Biljka koja se u tradicionalnoj, narodnoj medicini smatra jednim od najboljih sredstava za lečenje tegoba koje zahvate organe za varenje, a naročito onih koje pogađaju želudac, kičica je izuzetno bogata lekovitim sastojcima, kojima i može da zahvali za takvu uspešnost u lečenju.

Kičica lekovita biljka

Izgled koji ima lekovita biljka kičica zapravo ni malo ne ukazuje na njenu snagu. Reč je o relativno niskoj, zeljastoj biljci čiji je latinski naziv Centaurium umbellatum, a u našem narodu je poznata i kao gorko zelje ili goričica, dok se u pojedinim krajevima naziva i gorka kitica. Krase je sitni cvetovi, čija boja ide od modre do ljubičaste.

Stanište ove biljke je, jednostavno rečeno ceo svet, stim što se u pojedinim zemljama smatra čak i korovskom biljkom budući da raste uglavnom na livadama.

kicica biljka

Ova biljka cveta u letnjem periodu, tačnije od juna do avgusta meseca. Upravo su nadzemni delovi biljke lekoviti, pa je i vrlo bitno znati kada se bere ova lekovita biljka. A kako navode stručnjaci, u periodu od juna do avgusta, odnosno u vreme kada kičica cveta, trebalo bi i da se bere.

Kičica lekovita svojstva

Upotreba kičice je poznata od davnina, a njena lekovita svojstva su nenadmašna kada u u pitanju oboljenja organa za varenje i to posebno želuca. Kičica kao lek se zato primarno koristi za poboljšavanje varenja, ali i za regulaciju rada jetre i žuči.

Smatra se da pomaže i protiv prehlade, uzevši u obzir da utiče na poboljšanje odbrambenih snaga organizma. Upotreba kičice je usmerena i na poboljšanje apetita, ali se kao lek preporučuje i za lečenje dijabetesa, anoreksije, pa čak i protiv upala različitih unutrašnjih organa.

Osim za unutrašnju, može se koristiti i za spoljašnju upotrebu, a prvenstveno kao lek protiv ekcema i rana koje su zagnojile.

Čaj od kičice

Čaj od kičice se prvenstveno preporučuje koristiti za bolje varenje, ali i kada želudac ne radi kako bi trebalo, te kada je prisutan gastritis. Postoje indicije da nam Priroda nije dala bolji lek za želudac od ovog čaja.

Osim što utiče na poboljšavanje rada želuca, čaj od kičice smanjuje nadutost i bol u želucu, a odličan je lek protiv katara želuca i kada se javi gastritis, te utiče na smanjenje podrigivanja i poboljšanje varenja hrane, a samim tim i na pokretljivost želuca.

Kada se priprema čaj od kičice za želudac, posebno treba voditi računa o načinu konzumiranja, jer se u njega ne sme dodavati ni šećer ni med, odnosno bilo koja vrsta zaslađivača. Pije se u manjim gutljajima i to 30 minuta pre obroka, a priprema se prilično jednostavno, odnosno kao i većina čajeva. Potrebno je 1,5 do 2 manje, ravne kašičice čaja preliti sa 250 mililitara proključale vode i poklopljeno ostaviti da odstoji ne duže od 20 minuta. Kada istekne ovo vreme, čaj od kičice procediti i piti kako je navedeno.

Tinktura od kičice

Ukoliko vam ne odgovara korišćenje čaja od ove biljke, tu je tinktura od kičice, koju možete da kupite ili pripremite sami.

Tinktura od kičice se priprema vrlo jednostavno, a biće vam potrebni samo osušeni delovi ove biljke, odnosno cvetovi i listovi i domaća rakija, čija jačina je 45%. Kao i većina drugih, tako se i tinktura od kičice priprema tako što se delovi biljke preliju rakijom i tako pripremljena smesa ostavi da odstoji na sunčanom mestu. Ona bi trebalo da stoji između 6 i 8 sedmica, stim što je neophodno da je svakodnevno promućkate. A kada prođe ovaj period, procedite je i to najbolje kroz gazu, pa čuvate u staklenim bocama u frižideru, to jest na hladnom i tamnom mestu.

Ukoliko nije drugačije određeno, trebalo bi da je konzumirate dva do tri puta u toku dana, a u količini od po 20 kapi, koje rastvorite u malo vode.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply