Aterom je specifična, epidermalna cista koja se javlja na koži. Vizuelno izgleda kao mala bradavica. Puna je guste, žute tečnosti neprijatnog mirisa. Aterom se može javiti kod svakog, bez obzira na pol i godine. Najčešći je aterom na glavi, mada se javlja i na vratu, telu, rukama i leđima. Ateromi su u najvećem broju slučajeva benigni, mada u nekim slučajevima mogu biti i maligni.

Patologija

Sasvim je dovoljno što se ateromi javljaju na glavi i vratu. Pitanja pacijenata su najčešće tipa koji su uzroci, simptomi, lečenje i prevencija, ali je neophodno poznavati suštinu ateroma.

Ateromi su potkožni tumori. Aterom na glavi se javlja zbog blokade lojnih žlezda. Ovakve ciste ne uzrokuju bolove, ali mogu dosta narasti i može se javiti upala. U takvim slučajevima se javljaju neprijatnost i bolovi.

Ako se ne počne lečenje na vreme, aterom na glavi se može inficirati i u takvim slučajevima nastaju komplikacije.

aterom na glavi

Uzroci

Poremećen metabolizam i loša higijena mogu izazvati aterom na glavi, vratu ili bilo gde na telu. Jako znojenje i pojačano lučenje loja dosta povećavaju rizik od pojave ateroma. Ako govorimo o direktnom uzroku, aterom na koži glave se može javiti zbog uticaja sledećih faktora:

  • Zapušenih lojnih kanala u koži
  • Oštećenja folikula dlake
  • Pucanja lojne žlezde
  • Visokog nivoa testosterona
  • Karbunkula i abrazija

Simptomi ateroma

Aterom na glavi kod dece i odraslih se ne javlja odmah. Na početku se javlja svrab i crvenilo na mestu zakrčenog lojnog kanala. Upala se javlja posetepno. Istovremeno, ispod epidermisa nastaje dobroćudni tumor. Nakon 2-4 nedelje se na površini kože javlja izbočina. Ako je cista mala, možda se neće ni videti isprva, već tek kada se ošteti. U tom slučaju, rizik od infekcije je mnogo veći i javlja se upala.

U takvim uslovima, javljaju se sledeći simptomi ateroma na glavi:

  • Otok pod dodirom
  • Perutanje kože oko ateroma
  • Curenje gnoja neprijatnog mirisa iz ciste
  • Aterom se brzo povećava, u roku od par dana
  • Temperatura

U slučaju ovakvim simptoma, odmah se javite lekaru.

Najbolje je početi tretman i pre pojave gnoja, čim se cista primeti. Najbolje je ukloniti aterom pre nego što se uveća.

Moguće posledice

Aterom na glavi je nemoguće ignorisati. U početku, aterom na glavi dovodi do gubitka kose na mestu na kom se javio, a kasnije posledice mogu biti veoma ozbiljne. Lojne žlezde koje su zapušene mogu postati maligne (kancrozne).

Osim toga, unutar ateroma se nalazi inficirani gnoj, koji može dovesti do akutne upale. Javlja se visoka temperatura i znakovi intoksikacije, što često prelazi i u sepsu. Najčešće komplikacije su apsces mekog tkiva glave i intrakranijalni (unutarlobanjski) apsces.

Dijagnoza

Ni u kom slučaju ne postavljajte sami dijagnozu. Aterom je prilično sličan lipomu i zato samo stručnjak može postaviti dijagnozu. Ako je potrebno, lekar će uraditi ultra zvuk, kompjutersku tomografiju ili uzeti uzorak biopsijom kako bi se isključila mogućnost maligniteta.

Lečenje

Kao što je rečeno, nemoguće je ignorisati aterom, posebno zato što svakog momenta može da se inficira i uzrokupe pojavu apscesa. Čak i ako aterom nije velik, trebalo bi početi sa lečenjem što pre.

Da biste izbegli neprijatne posledice, aterom mora biti otklonjen. Za sada postoje tri načina lečenja, a pre nego što stignemo do toga, važno je da znate da upaljena cista ne može da se operiše. U tom slučaju, uklanja se gnoj i zatim se cista pažljivo drenira i ispira antisepticima. Tri meseca nakon toga, može se uraditi operacija ateroma i početi sa tretmanom antibioticima.

Operacija ateroma

Ovo je klasičan metod. Pre operacije se deo koji se operiše pažljivo obrije. Lekar pravi mali rez i zatim uklanja gnoj. Ako je neophodno, na ranu se stavljaju šavovi. Obično ožiljak na mestu gde je bio aterom ostane neprimetan.

Lasersko uklanjanje

Veoma efikasan metod. Aterom se otvara laserom i gnoj se sagoreva. Nakon ovoga se aterom obično ne pojavljuje više, iako žlezda ostaje u epidermisu. Međutim, ovaj metod je prikladan samo u slučajevima kada je aterom manji. Uklanjanje ateroma laserom se može uraditi samo ako je aterom manji od jednog centimetra u prečniku.

Operacija radio talasima

Ovo je najefikasniji način uklanjanja ateroma, jer se aterom uklanja u potpunosti i nema opasnosti da se opet pojavi na istom mestu. Većina pacijenata se opredeljuje za ovaj metod uklanjaja ateroma jer nije potrebno brijati glavu niti stavljati konce, pa samim tim ne ostaje nikakav ožiljak.

Preventivne mere

Glavni razlog nastanka ateroma na glavi i vratu jeste nefunkcionisanje lojnih žlezda. Zato se prevencija svodi na održavanje lojnih žlezda zdravim. Najvažnija stvar je higijena. Da biste sprečili pojavu ateroma, redovno perite kosu; izbacite iz ishrane masnu, zaslađenu i začinjenu hranu; kada su u pitanju šamponi, birajte šampone za masnu kosu.

Najvažnije pravilo jeste da, kad je u pitanju bilo kakav tumor, odmah odete kod specijaliste.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply