konopljika

Da na samom početku razjasnimo vrlo važnu nedoumicu – biljka konopljika nije isto što i konoplja, te ih svakako ne treba mešati.

Vitex Agnus Castus je njen latinski naziv i dobro je bila poznata još u antičko doba, jer se znalo da ima vrlo pozitivan uticaj na rad hormona kod žena. Posebno je zanimljivo što je konopljika sađena u okolini manastira, jer se smatralo da umanjuje libido i kod žena, ali i kod muškaraca. Uz to je poznata i kao drvo čednosti, a neretko je nazivaju i divlji biber.

Biljka konopljika

Vekovima poznata biljka konopljika se najčešće koristi kada je potrebno regulisati menstrualni ciklus kod žena, ali je dokazano i da reguliše hormonski status. Smatra se da pomaže i kod regulisanja PMS – a, ali i da sa uspehom otklanja bolove u dojkama koji se u tom periodu neretko mogu javiti.

Inače, biljka konopljika utiče na uspostavljanje ravnoteže hormona estrogena i progesterona, te utiče i na smanjenje lučenja prolaktina. Tačnije, ona umanjuje lučenje prolaktina i estrogena, a istovremeno utiče na povećanje hormona progesterona.

konopljika tinktura

Ko god želi da je koristi bi trebalo da zna da se biljka konopljika ni u kom slučaju ne preporučuje za korišćenje u toku trudnoće, jer nosi veliki rizik od pobačaja, mada postoje i određena stanja kada je takođe ne bi trebalo primenjivati i to prvenstveno kod onih osoba kod kojih se javio tumor koji je zavistan od estrogena.

Konopljika lekovitost i upotreba

Najčešće se konopljika preporučuje za korišćenje kod žena koje imaju izražen PMS, ali i kod žena u periodu menopauze, a kada je dobro koristiti je uz dodatak žalfije, jer ta kombinacija pozitivno utiče na valunge.

Pokazala se kao odlično sredstvo za plodnost, ali i kod bolnih menstruacija, te kod endometrioze. Konopljika svoju lekovitost ispoljava i kod osoba koje imaju policistične jajnike, ali i kod fibrocističnih promena u dojkama, kao i kod akni koje nastaju pod uticajem hormonskog disbalansa.

Upotreba konopljike za poboljšanje laktacije je takođe poznata, a trebalo bi početi sa korišćenjem odmah posle porođaja, ali je njeno korišćenje ograničeno na svega deset dana i to isključivo u onim situacijama kada je prisutan problem sa laktacijom. Ipak, treba biti naročito obazriv prilikom korišćenja ove biljke u pomenutom periodu, jer se ona generalno ne preporučuje za korišćenje kako u periodu trudnoće, tako ni u periodu laktacije.

Konopljika čaj priprema i upotreba

Kada je u pitanju konopljika čaj, priprema uključuje jednu supenu kašiku čaja i 1 šolju ključale vode. Nakon što prelijete pripremljeni čaj, ostavite ga poklopljenog da odstoji oko 15 minuta. Posle toga ga procedite i pijte bez dodatka meda ili šećera.

Ukoliko želite da koristite ovaj čaj, imajte na umu da je obično preporučena doza 3 šolje u toku jednog dana. Svakako morate da znate i to da je potrebno u određenom vremenskom periodu da konzumirate čaj od konopljike, kako biste osetili pozitivne efekte na vaše zdravstveno stanje. Postoje osobe kod kojih se ovi efekti ispoljavaju vrlo brzo, ali je obično potrebno nekoliko meseci piti ovaj čaj da bi se svi ti pozitivni efekti ispoljili u potpunosti.

Kapi od konopljike

Kapi od konopljike ili tinktura od konopljike, kako se često nazivaju se koriste tri puta u toku dana, a potrebno je popiti po 10 kapi ove tinkture sa malo vode.

Ukoliko želite da sami pripremite kapi od konopljike, biće vam potrebne bobice ove biljke i domaća rakija odličnog kvaliteta. Napunite staklenu teglu do pola ovim bobicama, pa nalijte rakijom, a zatim zatvorite i ostavite 30 dana da odstoji. Neophodno je da svaki dan ovu smesu promućkate, a po isteku navedenog perioda je procedite i koristite.

Ulje od konopljike

U ponudi je i ulje od konopljike, odnosno eterično ulje od ove biljke koje se može kupiti industrijski spravljeno. Ovde je preporuka prvo potražiti savet od kvalifikovanog fitoterapeuta, budući da se eterično ulje od konopljike uvek mora koristiti u kombinaciji sa nekim drugim eteričnim uljem, a sa kojim tačno zavisi od tegoba koje treba otkloniti njegovom primenom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply