Začin biber ne samo što čini hranu mnogo ukusnijom, već je sa njim i zdravija.Biber poboljšava zdravlje, poznato je i da pospešuje lečenje prehlade, anemije, impotencije, bolesti zuba, kao i probavnih i srčanih tegoba.

Jeste li znali da je biber u srednjem veku bio toliko skup da su ga po redili sa zlatom? Od tada i potiče izraz “papreno skup”. Danas je, uz so, biber začin najzastupljeniji na svetu. Poreklom je iz Kerale, južne provincije u Indiji, a u ishrani se najčešće koriste crni, beli i zeleni biber.

Nedozrele zelene bobice bibera suše se na suncu, uz stalno mešanje, sve dok ne poprime tamnu boju. Da bi se dobio beli biber, zrele bobice se vezuju u vreću i stavljaju pod mlaz tekuće vode kako bi se uklonio spoljašnji omotač.

Crveni biber u stvari i nije pravi biber, već samo oblikom i ukusom podseća na tu biljku, a raste u Južnoj Americi Ukus bibera sigurno vam je dobro poznat, ali jeste li znali da taj začin ima i brojna lekovita svojstva? Pospešuje lečenje prehlade, kašlja, konstipacije, anemije, impotencije, bolesti zuba, kao i probavnih i srčanih tegoba. Zbog svog antibakterijskog dejstva, začin biber se koristi kao konzervans.

Imajte na umu i to da mleveni biber brzo gubi lekovita svojstva, pa uvek kupujte onaj u zrnu i sami sameljite količinu potrebnu za određeno jelo.

crni biber

Piperin

Zrnca crnog bibera sadrže dragocena esencijalna ulja, među kojima se izdvaja piperin, koji tom začinu daje specifičan ukus. Utvrđeno je da piperin može pojačati apsorpciju selena, vitamina B-grupe, beta-karotena, kao i drugih nutrijenata iz hrane. Crni biber sadrži i veliku količinu minerala kao što su kalijum (pomaže kontrolu srčanog ritma i krvnog pritiska), kalcijum (neophodan za zdrave i jake kosti), cink (jača imunitet), mangan (igra važnu ulogu u metabolizmu kalcijuma i fosfora, kao i u održavanju reproduktivnih funkcija organizma), gvožđe (nedostatak uzrokuje anemiju) i magnezijum (manjak tog minerala izaziva glavobolju, hipertenziju i srčane probleme). Osim toga biber je odličan izvor vitamina A i C i onih iz B-grupe, kao i flavonoida koji imaju antioksidansno dejstvo. Ova jediiijenja pomažu telu da odstrani štetne slobodne radikale i zaštiti ga od kancera i drugih oboljenja.

Začin za mršavljenje i bolje varenje

Biber je začin koji pojačava lučenje hlorovodonične kiseline u želucu, te na taj način olakšava varenje. Osim toga, sprečava gasove i pospešuje znojenje i lučenje mokraće, a samim tim i odstranjivanje štetnih materija iz organizma.

Dobro varenje može doprineti održavanju normalne telesne težine i sprečiti razne probavne tegobe. Istraživanja su pokazala da supstance koje biberu daju karakterističan ukus podstiču razlaganje masti. Dakle, ako vas muče suvišni kilogrami – dobno zabiberite jela.Ovaj začin potpomaže mršavljenje.

Crni biber pomaže u transportovanju hranljivih sastojaka iz hrane i podstiće njihovu apsorpciju. Iz tog razloga, ne samo što jela čini ukusnijima već povećava iskoristljivost nutrijenata u njihovom sastavu. Osim toga, brojne studije pokazale su da crni biber zahvaljujući svom antiupalnom dejslvu, može ublažiti oštećenu sluzokožu želuca i sprečiti pojavu čira.

Biber za vitiligo

Crni biber pomaže u lečenju vitiliga, oboljenja koje uzorkuje gubitak pigmentacije na nekim delovima kože. Prema istraživačima iz Londona, hemijski sastojak piperin iz crnog bibera može stimulisati proces pigmentacije. Tretman piperinom, u kombinaciji s ultrahubičastim svettom, pokazao se kao prilično uspešan u terapiji vitiliga. Osim toga neka istraživanja sugerišu da taj začin smanjuje šanse za obolevanje od raka kože u slučaju preteranog izlaganja ultraljubičastom zračenju.

Melem za disajne organe

U ajurvedskoj praksi biber se dodaje napicima protiv kašlja i prehlade, a koristi se i za tečenje upale sinusa i otpušavanje nosa.Biber začin podstiče razlaganje sluzi i nakupljenog šlajma, koji se putem kijanja (budući da ga uzrokuje) i kasijanje izbacuje napolje. Na ovaj način disajni organi se čiste i oslobađaju patogenih mikroorganizama.

Antioksidansno dejstvo

Antioksidansi koje sadrži crni biber mogu sprečiti ili popraviti oštećenja izazvana slobodnim radikalima i lako prevenirati maligna i kardiovaskularna oboljenja, kao i bolesti jetre. Da podaetimo – slobodni radikali su sporedni produkt ćelijskog metabolizma koji napada zdrave ćelije i izaziva mutaciju njihove DNK. Na taj način ne samo što uzrokuju kancer već dovode i do ubrzanog starenja organizma. Naučnici s Univerziteta u Mičigenu otkrili su da piperin može usporiti razvoj tumora dojke. Antikancerogeno dejstvo koje ima biber povećava se ukoliko se on kombinuje s kurkumom, koja takode sprečava nastanak i širenje malignih ćelija. Cmi biber, u kombinaciji s pravilnom ishranom, podstiče čišćenje arterija tako što deluje slično vlaknima i pritom “guli” nagomilani holesterol sa zidova krvnih sudova. Na taj način smanjuje se rizik od ateroskleroze – poremećaja odgovornog za nastanak srčanog udara i šloga. Osim toga, brojne studije su pokazale da piperin sprečava slabljenje pamćenja, pa se preporučuje i kao prevencija Alchajmerove bolesti.
Kijanje je refleks koji se javlja kada alkaloid piperin iz bibera stimuliše nervne završetke u sluzokoži nosa. Budući da čisti nos od virusa i bakterija, kijanje bi se moglo uvrstiti na spisak blagotvornih svojstava ovog začina. Međutim, pacijenti koji su bili podvrgnuti hirurskom zahvatu (naročito u predelu abdomena) moraju izbegavati sve supstance sto izazivaju kijanje.