Ukusna i sočna azijska trešnja liči je vesnik leta. Osim što su slatke i hranljive, ove trešnje imaju efekat hlađenja na ljudski organizam i tokom toplih letnjih dana smanjuju telesnu temperaturu. Botanički gledano, ovo egzotično voće spada u porodicu sapindacae i latinski naziv je litchi chinesis.

Azijska trešnja liči je tropsko voće koje prirodno raste u nižim predelima pokrajina Guangdung i Fuđen u južnoj Kini.
Ovo drvo relativno sporo raste, srednje je veličine i višegodišnja je biljka sa gustim i grubim lišćem, a mekim, sivim i krhkim granama i stablom. Može narasti i do 12-15 metara u visinu. Azijska trešnja liči nije samo lepa na oko tokom proleća kada je krase veliki i lepi cvetovi, već takođe i leti, kada je načičkana predivnim trešnjama.

Po stukturi, ovo voće je koštunjavo – ovalno, u obliku srca ili skoro sasvim okruglo, dugačko 3-5 centimetara i sa prečnikom oko 3 centrimetra, a teško oko 10 grama. Po izgledu, podseća na longan i rambutan.

Spoljna koža je malo grublja i ružičaste boje. Koža se lako može oljuštiti. Iznutra, „meso“ je jestivo i belo, gotovo prozirno, slatko i sočno.

lici azijska tresnja

Azijska trešnja liči ima sladak ukus i neodoljivu aromu zbog čega je svi vole – i deca i odrasli. U mesu trešnje liči nalazi se jedna sjajna, smeđa semenka, dugačka oko 2 cm i dugaška oko 1-1,5 cm. Koštice nisu otrovne, ali ih ipak nije preporučljivo jesti. Sveže azijske trešnje liči možete naći po prodavnicama od maja do oktobra, oko 120-140 dana nakon cvetanja.

Azijske trešnja liči i zdravlje

100 grama azijske trešnje liči sadrži 66 kalorija. Ne sadrži zasićene masne kiseline niti holesterol, ali je zato bogata dijetetskim vlaknima, vitaminima i antioksidansima

– Neka istraživanja su pokazala da se u azijskoj trešnji liči nalazi oligonol, polifenol male molekulske mase, za koji se smatra da ima antioksidantna i antivirusna svojstva. Dodatno, pomaže kod bolje cirkulacije, u smanjivanju telesne težine i zaštiti kože od štetnih UV zraka

– Azijska trešnja liči je, poput citrusnog voća, veoma bogata vitaminiom C. 100 grama svežeg voža imaju 71,5 miligrama ili 119% preporučene dnevne doze vitamina C. Istraživanja su pokazala da konzumiranje voća bogatog vitaminom C pomaže organizmu da razvije otpornost na infektivne mikroorganizme i lakše uništava štetne slobodne radikale koji izazivaju upale

– Dalje, ovo je odličan izvor vitamina iz B grupe – tiamina, niacina i folne kiseline. Ovi vitamini su od vitalne važnosti, jer je njihova funkcija da deluju kao dodatni faktori koji pomažu organizmu da metaboliše ugljene hidrate, proteine i masnoće

– Azijska trešnja liči je takođe izuzetno bogata mineralima poput kalijuma i bakra. Kalijum je jako važan za ćelije i telesne tečnosti i pomaže u kontroli rada srca i normalizaciji krvnog pritiska i tako pomaže u zaštiti od šloga i srčanih oboljenja. Bakar je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca

Odabir i skladištenje
Sveže azijske trešnje liči se mogu naći na tržištu od maja do oktobra. Ovo voće mora biti oljušteno dok je još na drvetu, jer je ljuštenje nakon branja mnogo teže. Sa druge strane, previše zrele trešnje postaju tamnosmeđe boje i gube sjaj i ukus. Tokom berbe, odseca se cela grana sa plodovima i kratko vreme drži na vodenom parom kako bi kora omekšala.

Kada kupujete voće u prodavnici, birajte voćke koje izgledaju najsvežije, bez mrlja i nagnječenja. Azijska trešnja liči se na površini osuši za par sati čim se otvori na sobnoj temperaturi i zato se često mora kvasiti kako bi se održala svežom. Sveže voće možete držati na sobnoj temperaturi, a u frižideru je možete držati i do pet nedelja. Takođe ih možete staviti u zamrzivač, osušiti ili od njih praviti džem.

Mere opreza
Alergijske reakcije na azijsku trešnju liči su retke, ali se mogu desiti. Ovo slatko može slobodno možete davati deci. Dijabetičari bi trebali da uzimaju ovo voće u ograničenim količinama, jer je bogato šećerom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply