodi upravo na tlu Maroka, neretko ga nazivaju jednostavno – Marokansko ulje.

Iako zbog svojih izuzeno lekovitih sastojaka može da se koristi i u ishrani, arganovo ulje se primarno koristi u kozmetici i to ne samo za negu lica, već i kože, te usana, ali i kose.

Smatra se da je jedan od važnijih sastojaka svi kvalitetnijih preparata za negu lica i kose upravo arganovo ulje.

Nažalost, njegova cena je prilično visoka, pa je arganovo ulje dostupno samo onima koji su spremni da za njega izdvoje poveću količinu novca. Razlog za to leži u činjenici da se arganovo ulje, kao i svako ulje cedi iz ploda ove biljke. Međutim, plod ove biljke ne sadrži tako mnogo ulja. Procene pokazuju da za 500 mililitara ovog ulja treba oko 50 kilograma ploda ovog drveta. Ipak, ne utiče samo to na cenu, već i podatak da se pravo, prirodno arganovo ulje priprema i dan danas na starinski način, odnosno rukama.

 

Arganovo ulje za lice upotreba

Ako odlučite da koristite arganovo ulje za lice, najbolje je da najpre isporbate malo na drugom delu kože. Mada nisu zabeležene alergijske reakcije, ovo je sasvim normalan postupak kada prvi put koristite neki kozmetički preparat. Upotreba arganovog ulja za lice se odnosi na sve tipove kože, a prvenstveno na suvu kožu lica i onu koja je sklona aknama i bubuljicama.

Arganovo ulje za sitne bore oko očiju

Zahvaljujući svojim lekovitim sastojcima, te zavidnoj količini vitamina E preporučuje se i koristiti arganovo ulje za sitne bore oko očiju.
Dovoljno je da svako jutro i veče, prilikom redovne nege lica, nanesete par kapi ulja na predeo oko očiju. Poželjno je i da najpre umijete lice običnom vodom, pa dok je još vlažno nanesete par kapi ovog ulja na deo gde su se pojavile sitne bore.

Protiv ožiljaka

Smatra se da arganovo ulje pomaže i protiv ožiljaka, a prvenstveno zato što otklanja sve nečistoće sa kože lica, te hidrira i zateže kožu lica na potpuno prirodan način.

Za akne i bubuljice

Takođe, arganovo ulje se koristi i za akne i bubuljice. A vitamin E, koga ima u ne tako maloj količini u ovom ulju je zaslužan za to što se arganovo ulje smatra jednim od boljih prirodnih sredstava za akne i bubuljice.

Arganovo ulje za lice iskustva

Gotovo je sigurno da svako ko je koristio arganovo ulje za lice ima pozitivna iskustva. Jedni tvrde da su uspeli da uklone akne i bubuljice, drugi pak da im je arganovo ulje pmoglo da nestanu ožiljci i bore sa njihove kože, te da im je koža sada mekana.

Vrlo je zanimljivo da svi koji su imali prilike da koriste arganovo ulje za lice, imaju pozitivna iskustva, te često navode da nemaju nameru da prestanu da ga koriste.

Arganovo ulje za kožu

Uopšteno govereći, arganovo ulje za kožu se nesmetano koristi kod osoba koje imaju suvu, osetljivu, masnu i kombinovanu kožu, ali i kod onih koji su skloni pojavi ekcema, te psorijaze , tako da se slobodno može reći da je arganovo ulje za kožu savršen melem i da podjednako dobro utiče na svaki tip kože.

Protiv strija

Ovo ulje se preporučuje koristiti i protiv strija, a čak se savetuje da ga koriste žene tokom perioda trudnoće kako bi izbegle pojavu strija, koja neminovno prati ovo stanje.

Za sunčanje

Zahvaljujući prisustvu supstance poznate kao karoten, koja štiti telo od negativnih uticaja sunčevog zračenja upravo je arganovo ulje jedan od bitnih sastojaka svetski poznatih preparata za sunčanje.
Ukoliko, pak pripremate mleko za sunčanje u domaćoj radinosti, slobodno dodajte i koju kap ovog ulja.

Iskustva

Kao i za arganovo ulje za lice, tako su i uopšteno za korišćenje ovog ulja, iskustva gotovo sto procentno pozitivna.
Kako navode osobe koje su koristile, a mnoge koriste i dalje arganovo ulje, rezultati su vrlo brzo vidljivi. Naravno pod uslovom da se pridržavate preporuke za nanošenje ovog preparata.

Cena

Već smo razjasnili zbog čega je cena ovog ulja visoka. Ali, ono o čemu treba da vodite računa kada kupujete arganovo ulje jeste da je vrlo važno da je proizvedeno u Maroku i da ima etiketu na kojoj je navedeno da je u pitanju 100% prirodan proizvod. Jedino to ulje ima sve ove efekte koje smo naveli. A na tržištu postoje mnogi preparati koji se reklamiraju kao arganovo ulje, a zapravo su razređeni. Baš iz tog razloga treba biti posebno pažljiv prilikom kupovine.
Cena zavisi i od veličine pakovanja, a obično se za pakovanje od 50 mililitara naplaćuje od 2 000 do čak 4 000 dinara. Razlog zbog ovakve razlike u ceni se javlja zato što svaka apoteka ili prodavnica zdrave hrane može da formira cenu prema sopstvenom nahođenju. Prava je sreća da ipak možete naći i one koji su u tome umereni, te je u tom slučaju cena bliža donjoj granici.