Tradicionalna lekovita biljka drevne kineske medicine astragalus (Astragalus membranaceus), koristi se hiljadama godina za dodatnu energiju oslabljenog organizma i jačanje životne snage.

Kineska iskustva pokazala su dobre rezultate i posle upotrebe astragalusa kod preležanog koksaki B virusa (štiti srčani mišić) i kod srčanog udara. A u zapadnoj terminologiji, biljka astragalus sa jakim žutim korenom smatra se izuzetnim čuvarom i stimulatorom imunosistema.

U medicini se koristi sušeni koren biljke stare 4-7 godina, koji se skuplja u proleće. Postoji više od 2.000 tipova širom sveta, ali je kineski oblik najbolje farmakološki i hemijski ispitan. Dokazano je da koren astragalusa sadrži veliki broj aktivnih komponenata: flavonoide, polisaharide, triterpenglikozide, aminokiseline i minerale.

Istraživanja sprovedena u bolnici Anderson u Hjustonu (Teksas), potvrdila su da astragalus ima uticaj na jačanje imuniteta. Zabeleženo je da ima uspeha i u nekim slučajevima kancera, kada obnavlja specifičan tip belih krvnih zrnaca koji pripadaju familiji limfocita.

Lekovito dejstvo astragalusa

jača imunitet
leči prehladu i grlo
tera umor i slabost
vraća apetit
u hemoterapiji
alchajmerova bolest

Primena astragalusa

Astragalus može da se kombinuje sa šitaki i maitaki pečurkama, sibirskim žen-šenom, ekstraktom semena grožđa i vitaminom C sa bioflavonoidima, koji imaju dodatno antioksidantno dejstvo.

Čaj od astragalusa

U knjigama kineske medicine preporučuje se astragalus čaj načinjen od 9 do 15 grama korena ove biljke, kuvanog u vodi nekoliko minuta da otpusti lekovite sastojke.

Gde kupiti astragalus

Može da se kupi i kod nas u prodavnicama zdrave hrane, a preporučene doze su 2 kapsule 3 x dnevno.Nema neželjenih efekata ako se koristi u pravilnim količinama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply