beli caj

Beli čaj se dobija od camellia sinensis, iste biljke od koje potiču crni i zeleni čaj. Mnogima se više dopada blaži ukus belog čaja i svi oni uživaju u njegovim mnogobrojnim zdravstvenim blagodatima.

Ljudi su beli čaj stotinama godina konzumirali zbog njegovih isceljujućih efekata, a tek od nedavno je postao poznat u zemljama zapadnog sveta. Pozitivni efekti belog čaja na zdravlje uključuju:

– Mršavljenje
– Zdravlje kože
– Zaštitu od bolesti

Mršavljenje

Ispijanje belog čaja može pomoći organizmu u kontroli nivoa holesterola, koji je jedan od glavnih faktora gojaznosti i srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da ekstrakt belog čaja zapravo onemogućava uvećavanje masnih ćelija u telu. Ovo omogućava konzumentima belog čaja da u proseku budu vitkiji od osoba koje ga ne piju pa je ovaj čaj počeo da se koristi za mršavljenje. Mnogi kombinuju beli čaj sa dijetama za mršavljenje i vežbanjem. Ova kombinacija pomaže konzumentima belog čaja da smršaju i da novostečenu težinu održavaju. Prema tome, akoelite da smršate i u potrazi ste za napitkom kojim ćete zameniti zašećerena gazirana pića i voćne sokove, čaj je pametan izbor koji će pomoći vašem telu da brže sagoreva masti.

Zdravlje kože

Antioksidantna svojstva belog čaja pomažu u sprečavanju oštećenja na koži do kojih dolazi prilikom dugotrajnog izlaganja suncu. Takođe kožu štiti od zagađenja i drugih toksina iz vazduha. Beli čaj je isto tako od pomoći u zaštiti kože jer podiže aktivnost imunog sistema, što dovodi do efikasnije borbe protiv bilo kakve vrste mikrobnog napada na organizam. Istraživači trenutno pokušavaju da prošire isceljujući efekat belog čaja, koristeći ga u tretmanu mnogih formi raka kože. Oni se nadaju da će beli čaj u budućnosti moći čak i da pomogne kod procesa starenja, jer već pomaže, u smislu usporavanja, onima koji ga već piju.

Zaštita od bolesti

Beli čaj je takođe poznat po tome što srce održava zdravim. Pomaže u razređivanju krvi, što može dovesti do smanjenja krvnog pritiska i nivoa lošeg holesterola. Ispijanje dve ili tri šolje belog čaja dnevno može arterije održavati čistima i srce zdravim. Beli čaj je isto tako dobar za kosti i zube. Sadrži fluorid i druge supstance koje hrane kosti i promovišu zdravlje zuba i desni. Poznat je i po tome što pomaže kod artritičnih tegoba.

Svakodnevna konzumacija belog čaja takođe može pomoći dijabetičarima ili onima koji su u riziku od ovog oboljenja da kontrolišu nivoe šećera u krvi, što značajno smanjuje razarajuće posledice ove bolesti. Takođe može smanjiti stres i povećati energiju, što ga čini odličnom zamenom za skupa energetska pića koja sadrže šećer i druge sumnjive sastojke.

Mnogi uživaju u blagom, svežem ukusu belog čaja; međutim, neki preferiraju da zaslade čaj ili mu dodaju neki ukus, što je izbor koji treba ostaviti samom konzumentu. Zaslađivač poput meda može poboljšati ukus belog čaja kao i obezbediti dodatne zdravstvene prednosti koje med poseduje. Samo budete svesni prisustva šećera u bilo kom zaslađivaču ili pojačivaču ukusa, jer on može svakodnevno pripremanje sveže šolje čaja učiniti prilično nezdravim.