Biljka crna slačica poznata je po svom jakom antiseptičnom dejstvu, a upotrebljava se za lečenje upale pluća, upale zglobova i nerava

Biljka crna slačica poreklom je iz Južne Amerike odakle su je Španci preneli u Evropu u 15. veku.Francuzi je koriste više stotina godina, dok se u Indiji svakodnevno koristi kao začin.

Crna slačica nije samo lekovita veća i veoma hranljiva a sadrži malo kalorija takođe zbog visokog sadržaja nektara i polena odlična je biljka za ispašu pčela.Od svih delova biljke seme crne slačice ima najveću primenu ali i ulje ove biljke ne zaostaje.

Ulje crne slačice

Iz semena crne slačice se može dobiti ulje koje je vrlo efikasno sredstvo u borbi protiv bakterija i parazita, ali ako se nestručno koristi, može da izazove teško trovanje, pa čak i smrt. Bezbojno je ili žućkasto, ljutog i prodornog mirisa, izaziva suzenje, jako iritira sluzokožu, a ukoliko se duže vremena drži na koži, može izazvati pojavu plikova, pa čak i rana. Oblozi od slačice pospešuju cirkulaciju, što naročito pomaže u slučaju akutne upale zglobova i nerava, te išijasa.

Za razliku od drugih prirodnih ekstrakata, ulje slačice prodire dublje u kožu pa se zato obloge od ove biljke koriste u lečenju zapaljenja pluća i porebrice, jakog bronhitisa i velikog kašlja. Slačica otvara apetit i podstiče lučenje pljuvačke, dobar je laksativ i stimuliše cirkulaciju i rad organa za varenje.

Riznica vitamina i minerala

Ova biljka bogata je selenom, omega-3 masnim kiselinama, fosforom, magnezijumom, manganom, dijetalnim vlaknima, gvožđem, kalcijumom, proteinima, cinkom i nijacinom. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina A, C i E, aminokiselina i dijetalnih vlakana, slačica je snažan antioksidans koji jača imunitet. Utvrđeno je da Isothiocyanates – jedinjenje koje sadrži slačica, može da zaustavi rast ćelija raka. Ova biljka poznata je i po snažnom antibakterijskom dejstvu, jer efikasno uništava štetne mikroorganizme u hrani, zbog čega se često koristi kao sredstvo za konzervisanje namirnica.

Recepti

Čajevi protiv upale bubrega i disajnih organa * U 2 dl ključale vode dodati kašičicu mlevene slačice i ostaviti da odstoji 5 minuta. * Pomešati 60 g stucanog semena slačice, 60 g nastruganog korena rena i 30 g limunove kore. Mešavinu popariti sa 2 litra ključale vode, dobro poklopiti i ostaviti da odstoji 20 sati. Piti 3 puta dnevno po šolju čaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply