Biljka bela imela

Biljka bela imela (Viscum album) pripada porodici Viscaceae, a poznatija je pod nazivom evropska imela. Rasprostranjena je u Evropi, kao i u južnoj i zapadnoj Aziji. Bela imela je poluparazitska biljka, što znači da živi na račun nekoliko drveća, od kojih uzima vodu i hranljive materije. Ova biljka je zimzelen grm. Belu imelu neki narodi naročito koriste kao božićnu dekoraciju. Biljka bela imela može da naraste u visinu od 30-100 cm i ima dihotomo grananje. Listovi su postavljeni jedan nasuprot drugog, dugi su 2-8 cm, i imaju žućkasto-zelenu boju. Cvetovi koji su žućkasto-zelene boje se opšrašuju insektima. Plod je bela ili žuta bobica. Biljka bela imela se najčešće nalazi u krošnjama širokolisnog drveća poput jabuke, topole ili gloga. Kao lekoviti deo ove biljke koriste se listovi i tanje drške, koji se beru od oktobra do decembra ili od marta do aprila. Inače, plod imele je otrovan i ne sme se koristiti!

Čaj od bele imele

Bela imela sadrži ulje, soli, šećere, tanine, smolu, sluz i lekoviti sastojak viscin.

Čaj od bele imele se koristi za:

Ublažavanje grčeva mišića (ima antispazmodičko delovanje)

Ima kardiotonično dejstvo i koristi se za jačanje srca i lečenje kardiovaskularnih bolesti

Pospešuje rad limfnog sistema

Ima diuretično dejstvo (podstiče izlučivanje viška tečnosti iz organizma)

Izaziva povraćanje (emetik)

Snižava visok krvni pritisak (vazodilatator – širi krvne sudove)

Ublažava bolove, ali samo u tačno propisanim dozama, ukoliko se pretera sa doziranjem izaziva grčeve, neosetljivost i komu

Deluje umirujuće na nervni sistem

Koristi se kao stimulans jer povećava energiju

Koristi se kao tonik, jer okrepljuje i opušta organizamžkoristi se kao sredstvo za smirenje

Koristi se kao sredstvo protiv epilepsije

Za zaustavljanje krvarenja različite vrste (uključujući i prekomerno menstrualno krvarenje)

Značajan je za žene u menopauzi

Kod dijabetesa

Kod hormonskih poremećaja

Kod hroničnog poremećaja metabolizma

Priprema čaja od imele

Bela imela čaj priprema:

Čaj od bele imele se priprema tako što se kašičica osušenog biljnog materijala bele imele prelije sa 250 ml hladne vode, ostavi da odstoji preko noći, a zatim procedi i pije 3 puta dnevno, uz zagrevanje čaja pre konzumacije. Dakle, napopminjemo da se za razliku od većine čajeva, čaj od imele priprema sa hladnom vodom!

Povezano>>> Lekovita svojstva bele imele

Bela imela za visok pritisak

Bela imela se smatra možda i najboljim prirodnim lekom za lečenje tegoba srca i krvotoka. Zahvaljujući svom lekovitom sastavu, bela imela za visok pritisak se veoma često koristi kao neprocenjiv prirodni lek. Bela imela reguliše krvni pritisak i naročito je pogodna za osobe sa visokim krvnim pritiskom kod kojih u veoma kratkom roku snižava povišen pritisak. Za lečenje visokog pritiska, piti čaj od imele minimum 3 puta dnevno.

Povezano>>> Čaj od bele imele sve što treba znati

Bela imela za srce

Bela imela ima kardio-tonično dejstvo, što znači da deluje pozitivno na srce. Bela imela pospešuje cirkulaciju i normalizuje protok krvi kroz organizma, što je značajno za jačanje srca i očuvanja njegovih funkcija. Reguliše krvni pritisak (visok snižava, a nizak normalizuje) i na taj način takođe deluje pozitivno na srce. Bela imela za srce i krvne sudove predstavlja pravi melem iz prirode! Primećeno je da lekovitost ove biljke dosta zavisi i od toga na kom drvetu parazitira.

Povezano>>> Bela imela upotreba i neželjena dejstva

Iskustva

Bela imela je možda i najbolji prirodni lek za srce i krvne sudove, a naročito za regulaciju krvnog pritiska – o čemu svedoče mnogobrojna pozitivna iskustva upotrebe ove biljke u lekovite svrhe. Visok krvni pritisak je veoma čest zdravstveni problem, naročito u našim krajevima, a kao se veoma teško leči i potrebno je konstantno ga regulisati i snižavati – prirodni lekovi su tu nezamenjivi. Ako tražite prirodni lek za snižavanje visokog krvnog pritiska, ali i za mnoge druge tegobe o kojima smo pisali – probajte čaj od imele! Mada, lekari savetuju da ne konzumirate ovaj čaj na svoju ruku i bez konsultacije sa stručnjacima, jer u većim dozama imela postaje otrov koji može dovesti u najgorem slučaju i do smrti! Neka preporučena doza jeste 2-3 šolje čaja od imele dnevno. Međutim, ipak preporučujemo da se za svako tretiranje određenog oboljenja ovim čajem obratite stručnim licima, kako biste znali koja je tačna doza koja vama treba.

Saznajte više>>>   Pažljivo s imelom!!!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply