Iako je anis mnogo češće korišćen kao začin, uvek treba imati na umu činjenicu da su još stari narodi znali za njegova blagotvorna dejstva na čitav organizam, te se sve češće može čuti da anis treba koristiti za različita oboljenja gastrointestinalnog trakta, ali i za ublažavanje mnogih drugih bolesti i stanja, te za poboljšanje potencije kod muškarca, odnosno otklanjanje menstrualnih bolova kod žena.

Biljka anis

Kada je u pitanju biljka anis, manje je poznat podatak da se njome hrane pojedine životinjske vrste i to moljaca i leptirova.

U stara vremena je biljka anis gajena samo na teritoriji Bliskog Istoka i Egipta, a kasnije su se i njen uzgoj, ali i upotreba proširili i u ostale delove sveta.

Biljka anis i zdravlje

Čini se, da iako je našla primenu i u kulinarstvu, vrlo često se povezuju i biljka anis i zdravlje. Osnovni razlog za to jeste što ova biljka ima dokazano pozitivno dejstvo na rad organa za varenje, te se smatra odlčinim prirodnim sredstvom za uklanjanje gasova i nadutosti, ali i poboljšanja apetita. Takođe, postoje indicije da ova biljka uspešno otklanja i različite probleme organa za disanje, te da pozitivno utiče na potenciju pripadnika jačeg pola. Osim toga, preporuka je da se biljka anis primenjuje i za regulisanje neredovnog mesečnog ciklusa.

biljka anis zacin

Anis kao lek

Najčešće se anis kao lek primenjuje protiv nagomilanih gasova, budući da dokazano otklanja nadutost. Smatra se i jednim od najboljih prirodnih sredstava protiv menstrualnih bolova, te da utiče na povećano lučenje mleka kod dojilja.

Anis kao lek je dobro koristiti i za oslobađanje organa za disanje od nagomilane sluzi, ali i za pomoć kod povraćanja, mučnina i drugih nelagodnosti vezanih za rad sistema organa za varenje.

Zvezdasti anis

Posebna vrsta ove biljke je takozvani zvezdasti anis koji vodi poreklo iz Kine, odnosno Vijetnama, pa ga često nazivaju i kineski zvezdasti anis. Njegova primena je slična primeni običnog anisa, iako je reč o, praktično gledano različitim biljnim vrstama, stim što je vrlo važno da imate na umu da se ova biljka ni u kom slučaju ne bi smela koristiti kao čaj od običnog anisa, jer tada ispoljava dosta jaka neželjena dejstva. Svakako je preporuka da se pre nego što odlučite da koristite zvezdasti anis posavetujete sa kvalifikovanim fitoterapeutom.

anis biljka lek

Anis kao začin

Aromatičan i slatast ukus čini da anis kao začin bude vrlo tražen i često korišćen u različitim kuhinjama sveta. Najčešće se koristi prilikom pripremanja različitih poslastica, testa, ali i kao dodatak jelima od pirinča. Najbolje je koristiti ga uz slatkaste vrste voća, a uzevši u obzir da ima izuzetno intenzivan ukus, savet je da budete pažljivi sa količinom kada koristite anis kao začin. Takođe, preporuka je da ga uvek dodajete na kraju kuvanja određenog jela.

Anis za želudac i protiv grčeva

Smatra se da je anis za želudac i protiv grčeva, ali i gasova korišćen u mnogim starim kulturama. Osim toga, postoje indicje da anis ima izuzetno pozitivno dejstvo u slučajevima pojave mučnine, ali i povraćanja, te mnogih gastrointestinalnih poremećaja.

Iako se često čuje da se koristi anis za želudac i protiv grčeva, treba imati na umu da se grčevi ne odnose samo na one koji se javljaju u gastrointestinalnom traktu, već i na sva ona stanja koja su praćena grčevima u bilo kom delu tela, poput kašnjanja, različitih vrsta bolova, ali i konvulzija, pa čak i određenih oboljenja nervnog sistema.

Anis čaj

Kao i većina drugih čajeva, tako se i anis čaj može kupiti u vrećicama, što je definitivno mnogo lakša varijanta pripreme.

zvezdasti anis caj

No, ukoliko imate semenke anisa, najčešći nači pripreme ovog čaja podrazumeva da njih najpre izmrvite, pa jednu kašičicu prelijete sa 250 mililitara prokuvane vode. Ovako pripremljen anis čaj ne bi trebalo naročito dugo da stoji. Smatra se da je sa sasvim dovoljno između 10 i 15 minuta, a po isteku tog vremena ga procedite i pijte u manjim gutljajima.

Iako anis čaj ima vrlo blagotvorno dejstvo na mnoge bolesti i stanja, treba biti vrlo pažljiv prilikom njegovog konzumiranja, jer može da ima i neželjene efekte. Takođe, pominjemo još jednom da se za pripremu čaja od anisa nikada ne koristi zvezdasti anis, jer ima naročit intenzivne neželjene efekte ako se koristi kao čaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply