Mada je znaju i kao đavolji trn ili đavolje trepavice, biljka čiji je latinski naziv Tribulus terrestris je u našem narodu poznata kao babin zub. Ona je raprostranjena širom sveta i to, verovali ili ne u pojedinim delovima sveta se čak smara korovskom biljkom, a na teritoriji Amerike je čak smatraju i vrlo štetnom.

Babin zub biljka

U indijskoj i kineskoj tradiciji babin zub biljka ima izuzetno važno mesto, a pretpostavlja se da je od davnina korišćena u lečenju mnogih stanja i oboljenja, a primarno za povećanje seksualne moći i želje, najpre kod muškaraca, ali i kod žena.

Biljka babin zub gde raste

Ova biljka je samonikla i može da naraste u visinu do 60 centimetara i to je uglavnom polegla po zemlji. Iako primarno raste na mestima sa hladnijom klimom, danas se ova biljka može sresti i na mestima gde su topli klimatski uslovi, pa čak i na onim lokacijama na kojima i nisu prisutni tako dobri uslovi za rast. Takođe, biljka babin zub može da se nađe čak i u pustinjskim predelima.

biljka babin zub

Posebno je zanimljiv podatak vezan za semenke ove biljke, za koje se veruje da su zaslužne za to što je biljka babin zub toliko dugo opstala u različitim klimatskim uslovima. Naime, semenke ove biljke na sebi imaju toliko jake bodlje da se smatra da čak mogu da vas povrede ukoliko prelazite bosom nogom preko njih.

Lekovitost

Lekovitost koju ima biljka babin zub je primarno usmerena na jačanje libida, kako kod pripadnika jačeg pola, tako i kod pripadnica nežnijeg pola. Takođe, smatra se da je lekovitost ove biljke usmrena i na poboljšanje stanja karidovaskularnog sistema, ali i da povećava nivo testosterona u organizmu, te da posredno utiče na poboljšanje izgradnje mišićne mase, pa je u pojedinim slučajevima koriste i bilderi.

Iako se njena osnovna upotreba odnosi upravo na jačanje potencije i libida, činjenica je da biljka babin zub pokazuje lekovitost i u mnogim drugim slučajevima. Tako se smatra da poboljšava cirkulaciju, ali i kvalitet krvi čime pozitivno utiče na anemiju. Takođe se koristi i kao diuretik, ali i za olakšavanje varenja, te različitih komplikacija poput nadutosti i gasova recimo koje loše varenje često može da izazove. Njena lekovitost je dokazana u ajuverdi gde se koristi za lečenje oboljenja urinarnog sistema, dok se u kineskoj tradiciji upravo ova biljka koristi za čišćenje jetre, a smatra se i da je jedno od boljih prirodnih sredstava za lečenje stanja izazvanih trovanjem hranom.

Biljka babin zub za potenciju i jačanje libida

Osnovni razlog zbog čega se koristi biljka babin zub za potenciju i jačanje libida leži u činjenici da zahvaljujući brojnim supstancama koje sadrži utiče na povećanje nivoa hormona testosterona, te da ima posredan uticaj na jačanje seksualne želje i kod muškaraca i kod žena.

Postoje indicije da kada se koristi biljka babin zub za potenciju i jačanje libida ona ima uticaja i na poboljšanje proizvodnje sperme kod muškaraca, odnosno da poboljšava proizvodnju jajnih ćelija kod žena.

Babin zub čaj

Najčešće se od ove biljke koristi čaj, mada je moguće kupiti i gotove preparate na bazi biljke babin zub.

Ukoliko želite da koristite babin zub čaj vrlo je važno da imate na umu da se on sme konzumirati u preporučenoj dozi najduže 60 dana, a da je nakon toga neophodno napraviti ppauzu koja mora da traje najmanje 30 dana. Obično se preporučuje piti dve šolje ovog čaja u toku dana i to jednu ujutru, a drugu uveče, ali neposredno pre obroka. No, kako je reč o specifičnoj biljnoj vrsti svakako se preporučuje potražiti savet od kvalifikovanog fitoterapeuta o tome kako se babin zub čaj koristi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply