Još su stari narodi koristili vrbinu koru za lečenje brojnih tegoba, ali se tek u novije vreme otkrilo da gotovo može da zameni najpoznatiji lek na svetu-aspirin.

Kora vrbe se još od antičkih vremena upotrebljavala za ublažavanje bolova i različitih upala. Starorimski lekar grčkog porekla Dio-Skorid opisao je ovu biljnu sirovinu kao sredstvo za lečenje oboljenja zglobova. U Srednjem veku u Evropi se kora vrbe upotrebljavala i za snižavanje povišene temperature, za zaustavljanje krvarenja i kao protivupalno sredstvo.

Salicilna kiselina je biljna preteča acetilsalicilne kiseline – poznatog aspirina. Danas se salicilna kiselina i njeni derivati – acetilsalicilna kiselina, metilsalicilat i drugi – dobijaju sintetčki. Ali, sve dok nije osvojena rentabilna sinteza ove kiseline, razne biljke među kojima i vrba, bile su značajne sirovine za njeno dobijanje.
Kao biljna lekovita sirovina upotrebljava se kora (Salicis cortex), skinuta sa grana starih 2-3 godine. Guli se rano u proleće i suši na suncu. Za dobijanje ove biljne sirovine mogu da se upotrebljavaju i druge vrste vrba (Salbc caprea, S.cinerea, S. purpurea i dr.).

Vrbova kora sadrži:
– od 1,5 do 11 % fenolnih glikozida (salicin, salikortin, fragilin…)
-flavonoide
-tanine
-aromatične aldehide
-alkohole…

Evropska farmakopeja propisuje da sadržaj salicila mora da iznosi najmanje 1,5 %.
Pod uticajem crevne flore salicin se u digestivnom traktu
postepeno razlaže do salicil-alkohola, od koga nastaje salicilna kiselina. Na taj način kora vrbe deluje slično aspirinu, međutim ona ne može da se smatra njegovom potpunom alternativom, jer za njene aktivne sastojke nije utvrđeno da ispoljavaju sve farmakološke efekte ovog leka.

UPOTREBA

U savremenoj fitoterapiji upotrebljava u obliku čaja za snižavanje temperature kod lakih grozničavih oboljenja (prehlade, grip), kod akutnih i hroničnih reumatskih tegoba, glavobolja i drugih bolova.

Zbog velikog variranja sadržaja salicina u biljnoj sirovini, preporučuje se uzimanje preparata koji sadrže tzv. standardizovane ekstrakte, odnosno ekstrakte sa definisanim sadržajem aktivne materije.

Efikasnost preparata sa standardizovanim ekstraktom kore vrbe u ublažavanju bolova kod artritisa potvrđena je u dve kliničke studije novijeg datuma. Od 120 pacijenata sa reumatskim artritisom posle jedne i četiri nedelje tretmana, kod 70 odsto je registrovano poboljšanje koje se manifestovalo smanjenjem bola i povećanom pokretljivošću.

Vrbin čaj

2-3 g (1-2 kašičice) usitnjene biljne sirovine preliti 1 šoljom hladne vode, zagrejati do ključanja, skinuti sa vatre i posle 5 minuta procediti. Pije se 3 x dnevno po 1 šolja čaja.

Za znojenje

po 25 g cveta lipe, cveta zove i kore vrbe
2 kašičice mešavine preliti 1 šoljom ključale vode i posle 5-10 minuta procediti. Piti 2 x dnevno po 1 solju čaja.

Za reumatske tegobe

30 g kore vrbe, po 20 g lista breze i cveta maćuhice (dan i noć) i po 10 g cveta zove, korena zečjeg trna i ploda kleke
. 1 supenu kašiku mešavine preliti 1 šoljom ključale vode i posle 10 minuta procediti. Piti 3 x dnevno po 1 šolju čaja.

UPOZORENJE

Koru vrbe ne smeju da uzimaju alergični na salicilate, ili na druge nesteroidne antiinflamatorne lekove. Takođe se ne daje tokom trudnoće i dojenja, deci i adolescentima do 16 godina, i obolelima od astme.

Oprez je potreban i kod teških oštećenja jetre i bubrega, poremećaja koagulacije Krvi i čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Zbog mogućnosti interakcija, ne preporučuje se istovremeno uzimanje sa nekim antikoagulansima. Od neželjenih efekata tokom primene mogu da se jave alergijske reakcije (svrab, koprivnjača, astma ) i gastrointestinalne tegobe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply