Dovoljno svetla i povremena ali konstantna nega to je sve što treba predivnoj begoniji. Uprkos tome što je mnogi smatraju balkonskom biljkom, begonija je, pre svega, sobno rastinje. Napolju opstaje, ali više voli ustaljene kućne temperature, gde se uz vrlo malo nege lepo razvija. Ova velika porodica deli se na dve grupe: prva ima beznačajne cvetove ali su joj listovi veoma dekorativni, dok se druga uzgaja baš zbog lepote svojih cvetova. Obe vrste vole svetlost, ali im ne prija direktno sunce, kao ni preterana toplota – dobro se razvijaju na temperaturi od 18° do 20° C.

Kada pripremate saksiju za begoniju, imajte na umu da ova biljka ne podnosi suvišnu vodu, ali ni sušu. Stoga na dno posude stavite dosta ekspandirane gline koja će obezbediti dobru drenažu, a pritom će biljci pružiti i konstantnu odgovarajuću vlagu. Koristite kvalitetnu zemlju, a zimi, jednom mesečno, u vodu za zalivanje dodajte tečno đubrivo za cvetnice, dok s proleća i leti to treba činiti na petnaest dana.

BegoniaMladu biljku možete zalivati sipajući vodu u podmetač saksije. Kada poraste, presadite je u posudu tek nešto veću od prethodne i počnite da je zahvate odozgo, izbegavajući kvašenje listova.

Obično ih nazivamo Tamava, ali njihovo kompletno ime je Begonia tamava, varijetet Corallina. To je jedna od najomiljenijih vrsta koje se uzgajaju u kući i na terasi.

Familiji Begoniacea pripada na hiljade vrsta, i sve su poreklom iz tropskih i suptropskih zona. Uz to, postoji oko 10.00 kultivara i hibrida.

Tri velike grupe

Prema vrsti korena, rod begonija se deli u tri velike grupe:
 Sa rizomskim korenom: zimzelene, s dekorativnim listovima i neuglednim cvetovima.

Sa krtolastim korenom: jednogodišnje biljke (ali ne uvek) s velikim jednostrukim i dvostrukim raznobojnim cvetovima.

Sa žiličastim korenom: zimzelene, neke su drvenaste, ali sve imaju cvetove u obliku klipa.

U proleće možete staviti begonije na prozore, ili ih zasaditi na terasi u korpici ili žardinijeri, zajedno s padajućim bršljanom.

Povećajte vlažnost

Većina biljaka uzgajanih u kući. pati zbog preterane toplote, mnogo češće zbog suvog vazduha u prostoriji, izbegavajte da ih stavljate suviše blizu radijatora i ako vidite da se lišće uvija, obezbedite im dovoljnu količinu vlage. Ispod saksije namestite podmetač, koji je znatno veći od njenog prečnika, napunite ga ekspandiranom glinom i vodom, koja će isparavanjem obezbediti dovoljnu vlažnost vazduha i pritom osvežiti biljku.

Mali napasnik

Neprijatelj begonije je štitasta vaš, o čijem prisustvu svedoči opšte slabljenje biljke. Ako pažljivo pogledate stabljiku i listove, primetićete male štitove nalik čvorićima. Uzmite štapić za uši, natopite ga alkoholom i prinesite vašima: odvojiće se od stabljike bez problema. To je najbolji, način iako zahteva vremena da se uklone ovi mali, uporni paraziti. Biljke će se nakon toga vrlo brzo oporaviti.

List kao pelcer

Svoju begoniju razmnožićete vrlo lako ukoliko njen list upotrebite kao pelcer.

1. Izaberite nekoliko zdravih listova iz podnožja begonije.

2. Oštrim nožem isecite listove.

3. U saksiji s kvalitetnom zemljom olovkom izbušite nekoliko rupa.

4. U svaku zabodite po jedan list i pritisnite prstima. Zalijte.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply