Beli luk i med su najčešće korišćeni kućni lekovi protiv prehlade. Beli luk je poznata antibakteriološka supstanca koja može da poboljša imuno sistem, dok med ublažava pri zapaljenju grla i smanjuje kašalj. Studije objavljene 2007 godine u „Arhivima pedijatrije i adolescentne medicine“ utvrdile su da je med delotvorniji od lekova iz apoteke, kod lečenja kašlja , ublažavanja upale grla i lečenje kašlja kod dece. Bezbrojni prirodni lekovi protiv prehlade sadrže kako med, tako i beli luk. I vi takođe možete da napravite sopstveni lek kod kuće. Med ne bi trebalo davati deci starosti ispod 1 godine.

Jednostavan sirup

Jednostavan sirup napravljen od belog luka i meda može da vam pomogne da se oslobodite simptoma prehlade, kao što su kašalj, promuklost, bolovi u grlu i kod začepljenja. U Svojoj knjizi „ Lekovi koji leče“ , Lidija Vilen preporučuje sa sami napravite sirup od meda i belog luka protiv prehlade, koji će ublažiti grlo. Priprema: Oljuštite i usitnite celu glavicu belog luka, prelite sa otprilike 1 /2 šoljice sirovog meda u manju posudu za mešanje i ostavite da odstoji najmanje 2-3 sata pre upotrebe. Da bi ste postigli najbolje rezultate, konzumirajte 1 kašičicu sirupa na svakih sat vremena, po potrebi. Progutati sirup bez žvakanja, kako bi ste izbegli ukus belog luka.

beli luk i med

Čaj sa belim lukom i medom

Barton Goldberg, autor „ Alternativne medicine:Konačan vodič“ u svojoj knjizi predlaže da napravite vruć čaj od meda i belog luka, kako bi ste izlečili prehladu. Ovaj postupak efikasno ublaćava i pomaće pri suzbijanju kašlja. Priprema: Dodati čen sitno iseckanog svežeg belog luka u 1/ 2 čaše meda u malu posudu za mešanje. Pokrite je i ostavite smesu da prenoći ( najmanje 8 sati) Doziranje: 1 kašičicu napravljene smese staviti u čašu sa toplom vodom, dobro promešati kako bi se sjedinila, pijuckati tokom celog dana. Piti do 3 šolje dnevno po potrebi.

Beli luk, med i limun

Pol Bedson u svojoj knjizi „Kompletan porodičan vodič ka priodnom lečenju“ savetuje ,da kada se kombinuje sa medom i belim lukom, sok od limuna pravi umirujući lek protiv upale grla i bronhijalnog poremećaja. Priprema: Sitno iseckati dva čena svežeg belog luka, dodati 1/ 2 šolje sirovog meda i 2-4 kašičice sveže isceđenog limunovog soka. Dobro izmešati kako bi se smesa sjedinila i ostaviti istu da odstoji 2-8 sati. Doziranje: Koristiti 1 kašičicu smese na svakih sat vremena, kako bi se ublažili simptomi prehlade. Ostatak, kada se ne koristi, čuvati u frižideru do dalje upotrebe.

Čaj protiv prehlade

Da pobedite simptome prehlade, čaj napravljen od đumbira, meda, belog luka, ljute paprike i limuna, može da vam obezbedi olakšanje, prema Džo Graedonu, autoru „ Narodni farmaceutski vodič i biljni preparati“ . Priprema: 1/ 2 šolje napunjene vodom staviti u šerpicu da provri. Dodati 1/ 2 kašičice đumbira , 1 čen belog luka i prstohvat ljute paprike. Ostaviti smesu da se kuva oko 1 minute, zatim skloniti sa vatre. Dodati 1 kašičicu svežeg sirovog meda i sok od 1 limuna. Dobro izmešati smesu i ostaviti je da se ohladi do temperature pogodne za piće. Kako bi ste dobili najbolje rezultate, popite 1 šolju na svaka 3 sata, po potrebi. Začepite nos prilikom konzumiranja čaja jer je ukus veoma jak.