kucna sreca cvijet

Nega biljke kućna sreća

Helexine soleiroll je niskorastuća žbunasta biljka koja se često sreće u terarijuma ili vrtovima u boci. Najpoznatije je pod imenom kućna sreća ili kućna srećica. Nega kućne sreće je laka, a ova sobna biljka će, kako neki tvrde, vašem domu doneti sreću, vedrinu i dobro raspoloženje.

Uzgoj kućne sreće

Kućna sreća podseća na mahovinu i ima male, okrugle listove na mesnatim stabljikama. Potražnja za njom je velika zahvaljujući njenom malom rastu (obično 15cm u visinu i 15cm u širinu) i upečatljivim zelenim listovima, a jedino što joj nedostaje je živopisan cvet. Cveće kućne sreće je prilično neupadljivo.

Ova članica porodice kopriva voli veću vlažnost vazduha i umereno vlažnu zemlju pa je idealna za terarijume i slične sredine. Jednostavna za uzgoj kućna sreća se brzo širi i formira lepe lisnate slapove koji padaju preko ivice saksije, a ako želite možete da je oblikujete i u gust žbun boje zelene jabuke. Zbog svoje sposobnosti brzog širenja, biljka kućna sreća može da posluži i kao odlična pokrivačica tla.

kucna sreca biljka

Kako se gaji sobna kućna sreća

Za održavanje je važan vlažniji vazduh, kućna sreća se suši  tokom zime u prostorijama u kojima je vazduh zbog grejanja preterano suv.Nežna biljka kućna sreća traži umerenu do visoke vlažnosti vazduha, što se može lako postići u okruženju terarijuma koji zadržava vlagu.

Biljka buja u uslovima umerenog izlaganja svetlosti, odnosno umerene dnevne svetlosti.

Uprkos tome što kućna sreća uživa u većoj vlažnosti vazduha, potrebno joj je i dobro provetravanje. Zbog toga dobro razmislite kada planirate da je gajite u terarijumu ili vrtu u boci. Ako ovu biljku gajite u terarijumu, nipošto ga ne zatvarajte.

kucna sreca odrzavanje

Kućna sreća se jednostavno razmnožava. Utisnite bilo koju stabljiku ili izdanak u vlažni supstrat u kome gajite biljku. Veoma brzo će se pojaviti novi korenčići, a novu biljku možete da odsečete sa roditeljske i presadite u drugu posudu.

Kućna sreća može da se razmnožava i na drugi način. Ako želite da vaša biljka ima grmoliki oblik, početkom proleća orežite vrhove stabljika, neuredne listiće i grančice. Izbojci koje budete odsekli mogu da se koriste kao reznice za razmnožavanje. Jednostavno ih zabodite u mešavinu peska i treseta, redovno zalivajte i uskoro će se pojaviti korenčići i nove biljke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply