Biljka cikorija lekovitost, čaj, salata

Cikorija biljka

Cikorija (Cichorium intybus) je višegodišnja zeljasta, pomalo odrvenela, biljka plavog cveta, iz porodice Asteraceae (glavočika). Kada se gaji, njeni listovi se jedu kao povrće ili salata, a prženi i mleveni korenovi se koriste kao aditiv za ukus ili zamena za kafu. Takođe se uzgaja i kao stočna hrana.

Cikorija je inače poznata kao plavi maslačak.

Ova biljka je nativna u Evropi, gde raste kao samonikla pored puteva, a intenzivno se uzgaja u Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj i i donekle u Severnoj Americi.

Cikorija je biljka koja ima dug, mesnati, vretenast glavni koren koji se najčešće koristi u lekovite svrhe, dok je nadzemni deo retko u upotrebi. Sakupljanje korena cikorije se vrši u jesen – kada ima najveću količinu inulina i gorkih glikozida. Cvetovi cikorije su svetlo plave boje, retko beli ili roze – sakupljeni u glavičaste cvasti.

Listovi, pupoljci i korenovi cikorije imaju određene korisne osobine, a lišće se koristi na sličan način kao spanać u mnogim kulturama. Koren se često melje u prah i koristi kao zamena za kafu, što ne negira sve njegove zdravstvene prednosti. Koristi se stotinama godina kao biljni preparat za mnoge bolesti i nastavlja da dokazuje svoju vrednost i danas.

cikorija salata

Lekovitost cikorije

U pogledu hranljive vrednosti, cikorija je odličan izvor vitamina i minerala, uključujući cink, magnezijum, mangan, gvožđe, kalcijum, folnu kiselinu i kalijum, kao i vitamine A, B6, C, E i K.

Čemu duguje lekovitost ?

Pored navedenog vitaminsko-mineralnog bogatstva, cikorija sadrži i inulin – lekoviti sastojak koji se nalazi u korenu ove biljke.

Koren od cikorije ima blago laksativni efekat, povećava lučenje žuči iz žučne kese i smanjuje otoke.Takođe je i bogat izvor beta-karotena.

Oko 1970. je potvrđeno da koren cikorije sadrži do 20% inulina, polisaharida sličnom skrobu. Inulin se uglavnom nalazi u biljnoj porodici Asteraceae, kao rezervni ugljeni hidrat. Koristi se kao zaslađivač u prehrambenoj industriji sa snagom za zaslađivanje 1/10 u odnosu na saharozu, a ponekad se dodaje u jogurt kao probiotik. Inulin iz cikorije je takođe cenjen kao izvor rastvorljivih dijetalnih vlakana i funkcionalne hrane. Inulin takođe može da pomogne i mršavljenje, kod zatvora, poboljšava funkciju creva i opšte zdravlje. Inulin nije koristan samo za digestivni sistem, takođe je pokazano da smanjuje nivo “lošeg” holesterola u telu.

Cikorija kao lek

Cikorija kao lek ima bogatstvo zdravstvenih prednosti, uključujući mogućnost da olakša probavne probleme, sprečava gorušicu, smanjuje bol usled artritisa, vrši detoksikaciju jetre i žučne kese, sprečava bakterijske infekcije, jača imuni sistem i smanjuje mogućnost za bolesti srca. Cikorija kao lek je takođe i prirodni sedativ, a može i da vas zaštiti od kamena u bubregu. Cikorija pruža korist ako pokušavate da izgubite na težini. Sve u svemu, ova mala biljka je moćan dodatak bilo kojoj ishrani!

Međutim, budite oprezni. Iako je jasno da postoje mnoge prednosti korišćenja cikorije za vaše zdravlje, ne bi trebalo da koristite cikoriju u višku ako ste trudni, jer postoji mogućnost da može da stimuliše menstruaciju i eventualno spontani pobačaj. Takođe, žene ne treba da jedu previše cikorije tokom dojenja, jer je nedovoljno istraživanja urađeno na temu transfera cikorije između majke i deteta putem majčinog mleka.

Osim toga, ova biljka je usko povezana sa ambrozijom, nevenom i belom radom, tako da alergijske reakcije nisu retke, ako ste alergični na ove vrste biljaka.

Cikorija čaj

Cikorija čaj je veoma lekovit i jedan od razloga za njegovu popularnost leži u činjenici da ga je tako lako napraviti. Čaj od ove biljke se priprema natapanjem 28 g sušenog korena cikorije u pola litre ključale vode na 10 minuta.

Cikorija čaj – zdravstvene prednosti:

Čišćenje krvi

Cikorija čaj se dugo ceni kao odličan lek za čišćenje krvi, jer je bogat vitaminima A, C, B, K i P.

Jetra i žučna kesa

Stari Grci i Rimljani su često koristili cikorija čaj kao stimulans jetre. Danas, čaj od korena cikorije se koristi za lečenje crevnih parazita ili crva i drugih bolesti koje uključuju jetru i žučnu kesu, kao što su žutica i giht. Takođe je utvrđeno da je koristan za slezinu i često se prepisuje pacijentima sa žučnim kamenjem.

Probavni sistem

Cikorija čaj sa medom se često koristi kao laksativ bezbedan i za decu, jer povećava protok žuči. Osim toga, studije su pokazale da ovaj čaj pomaže da se eliminiše sekret iz gastro-intestinalnog trakta i ublažava simptome povezane sa uznemirenim stomakom. U međuvremenu, čaj od cveta cikorije se smatra poznatim stimulansom apetita.

Koža

Pamučni tufer natopljen u čaju od cikorije se može primeniti direktno na kožu da ublaži bolni otok i iritaciju, kao i da pomogne u procesu ozdravljenja. Ovaj čaj takođe može da pomogne u zarastanju čireva. Pored toga, sok koji se dobija iz biljke cikorije se koristi za lečenje opekotina i iritacija od otrovnog bršljana.

Kosti

Studije pokazuju da čaj cikorije pomaže u sposobnosti tela da apsorbuje kalcijum, hranljivi sastojak koji pomaže izgradnju i održavanje jakih kostiju i zuba. U tankom crevu ne mogu da se svare dve vrste vlakana koja se nalaze u korenu cikorije, a bakterije u debelom crevu fermentiraju vlakna. Proces dovodi do povećane apsorpcije kalcijuma i drugih važnih minerala.

Ženski reproduktivni sistem

Žene koje pate od teškog predmenstrualnog sindroma (PMS) često piju čaj od cikorije, jer pomaže ublažavanje bolnih simptoma. Studije pokazuju da ovaj čaj pomaže u održavanju ravnoteže hormona i smanjuje simptome PMS-a. Ovaj čaj takođe sprečava gljivične infekcije.

Reč opreza svima koji troše velike doze čaja od cikorije: cikorija deluje kao sedativ na centralni nervni sistem i može ugroziti vreme reakcije kod nekih osoba. Zbog toga, trebalo bi da razmislite o tome da uzmete dodatnu šolju čaja ako planirate da upravljate vozilom.

Cikorija salata

Cikorija salata je jedan od ukusnih i zdravih načina da uvedete ovu biljku u svoju ishranu. Cikorija salata se priprema veoma jednostavno, a veoma je ukusna i osvežavajuća.

Cikorija salata – recept

Sastojci:

  • 2 komada cikorije
  • 1 paradajz
  • 2 čena belog luka
  • so
  • biber
  • balzamiko sirće (druga opcija je jabukovo sirće + kašičica šećera)

Priprema:

Cikoriju treba naseckati na tanke kriške od korena prema vrhu, malo više od polovine, a listiće pri kraju je potrebno ostaviti cele.

Pradajz treba da iseckate na kockice, a beli luk izgnječite.

Sve navedene sastojke pomešati i začiniti sa solju i biberom, kao i balzamikom. Ako ne koristite balzamiko sirće, onda je potrebno dodati kašičicu šećera.

loading...
Loading...