DRUGA NARODNA IMENA ZA TIMIJAN: divlji bosiljak, tamjanika.

Timijan (Thymus vulgaris) je višegodišnji, do 30 cm visoki polugrm sa svetloružičastim ili beličastim cvetovima, sličan majčinoj dušici, ali mu stabljika nije puzava i polegla, već raste uspravno. Listovi su sitni, tvrdi, sitno dlakavi, lagano prema dole savijeni, sivozelene boje.Biljka timijan cveta od maja do oktobra. Kao samonikla biljka raste u zemljama severozapadnog Sredozemlja a često se naziva i divlji bosiljak. Prikladna je za kamenjare, zemljište kraj puteva i za gajenje u saksiji. Bere se čitava biljka u cvatu (odseče se srpom) bez korenja i odrvenelih delova biljke. Miris se dobro očuva i nakon sušenja, a eterično ulje timijana ima snažno antiseptičko dejstvo i izdvaja se destilacijom.Eterično ulje timijana sadrži timol i karvakrol, (vrlo moćne antiseptike), cimen, linalol, pinen i druga jedinjenja. Ekstrakt timijana ima dokazano bronhospazmolitičko i antibakterijsko delovanje. Naročito se koristi kod katara disajnih puteva i kod bolesti bešike i bubrega. Spoljašnja primena kod utrljavanja za lečenje reumatskih tegoba i kao dezinfekciono sredstvo. Eterično ulje timijana i ekstrakt timijana dolaze u brojnim sirupima za lečenje kašlja, a osušeni listići timijana nalaze se u skoro svim čajevima za disajne puteve.

NAČIN UPOTREBE TIMIJANA U LEKOVITE SVRHE:

Za pripemu čaja od timijana
1,5 do 2 grama (1-1,5 kašičica) na jednu šolju koja se prelije vrelom vodom i pusti da odstoji. Pije se dnevno 3 puta po šolja čaja.

Čaj od timijana za lečenje čmička
Uz rudbekiju (pupavicu) od timijana ili majčine dušice pravi se jak čaj, pa se vatom obloženim štapićem nanosi direktno na čmičak ili se natopi obloga za oko.

Protiv crevnih parazita
(ako su nađeni u stolici) popiti, prema uzrastu, 2-8 grama timijana pomešanog s voćnim sokom, a odmah zatim 2 velike kašike ricinusovog ulja. Može se i 20 grama biljke opariti s 2,5 dl ključale vode uz dodatak 1 velike kašike meda i piti tokom 4-6 nedelja po 1 malu šolju dnevno.

Protiv kašlja,bronhitisa,nesanice,plućnog katara i čira na želucu
1 velika kašika bilja opari se s 3-4 dl ključale vode i ostavi poklopljeno 15 minuta, pa se procedi i doda kašika meda i sok od pola limuna. Pije se u gutljajima tokom dana.

Timijan kuvan u vinu s jednakom količinom korena sladića ili slatke paprati (Polvpodium vulgare) i komorača (Fructus foeniculi), leči od kašlja s krvarenjem, a ujedno i ublažava astmu. Pije se ujutro, natašte.

Grudni timijan čaj
3 velike kašike mešavine po 2 g cveta crnog sleza, divljeg maka i divizme (Verbascum thapsus), zatim 4 g anisa (Fructus anisi), 15 g korena belog sleza, 30 g lišća belog sleza, 20 g lista majčine dušice, 25 g slatkog korena (Radix glycyrrhizae) – sve usitnjeno prelije se litrom ključale vode. Ostavi se poklopljeno 2 sata, nakon toga se procedi i doda 2 velike kašike meda.Čaj se pije svaka 2 sata po 1 velika kašika. Leči od bronhitisa, upale i gnojenja u plućima.

Tinktura od timijana
(kao sredstvo za iskašljavanje) – 200 g lišća timijana ili majčine dušice, 100 g glicerola, 320 g koncentrovanog alkohola, 580 g pročišćene (destilovane) vode. Usitnjeno lišće preliti smesom glicerola i koncentrovanog alkohola. Posle 8 dana stajanja i češćeg mešanja, tinktura se procedi. Srednja terapijska doza je 2 grama tinkture. Najbolje je 20 do 30 kapi nakapati na kocku šećera i uzimati tri puta dnevno.

Kod bolova i grčeva u želucu
– 4 grančice svežeg divljeg bosiljka stave se u 2,5 dl domaće rakije lozovače. Posle 14 dana može se koristiti. Prema potrebi popiti po 1 kašičicu rakije. Pomaže i ako se lagano masiraju bolna mesta kod gihta, reume i uganuća.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply