Cikorija biljka

Cikorija (Cichorium intybus) je višegodišnja zeljasta, pomalo odrvenela, biljka plavog cveta, iz porodice Asteraceae (glavočika). Kada se gaji, njeni listovi se jedu kao povrće ili salata, a prženi i mleveni korenovi se koriste kao aditiv za ukus ili zamena za kafu. Takođe se uzgaja i kao stočna hrana.

Cikorija je inače poznata kao plavi maslačak.

Ova biljka je nativna u Evropi, gde raste kao samonikla pored puteva, a intenzivno se uzgaja u Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj i i donekle u Severnoj Americi.

Cikorija je biljka koja ima dug, mesnati, vretenast glavni koren koji se najčešće koristi u lekovite svrhe, dok je nadzemni deo retko u upotrebi. Sakupljanje korena cikorije se vrši u jesen – kada ima najveću količinu inulina i gorkih glikozida. Cvetovi cikorije su svetlo plave boje, retko beli ili roze – sakupljeni u glavičaste cvasti.

Listovi, pupoljci i korenovi cikorije imaju određene korisne osobine, a lišće se koristi na sličan način kao spanać u mnogim kulturama. Koren se često melje u prah i koristi kao zamena za kafu, što ne negira sve njegove zdravstvene prednosti. Koristi se stotinama godina kao biljni preparat za mnoge bolesti i nastavlja da dokazuje svoju vrednost i danas.

cikorija salata

Lekovitost cikorije

U pogledu hranljive vrednosti, cikorija je odličan izvor vitamina i minerala, uključujući cink, magnezijum, mangan, gvožđe, kalcijum, folnu kiselinu i kalijum, kao i vitamine A, B6, C, E i K.

Čemu duguje lekovitost ?

Pored navedenog vitaminsko-mineralnog bogatstva, cikorija sadrži i inulin – lekoviti sastojak koji se nalazi u korenu ove biljke.

Koren od cikorije ima blago laksativni efekat, povećava lučenje žuči iz žučne kese i smanjuje otoke.Takođe je i bogat izvor beta-karotena.

Oko 1970. je potvrđeno da koren cikorije sadrži do 20% inulina, polisaharida sličnom skrobu. Inulin se uglavnom nalazi u biljnoj porodici Asteraceae, kao rezervni ugljeni hidrat. Koristi se kao zaslađivač u prehrambenoj industriji sa snagom za zaslađivanje 1/10 u odnosu na saharozu, a ponekad se dodaje u jogurt kao probiotik. Inulin iz cikorije je takođe cenjen kao izvor rastvorljivih dijetalnih vlakana i funkcionalne hrane. Inulin takođe može da pomogne i mršavljenje, kod zatvora, poboljšava funkciju creva i opšte zdravlje. Inulin nije koristan samo za digestivni sistem, takođe je pokazano da smanjuje nivo “lošeg” holesterola u telu.

Cikorija kao lek

Cikorija kao lek ima bogatstvo zdravstvenih prednosti, uključujući mogućnost da olakša probavne probleme, sprečava gorušicu, smanjuje bol usled artritisa, vrši detoksikaciju jetre i žučne kese, sprečava bakterijske infekcije, jača imuni sistem i smanjuje mogućnost za bolesti srca. Cikorija kao lek je takođe i prirodni sedativ, a može i da vas zaštiti od kamena u bubregu. Cikorija pruža korist ako pokušavate da izgubite na težini. Sve u svemu, ova mala biljka je moćan dodatak bilo kojoj ishrani!

Međutim, budite oprezni. Iako je jasno da postoje mnoge prednosti korišćenja cikorije za vaše zdravlje, ne bi trebalo da koristite cikoriju u višku ako ste trudni, jer postoji mogućnost da može da stimuliše menstruaciju i eventualno spontani pobačaj. Takođe, žene ne treba da jedu previše cikorije tokom dojenja, jer je nedovoljno istraživanja urađeno na temu transfera cikorije između majke i deteta putem majčinog mleka.

Osim toga, ova biljka je usko povezana sa ambrozijom, nevenom i belom radom, tako da alergijske reakcije nisu retke, ako ste alergični na ove vrste biljaka.

Cikorija čaj

Cikorija čaj je veoma lekovit i jedan od razloga za njegovu popularnost leži u činjenici da ga je tako lako napraviti. Čaj od ove biljke se priprema natapanjem 28 g sušenog korena cikorije u pola litre ključale vode na 10 minuta.

Cikorija čaj – zdravstvene prednosti:

Čišćenje krvi

Cikorija čaj se dugo ceni kao odličan lek za čišćenje krvi, jer je bogat vitaminima A, C, B, K i P.

Jetra i žučna kesa

Stari Grci i Rimljani su često koristili cikorija čaj kao stimulans jetre. Danas, čaj od korena cikorije se koristi za lečenje crevnih parazita ili crva i drugih bolesti koje uključuju jetru i žučnu kesu, kao što su žutica i giht. Takođe je utvrđeno da je koristan za slezinu i često se prepisuje pacijentima sa žučnim kamenjem.

Probavni sistem

Cikorija čaj sa medom se često koristi kao laksativ bezbedan i za decu, jer povećava protok žuči. Osim toga, studije su pokazale da ovaj čaj pomaže da se eliminiše sekret iz gastro-intestinalnog trakta i ublažava simptome povezane sa uznemirenim stomakom. U međuvremenu, čaj od cveta cikorije se smatra poznatim stimulansom apetita.

Koža

Pamučni tufer natopljen u čaju od cikorije se može primeniti direktno na kožu da ublaži bolni otok i iritaciju, kao i da pomogne u procesu ozdravljenja. Ovaj čaj takođe može da pomogne u zarastanju čireva. Pored toga, sok koji se dobija iz biljke cikorije se koristi za lečenje opekotina i iritacija od otrovnog bršljana.

Kosti

Studije pokazuju da čaj cikorije pomaže u sposobnosti tela da apsorbuje kalcijum, hranljivi sastojak koji pomaže izgradnju i održavanje jakih kostiju i zuba. U tankom crevu ne mogu da se svare dve vrste vlakana koja se nalaze u korenu cikorije, a bakterije u debelom crevu fermentiraju vlakna. Proces dovodi do povećane apsorpcije kalcijuma i drugih važnih minerala.

Ženski reproduktivni sistem

Žene koje pate od teškog predmenstrualnog sindroma (PMS) često piju čaj od cikorije, jer pomaže ublažavanje bolnih simptoma. Studije pokazuju da ovaj čaj pomaže u održavanju ravnoteže hormona i smanjuje simptome PMS-a. Ovaj čaj takođe sprečava gljivične infekcije.

Reč opreza svima koji troše velike doze čaja od cikorije: cikorija deluje kao sedativ na centralni nervni sistem i može ugroziti vreme reakcije kod nekih osoba. Zbog toga, trebalo bi da razmislite o tome da uzmete dodatnu šolju čaja ako planirate da upravljate vozilom.

Cikorija salata

Cikorija salata je jedan od ukusnih i zdravih načina da uvedete ovu biljku u svoju ishranu. Cikorija salata se priprema veoma jednostavno, a veoma je ukusna i osvežavajuća.

Cikorija salata – recept

Sastojci:

  • 2 komada cikorije
  • 1 paradajz
  • 2 čena belog luka
  • so
  • biber
  • balzamiko sirće (druga opcija je jabukovo sirće + kašičica šećera)

Priprema:

Cikoriju treba naseckati na tanke kriške od korena prema vrhu, malo više od polovine, a listiće pri kraju je potrebno ostaviti cele.

Pradajz treba da iseckate na kockice, a beli luk izgnječite.

Sve navedene sastojke pomešati i začiniti sa solju i biberom, kao i balzamikom. Ako ne koristite balzamiko sirće, onda je potrebno dodati kašičicu šećera.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply