Biljka astragalus jača imunitet, ima antibakterijska, antiupalna i diuretička svojstva, snižava krvni pritisak, štiti jetru, a preporučuje se i obolelima od dijabetesa…

Astragalus (lat. Astragalus membranaceus) je višegodišnja biljka poreklom iz severne i istočne Kine, Mongolije i Koreje, koja se hiljadama godina primenjivala u kineskoj tradicionalnoj medicini, za jačanje imuniteta i kao tonik za podizanje raspoloženja i povećanje snage u slučaju hroničnog umora i nedostatka energije. Ima antibakterijska, antiupalna i diuretička svojstva, pomaže organizmu da se odupre virusima povećavajući proizvodnju interfe-rona, imunološkog faktora koji sprečava razmnožavanje virusa.

Povezano>>> Lekovita biljka astragalus

Bogat mineralima, naročito selenom, astragalus je snažan imunostimulator

Lekovito dejstvo astragalusa

U kombinaciji sa korenom ašvagande, astragalus se pokazao kao snažna zaštita od stresa, dok u kombinaciji sa ehinaceom predstavlja zaštitu od infekcija sluzokože (u slučaju prehlade i povišene
temperature). Preporučuje se i obolelima od dijabetesa, provereno je sredstvo za regulisanje krvnog pritiska i dokazano štiti jetru. Ekstrakt ove biljke preporučuje se obolelima od kancera koji primaju hemoterapiju i radioterapiju, jer jača imunološki sistem i podstiče ga u borbi protiv razvoja ćelija raka. Povećava proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca, podiže energetski nivo (u slučaju hroničnog umora i malaksa-losti), poboljšava apetit bolesnika, unapređuje mentalne funkcije starih ljudi, ubrzava zarastanje rana.

Povezano>>>Astragalus dejstvo primena čaj

Sastav i način upotrebe

U astragalusu je identifikovano nekoliko hemijskih sastojaka koji su potencijalna aktivna jedinjenja, uključujući polisaharide, flavonoide, saponine, glikozide, aminokiseline i minerale od kojih je najznačajniji selen,
stimulator antioksidantne aktivnosti i odbrambenog mehanizma tela. Bezbedanjeza upotrebu u preporučenim dozama i može se uzimati sa drugim imunostimulirajućim biljnim ekstraktima radi sinergijskog efekta.

Astragalus čaj za jačanje imuniteta

Preporučena doza sušenog korena astragalusa iznosi od 5 do 20 g dnevno u obliku čaja (5 g kuva se u 3 dl vode oko pola sata na blagoj vatri, procedi i pije po želji začinjeno medom i limunom).Korišćenje čaja od astragalusa može da bude efikasan način da tokom zimskih meseci poboljšate svoj imuni sistem. Astragalus čaj ​ povećava nivo energije i čini da se osećate dobro.Svakodnevno korišćenje astragalus čaja, je lak i efikasan način da poboljšate svoj imuni sistem.

Postoji niz drugih zdravstvenih problema koji mogu biti tretirani proizvodima od ove biljke.Kako je koren astragalusa bogat polisaharidima ima blagotvorno dejstvo na insulinsku rezistenciju i hiperglikemiju.
Jedna od prednosti astragalusa je što takođe može pomoći kod problema sa herpesom … i mnogi korisnici smatraju da im astragalus pomaže da se njihov herpes ne rasplamsa često od kada koriste čaj od ove biljke.
Možete kupiti astragalus kao ekstrat, tinkturu ili kao osušenu biljku za pripremanje čaja.Tinktura od astragalusa može biti napravljena na bazi alkohola ili na bazi glicerina.Dobar način za njeno korišćenje je da stavite nekolko kapi u bilo koji biljni čaj kako bi pored efekta čaja dobili i efekat astragalusa za jačanje imunog sistema.
Takođe možete dobiti mast od astragalusa, koja se najviše koristi kao pomoć za isceljenje rana jer deluje antibakterijski.

Tablete i čaj od astragalusa neželjeni efekti

Postoji nekoliko sporednih efekata a posebno se mora napomenuti da ako uzimate protiv virusne lekove astragalus čaj i tablete mogu ometati njihovo delovanje.Dejstvo astragalusa može da pojača delovanje mnogih lekova, pa ako koristite neki pitajte svog lekara da li možete da ih kombinujete sa čajem ili tabletama od ove biljke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply