biljni-caj

Beli slez (Athaea officinalis L) je višegodišnja zeljasta biljka, visoka 1,5-2 m. Ima pravu, i jednostavnu ili razgranatu stabljiku koja je pri dnu odrvenjena.

Listovi su jajoliki, malo usečeni i pri vrhu šiljati; donji su petodelni, a gornji trodelni. Cela biljka beli slez je obrasla gustim sivim dlačicama, zbog čega je srebrnasto sive boje.Cvetovi su bledo-ružičaste boje, petodelni, na malim drškama, raspoređeni u pazuhu listova.Koren je vrlo razgranat, valjkast, mesnat i sluzav. Dugačak je i do 0,5 m.

Biljka beli slez raste na vlažnim mestima pored potoka, po rečnim ostrvima i ritovima u nizinskim područjima.
Koren se sakuplja u jesen ili rano proleće, opere u vodi i zatim oguli. Suši se u sušari na 60°C, pa se
secka u kockice veličine zrna kukuruza.
List belog sleza se bere preko celog leta i suši u hladu na promaji ili u sušari.
Ponekad se sakuplja i cvet belog sleza: koren, list i cvet belog sleza pakuju se u natron ili juta vreće i čuvaju na suvom i promajnom mestu.

Čajevi od belog sleza

Čaj od korena belog sleza
Umirujuće, sprečava nakupljanje sluzi, pojačava fagocitozu. Kod nadražene sluznice u ustima i ždrelu što može biti povezano s nadražujućim suvim kašljem, kod lakših upala sluznice želuca.

Čaj od lista belog sleza
Umirujuće kod nadražene sluznice u ustima i ždrelu kao i kod nadražujućeg suvog kašlja.

Pripremanje čaja od belog sleza

Čaj od korena
3 g (1 čajna kašičica) usitnjene droge na 1 šoljicu preliti hladnom vodom, pustiti da se razlaže 30 minuta, a zatim procediti.

Čaj od lista
2 g (1 1/2 čajna kašičica) na 1 šoljicu staviti u hladnu vodu. ostaviti 1-2 sata, a zatim sve procediti i piti 2-3 puta dnevno po 1 šoljicu.

Nuspojave: nisu poznate.
Kontraindikacije: nisu poznate.
Interakcije: Ako se istovremeno uzimaju i lekovi, može biti otežana resorpcija.

Primena kroz istoriju i lekovitost

Koren belog sleza preporučuje se kao sredstvo za rane, protiv čireva i upala, naročito materice. Kuvana s vinom korisno deluje kod zastoja mokraće, tegoba s kamencima, dizenterije, išijasa i unutrašnjih ruptura. Koren je bio sastavni deo tekućina za ispiranje usta kod zubobolja. Za spoljnu primenu koristio se sveži slez kod belih mrlja od sunčanja, ujeda otrovnih životinja itd.
Narodna medicina: Kod proliva, upale bešike, belog pranja. Sveži izgnječeni listovi stavljaju se na mesto uboda kukaca.

Čaj od belog sleza za bronhitis

Preliti kašiku iseckanog korena belog sleza sa 2 dl hladne vode i uz povremeno mešanje ostaviti da odstoji 2-3 sata. Procediti i piti ili grgljati.

Čajne mešavine od belog sleza za lakše iskašljavanje

Izmešati po 50 g korena belog sleza, morača i lista podbela. Izdvojiti kašiku ove smeše i preliti sa 200 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata, a zatim procedi i piti na svakih 10-15 minuta po kašiku.

Izmešati 30 g korena i 30 g lista belog sleza, a zatim kašiku ove smeše preliti sa 2 dl hladne vode, poklopiti i staviti da odstoji 2 sata. Procediti i piti na svakih 10-15 minuta po kašiku. Čaj piti zaslađen medom ili sokom od višanja, ribizli ili kupina. Ovi aromatični sokovi neutrališu pomalo bljutav ukus ovog čaja.

Po kašiku sitno iseckanog cveta belog i crnog sleza, cveta zove, bagrema i podbela izručiti u litar proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata izvan šporeta. Procediti i zasladiti bagremovim medom.Ovaj čaj od belog sleza za iskašljavanje piti u toku dana, narednih 10 dana.

Čaj od belog sleza za “suvo”grlo
Po kašiku sitno iseckanog cveta belog sleza, divizme, cveta i lista podbela i lista žalfije izručiti u 7 dl proključalog razblaženog vina (ili vode). Ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata, zatim procediti, zasladiti medom i koristiti za grgljanje više puta u toku dana.

 

Čaj od belog sleza za ublažavanje kašlja
Napraviti mešavinu od po , 50 g korena belog sleza, morača i lista podbela.Po kašiku te mešavine popariti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da odstoji 2 sata.Nakon toga procediti čaj i piti po jednu kašiku na svakih 10-15 minuta.

Gastritis
Beli slez reguliše lučenje želudačne kiseline, otklanja nadutost i mučninu. U slučaju gastritisa svako jutro natašte treba pojesti po pola kafene kašičice mlevenog korena biljke.

Bolesti bubrega i materice
Preliti 10 g iseckanog suvog korena belog sleza sa 2,5 dl mešavine vode i vina, pa kuvati 25 minuta. Ostaviti da se prohladi, procediti i dodati kašiku meda. Piti na svakih sat vremena po kašiku tekućine.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply