Ako ste u potrazi za drugačijim zelenim povrćem koje ima odgovarajuće hranljive vrednosti i lekovita svojstva, možda će vas zainteresovati artičoka koja svojim sastavom obezbeđuje određene koristi za na[e telo. Artičoka je značajna lekovita biljka koja se iz različitih razloga koristila kroz istoriju nekih kultura kao medicinsko sredstvo. Danas naučnici traže način da promovišu lekovitost ove biljke. Ovde su navedene neke glavnih koristi za zdravlje od artičoke.

Antioksidans
Kao i druge zelene biljke, sveža artičoka ima visoku vrednost kao antioksidant. Antioksidanti su sastojci biljaka koji pomažu u prevenciji nekih vrsta raka, bolesti srca i drugih bolesti. Specifične vrste antioksidanata kvercetin i flavonoid koje su sadržane u artičoki su veoma značajne u borbi protiv bolesti.

Snižava holesterol
Cijankalijum, u artičokama pomaže organizmu da ekstrahuje loš holesterol a takodje pomaže i održavanje optimalne vrednosti holesterola. To je još jedna potvrda da atričoke pomažu u prevenciji bolesti srca.

Reguliše nivo šećera u krvi
Naučna statistika pokazuje da artičoka može pomoći kod regulisanja nivoa šećera u krvi kao i dijabetesa i preporučuje se u ishrani pacijenata koji pate od tog poremećaja.

Poboljšava funkciju jetre
Biljka artičoka je vekovima poznata kao tonik za jetru. Njena prirodna svojstva pomažu telu da se oslobodi toksina i pomažu jetri u njenim vitalnim funkcijama.

Digestivna vrednost
Još jedna uloga artičoke jeste pomoć pri varenju. Kao i druge zelene biljke uključujući peršun, artičoke su se u prošlosti koristile kao lek za stomak. Danas nutricionisti preporučuju artičoke kao lek za sindrom razdražljivih creva. Prema nekim naučnicima artičoke pomažu pri varenju jer stimulišu rad žučne kese.

Pomaže kod hipertenzije
Artičoke imaju visok udeo kalijuma – veoma značajnog minerala. Kalijum pomaže pri višku natrijuma u organizmu, kao i onima koji koriste neku vrstu lekova protiv hipertenzije. Artičoke kao hrana su prevencija deficita kalijuma u organizmu.

Ovo su neke od glavnih koristi artičoka kao popularne zelene hrane. Da bi se dobili najbolji rezultati kod dijeta koje sadrže ovo i drugo zeleno povrće najbolje je da se konzumira sveže. Artičoke zahtevaju kuvanje ali to ne znači da ne možete uživati u njima u relativno svežem stanju. Artičoke na blagoj pari mogu da obezbede mnogo hranljivih elemenata. Razmislite o dodavanju artičoka u soseve, salate, sendviče da bi poboljšali kvalitet hrane koja je potrebna vašem organizmu tokom dijete.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply