avokado kao lek

Avokado je voće koje se može koristiti u različite svrhe.

Avokado kalorije i nutritivna vrednost

Jedan avokado sadrži oko 160 kalorija, 2 grama proteina i 15 grama mononezasićenih (dobrih) masti koje snižavaju nivo lošeg holesterola. Ova superhrana ima malo šećera, puno vlakana i sadrži oko 20 vitamina i minerala po porciji, uključujući:

 • Vitamin K: pomaže u izgradnji snažnih kostiju i sprečava srčane bolesti; jedan avokado ispunjava oko 26% dnevnih potreba organizma za vitaminom K
 • Folnu kiselinu: pomaže u oporavku ćelija, što je posebno važno tokom trudnoće; jedan prosečan avokado sadrži 20% od dnevno preporučljive količine unosa
 • Vitamin C: pomaže u izgradnji imunog sistema; jedan avokado ispunjava 17% dnevnih potreba organizma za vitaminom C
 • Kalijum: snižava pritisak; jedan avokado sadrži 100 grama kalijuma, ili 14% od dnevno preporučljive količine unosa, za razliku od banane, koja sadrži 10%
 • Vitamin B5/B6: održava energiju organizma; jedan avokado avokado ispunjava 14% dnevnih potreba organizma za ovim vitaminima

avokado kao lek

Avakodo i zdravlje

Lekovita svojstva avokada:

 1. Sprečava rak: glutation koji se nalazi u avokadu može uništiti ili sprečiti rast pred-kancerogenih ćelija koje mogu izazvati oralni rak.
 2. Stabiliše nivo šećera u krvi: avokado je bogat dijetetskim vlaknima, koji normalizuju nivo šećera u krvi.
 3. Sprečava defekte po rođenju: folati iz avokada umanjuju rizik od rađanja deteta sa „defektom nervne cevi“. Ovo je važno zbog toga što se prilikom zatvaranja nervne cevi formira bebin mozak. Za najbolje rezultate, ženama se preporučuje konzumiranje od 400 mikrograma folne kiseline u periodu pre trudnoće. Avokado sadrži oko 121,50 mikrograma folne kiseline.
 4. Održava vid: avokado sadrži veliku količinu luteina i zeaksantina, koji su zaduženi za dobar vid.Konzumirajte avokado što češće za dobro zdravlje očiju.
 5. Mali ostatak pesticida: avokado je voće koje ima najmanje šanse da sadrži tragove pesticida.
 6. Avokado za mršavljenje: istraživanja su pokazala da osobe koje pojedu pola avokada za ručak, imaju 40% manje šanse da budu gladni u naredna tri sata, i 28% manje šanse da jedu u narednih 5 sati! Velika količina vlakana u avokadu (oko 27% od dnevno preporučljive količine) može pomoći pri varenju i tako, pomoći u mršavljenju.
 7. Snižava holesterol: odličan je za zdravlje krvnih sudova, avokado je bogat oleinskim masnim kiselinama, koje snižavaju loš holesterol (bez spuštanja nivoa dobrog HDL holesterola). To je posebno važno za dijabetičare, jer oni ovako mogu efektnije da održavaju glukozu na normalnom nivou.
 8. Poboljšava zdravlje srca: oleinska kiselina snižava visok nivo triglicerida u krvi, koji utiču na nastanak kardiovaskularnih bolesti. Pošto se visok holesterol vezuje za bolesti srca, svojstvo koje avokado ima (snižava holesterol) će održati vaše srce zdravim i srećnim.
 9. Poboljšava reproduktivno zdravlje: zdrave masti i hranljive materije iz avokada će osnažiti srce i pozitivno uticati na cirkulaciju. Avokado je bogat folnom kiselinom i vitaminom B6, koji regulišu polne hormone. Istaživanja pokazuju da vitamin B6 i kalijum mogu povisiti nivo testosterona kod muškaraca.Mnogi avokado koriste kao afrodizijak.
 10. Čini kožu još lepšom: ova super namirnica se može koristiti i kao krema! Avokado ima puno D-mano-heptuloze i glutaminske aminokiseline; ovi sastojci će pročistiti kožu, povećati proizvodnju kolagena i zaštititi kožu od spoljnih uticaja, kada se nanese na nju.
 11. Odličan je za lice i protiv bora.Aminokiseline i karotenoidski antioksidanti koji se nalaze u avokadu umanjuju bore i zaceljuju ožiljke. Napravite hidrantnu masku od avokada tako što ćete zgnječiti unutrašnjost, naneti je na čisto lice i ostaviti 15 minuta. Nakon toga, umijte se toplom vodom.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply