Čuvarkuća raste i opstaje i tamo gde druge biljke ne mogu. Ne traži gotovo ništa, a obećava mnogo. Kao najpoznatiji narodni lek, koriste se kapi soka zgnječenog lista za bolno uvo koji pored tanina sadrži i veoma važne kiseline, ulje i smolu.

Vazdaživ, žednjak, zečji kupus, rosa u zlu dobra, stolist, strešnik , uhovnik… Sve su ovo nazivi za čuvarkuću, biljku kojoj se pripisuju i čarobne osobine. Raste i opstaje i tamo gde druge biljke ne mogu. Traži malo, gotovo ništa, a obećava mnogo.

Lišće je u rozeti, a cvetovi tamno roze boje. Naraste od pet, pa čak do 5o centimetara. Listovi su veoma sočni i debeli. Cveta od juna do jula. Upotrebljava se sok isceden iz sveže biljke. Sa lišćem u oblogu leće se opekotine, lišajevi, ubodi insekata, kurje oči, a ispiranjem sokom od čuvarkuće zapalenie sluzokože usta. Odlično je sredstvo protiv žuljeva i uboja.Kao narodni lek, isceden sok koristi se kod bolova uva. Nekoliko kapi soka hakapa se u bolno uvo, i bol nestane kao rukom odnet.

Lekovitost čuvarkuće je u njenim listovima. Iz njih se cedi dragoceni sok,koji pored tanina sadrži i veoma važne kiseline, ulje i smolu. U prošlosti ova biljka je bila izuzetno cenjena, a u poslednje vreme ponovo se vraća u žižu interesovanja.

Čaj od čuvarkuće i oblog, znatno ublažavaju tegobe osipa i zapaljenja kože (herpes), okvir Beloruski stručnjaci pišu da se svezi listovi čuvarkuće sa medom i šećerom daju onima koji imaju srčane mane, te da se meša i sa svinjskom masti i time se premazuju gnojne rane koje dugo ne zarastaju.

Preporučuje se i kod raka materice i kože. Sveže isceden sok iz listova koristi se i u lečenju nervnog rastrojstva, padavice, nemirnih snova i straha kod dece.

Holandska salata

Ova skromna biljka, koja ne zahteva mnogo nege, nije još dovoljno istražena, mada je očigledno da ima značajna lekovita svojstva. Holandani njene listove stavljaju u salate.

Po “receptu” predaka

Naši preci su verovali da čuvarkuća brani kuću od groma, veštica, bolesti i uopšte od svake nesreće. Zato se kod nas i danas nalazi u gotovo svakom cvetnjaku, ili u balkonskoj saksiji.

Protiv kurjeg oka

Ova nezgodna žuljevita izraslina na nožnim prstima može da se odstrani uz pomoć soka od čuvarkuće.

Istrgnite listić iz žbuna čuvarkuće, ogulite mu pokožicu s jedne strane i stavite na žulj. Ako ga ne umekša dovoljno, ponoviti postupak. Potom se žulj u toploj vodi lako zguli.

Protiv bolova od čira

Rasecite sveže listove čuvarkuće i prelijte ih dobrom domaćom rakijom ili 70 % alkoholom, pa ostavite na sobnoj temperaturi u dobro zatvorenoj posudi. Povremeno promućkajte, pa posle dve nedelje procedite i čuvajte u tamnoj flaši.

Uzimajte 15 do 20 kapi u pola čaše vode, za ublažavanje bolova kod čira i posle operacije želuca.

Muško – ženski lek

Tokom tri nedelje za lečenje prejake menstruacije i čira na želucu, koristi se čaj koji se priprema od 12 grama osušenog ili 100 grama svežeg lišća koje se kuva u 1/4 litre vode
15 minuta i zatim procedi.

Pije se jedna šolja na prazan želudac, a dalje svaki sat po jedna velika kašika čaja. Istim čajem dobro je ispirati usnu šupljinu ako je gnojna, i grlo u slučaju angine.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply