Pored toga što se uzgaja širom Himalaja, Azuki pasulj može se pronaći i u raznim delovima Istočne Azije. Ovaj pasulj prestavlja kineski nacionalni proizvod, a poznat je i pod imenom Vigna angnularis. Uglavnom, zrna ovog pasulja su mala i crveno-smeđe su boje. Na jednoj strani zrna nalazi se bela izbočina. Ovaj pasulj poznat je po relativno malom sadržaju masti, ali visokom sadržaju proteina. Postoji mnogo pogodnosti koje Azuki pasulj nudi. U nastavku teksta, nabrojaćemo neke od blagotvornih uticaja ovog pasulja na zdravlje.

Dobar uticaj Azuki pasulja na zdravlje

Velika količina proteina – Suva zrna Azuki pasulja idealna su stavka u jelovniku svoh onih koji drže visokoptoreinske dijete. Proteini su prirodno ključni za funkcionisanje tela zbog svoje mogućnosti da pomognu pri obnovi oštećenih mišića, ali i proizvodnji telesnih hormona, tkiva i ćelija.

Visok nivo vlakana – Pored visokog sadržaja proteina i kalorija, Azuki pasulj je i odličan izvor vlakana. Primarna prednost dijetalnih vlakana ogleda se u osećaju sitosti koji pruža i regulisanju nivoa holesterola i šećera u organizmu.

Bez masnoće
Uprkos činjenici da je ovaj pasulj bogat kalorijama, on uopšte ne sadrži masti. Šolja ovog pasulja, prema proračunima,s adrži samo gram masti. Količina zasićenih masti u ovoj količini pasulja nije veća od svega 4 grama.

Vitamini i minerali
Azuki pasulj sadrži značajne količine raznih minerala. Neki od njih su fosfor, kalcijum i magnezijum. Takođe, ova biljka sadrži vitamin B-9, vitamin A i Folnu kiselinu.

Stabilizuje nivo holesterola
Zbog visokog nivoa razgradivih vlakana, Azuki je idealan za održavanje nivoa holesterola. Takođe, pomažu u njenovom izbacivanju iz organizma, kao i u eliminaciji toksina.

Poboljšanje rada creva
Visok nivo vlakana omogućava ovom pasulju da doprinese boljem radu creva, održavajući normalan rad digestivnog sistema, i sprečavajući zatvor. Takođe, ovom pasulju pripisuje se i dejstvo prevencije raka.

Pomaže kod urinarnih poremećaja i infekcija mokraćne bešike
Razgradiva vlakna, kojih ovaj pasulj ima mnogo, odlično deluju na simptome urinarnih oboljenja i upala mokraćne bešike, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Ova vlakna imaju umirujući efekat i odlična su za lečenje urinarnog trakta i inficirane bešike.

Smanjenje telesne težine
Ovaj pasulj organizmu pruža dugoročan osećaj sitosti i punog stomaka. Takođe, pomaže u održavanju niske vrednosti šećera, jer je bogat proteinima. Kao rezultat konzumiranja ovog pasulja, izgubićete težinu na lak i prirodan način.

Sprečava rak dojke
Neki elementi Azukija pomažu pri uništavanju kancerogenog tkiva. Unošenje jedne šoljice kroz regularnu ishranu, smanjuje rizik od raka dojke, posebno među ženama. Takođe, sprečava pojavu i mnogih drugih vrsta kancera.

Pored, do sada nabrojanih, zdrastvenih pogodnosti, Azuki pasulj ih nudi još. Pomaže pri izgradnji snažnog metabolizma koji omogućava telu da funkcioniše brzo i efikasno. Zapažena je i pomoć koju pruža prilikom detoksikacije jetre. Azuki pasulj predstavlja i odličan izvor bakra, gvožđa, cinka, magnezijuma i kalijuma, i utiče na celokupno zdravlje Vašeg organizma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply