Ekstrakt bele rade, ili krasuljka, izdvojen iz cvasti, uspešno uklanja pege i fleke kod hiperpigmentacije kože bez ikakvih negativnih pojava…

U narodnoj medicini se odavno smatra da je bela rada, ili krasuljak (Bellis perennis) lekovit, pa su njeni cvetovi i listovi korišćeni za smirivanje bolova i grčeva, kao i za jačanje organizma. Zvanična medicina i farmacija nije, međutim, imala dokaze za to sve do nedavno!

U laboratorijama firme “Kurt Rišter” iz Berlina naučno je potvrđeno da ekstrakt bele rade – leči. Od tada je ova biljka hit u farmaceutskoj industriji.

Bela rada raste na pašnjacima, livadama i utrinama, ima slab, ali prijatan miris i kiselkast i opor ukus. Prednost krasuljka u odnosu na druge lekovite biljke je u tome što cveta od ranog proleća do prvih jesenjih mrazeva, tako da može da se koristi u dužem vremenskom periodu.

Neki, zbog izgleda cvetova, smatraju da postoji sličnost između bele rade i kamilice, ali ove dve biljke niti su u srodstvu, niti imaju slična lekovita svojstva.

Ekstrakt bele rade iz cvasti, izdvojen u berlinskoj laboratoriji pre nego što su precvetale i klonule, uspešno uklanja pege i fleke sa kože i to bez ikakvih negativnih pojava!
Gotov preparat za izbeljivanje kože kod hiperpigmentacije može da se nabavi kod nas.

Krema se nanosi 2 x dnevno (ujutru i uveče), a proces izbeljivanja traje veoma dugo. Mora da prođe 3 meseca ua bi se videli prvi efekti.

Protiv bolova

Na zagnojne i upaljene rane i otoke izazvane upalama mogu da se stave sveže ubrani listovi bele rade koji smiruju bolove i ubrzavaju zarastanje, a svež sok se koristi za masažu i obloge.
Salata od bele rade (koristi se sve osim korena) sredstvo je za čišćenje krvi.

Sok

1-3 kašike isceđenog soka pomešajte sa upola manjom količinom vode i pijte 1 puta dnevno.

Čaj od bele rade za prehladu

2 kašičice biljke u cvetanju prelijte 1 šoljicom prokuvane vode, i pijte čim se malo prohladi
Ovaj čaj uspešno pomaže kod prehlade, grčeva u crevima i problema sa jetrom i bubrezima.

Mast protiv bolova

izgnječite listove bele rade, dodajte 1/2 od te količine listova crnog sleza (Malva silvestris) i dobro propržite na neslanom puteru, pa dok je vruća masu procedite je kroz gustu krpu.
Mast utrljajte 2-3 x dnevno na bolna mesta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply