Gospin plašt – Alchemilla vulgaris – Rosaceae – virak – vrkuta
Ova biljka raste po obodima šikara, na stenama i liticama do 2500 metara visine, vlažnim livadama i obalama potoka, uz puteve i listopadne šume.Gospin plašt je trajna zeljasta biljka slična grmu koja poraste do 49 santimetara.

Izdanci gospinog plašta su plavozeleni a kasnije postanu crveno smeđi i dlakavi. Krupni, okrugli listovi su pokriveni dlačicama na kojima se zadržavaju kapi rose i kiše. Kroz njih se prelamaju sunčevi zraci kao kroz drago kamenje pa je zbog toga ova biljka dobila ime alchemilla. Cvetovi su žućkastozeleni, mali, jedva primetni i na vrhu stabljike prave cvast. Koren i biljka gospin plašt su bez mirisa, gorkog ukusa i stežu usta.

Gospin plašt pored minerala i organskih supstanci sadrži 6-9% tanina, lecitin, saponin, biljno ulje i smolu.
Cveta od maja do avgusta, a bere se list u vreme cvetanja i cela biljka. Uglavnom se koristi kao čaj za regulisanje menstruacije, a kao kupka za jačanje mišića, stezanje rana posle vađenja zuba, da zaustavi krvarenje, kao i u slučaju slabokrvnosti, skleroze, reumatičnih i šećerne bolesti i proliva.

UPOTREBA GOSPINOG PLAŠTA

ORALNO KORISCENJE

Protiv proliva
3 kašike mešavine od po 25 g gospinog plašta, semena dunje (Cvdonia oblonga) trave ive (Teucrium montanum), kamiliCe i majčine dušice (Thimus vulgaris) poparite sa pola litra vrele vode, ostavite poklopljeno preko noći, procedite i pijte umesto vode.

Protiv proliva II
10 g biljke poparite sa 2 dl vrele vode, ostvite 5 minuta, procedite i pijte 3 puta dnevno posle jela.

SPOLJAŠNJE KORIŠĆENJE
Krvarenje van ciklusa
200 g biljke gospin plašt skuvajte u litru vode i ispirajte se.
POVEZANO >>>VIRAK GOSPIN PLAŠT ČAJ

.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply