Svugde je ima više nego dovoljno. A ako to poželite, možete početi uzgoj i u vašoj bašti, što je, naravno, najbolji način da se iskoristi njena lekovitost, jer tačno znate odakle biljka potiče i da ćete je vi odgajati na najbolji mogući način.

Lavanda se gaji u kućama i stanovima uglavnom u alpinetumima ili u velikim zemljanim saksijama.Za uzgoj lavande su isto tako dobre i u neke manje posude i da je gajite na balkonu ili u prozoru. Lavanda nije zahtevna za gajenje, a osim toga, gde god da bude, uvek će svojim mirisom i lepotom biti ukras.

Lavanda biljka

Biljka lavanda je prvobitno rasla u zapadnom Sredozemlju! Njen naziv potiče od latinske reči “lavare”, što znači „umivati se, prati se”. Lavanda je lekovita, međutim nemojte u njoj tražiti vitamine, jer je njena draž u nečem drugom – u njenom mirisu…

Sastav biljke

Od lavande se koristi uglavnom cvet, koji sadrži 1-3% eteričnih ulja. Prevashodno se radi o linalijacetatu (30-60%), borneolu, izoborneolu, geraniolu, lonalolu i cineolu, zatim o 12% tanina, kao i antocijanu, gorkim materijama i smoli. Nasuprot tome, stabljika i list sadrže mnogo više tanina, ali na uštrb eteričnih ulja.

lavanda

Cvet ili grm

Što se klasifikacije tiče, biljka lavanda spada u porodicu usnatica.Lavanda je trajna i veoma otporna biljka. Uglavnom je opisuju kao stalno zeleni drvenasti polugrm koji raste do 60 cm u visinu. Cvetovi su plavo ljubičaste boje i tokom cvetanja permanentno privlače pčele. Listovi su aromatični i dugi oko 5 cm. Plod je veoma sitan. Najčešće se koristi cvet, eventualno i list.Ova biljka cveta od polovine juna do avgusta.

Lavanda uzgoj

Odlučili ste se za gajenje lavande? U daljem tekstu vam dajemo detaljna uputstva šta treba da radite da bi uzgoj ove prelepe biljke bio uspešan:

Sunčano mesto
Za lavandu obavezno izaberite sunčano stanište, jer ona na senovitom mestu sigurno neće uspevati. Sunce joj pomaže da ima što intenzivniju boju i aromu.

Saksija, žardinjera ili bašta
Gajenje lavande je moguće i u saksiji ili žardinjeri, to samo od vas zavisi. Ukoliko se budete o njoj dobro brinuli, uspeće vam gdegod da je. U svakom slučaju, pre nego što počnete uzgoj lavande treba da imate na umu da lavanda treba da ima suvlju zemlju, neutralnu ili alkalnu, koja treba da bude dosta propusna. Lavandu zaista treba s merom zalivati, jer naročito kod lavande važi ona stara „manje je nekad više”. Lavanda ne mora da se đubri, jer nije zahtevna kao druge biljke kada su u pitanju hranljive materije.A ukoliko ipak rešite da joj nešto dodate, onda bi trebalo odabrati đubrivo koje je lako i krečno.

Temperatura i podrezivanje
Da bi ova biljka kod vas zaista lepo uspevala, za uzgoj bi trebalo da joj omogućite temperaturu od barem oko 20°C. Najzadovoljnija će biti preko leta na suncu. Ako želite da ima što više cvetova, morate je redovno podrezivati.Podrezivanje biljke je veoma bitno za uzgoj. Podrezivanje lavande se preporučuje ne samo zbog obilnog cvetanja, već i zato da biljka ne stvara seme, zahvaljujući čemu će naredne godine imati više snage za nove cvetove.

Sađenje i razmnožavanje
Ne sme se zaboraviti ni na pravilno tempiranje. Preko leta možemo samo da uživamo u lavandi i da je beremo, ali najbolje vreme za sađenje ili razmnožavanje lavande je april. Saditi se može iz semena ili pomoću rasada koje možete nabaviti u svakom kvalitetnijem rasadniku. Seme se na proleće poseje u posudu i kad pusti izdanke (oko 10 cm), treba ih rasaditi direktno u leju.Ako ste propustili proleće bolje je da uzgoj počnete sledeće godine. Već od prve godine je neophodno lavandu proređivati. Ukoliko to ne biste redovno činili, može se desiti da biljka, osim par listova, na vrhu bude potpuno gola. Glavno proređivanje se obavlja na prelomu mart/april, kada bi biljka trebalo da se skrati za 1/3, ali na takav način da na grančicama ostane po nekoliko listova.

Lavanda zimi
Ne treba se plašiti zime. Lavanda u našim uslovima prezimljuje veoma dobro. Samo na većim mrazevima, odnosno ako temperatura padne ispod 8°C, treba je pokriti izlomljenim granama četinara, a koren zagrnuti kompostom.

Odaberite pravu vrstu lavande za gajenje

Postoji ukupno 39 vrsta lavande. U rasadnicima možete dobiti nekoliko, pa ipak se u našim uslovima najčešće gaji Lavandula officinalis.Ova vrsta je dobra za uzgoj u saksiji i bašti.

Hajde da zajedno pogledamo i ostale vrste. Gde rastu i za šta su dobre?

Lavandula officinalis: Najčešće cveta u Sredozemlju, povremeno podivlja. Boja joj je najčešće tamno ljubičasta ili plavkasta, ali može biti i ružičasta ili bela.

Lavandula Stoechas: To je najpoznatija rođaka gore navedene lavande. U poređenju s njom je nežnija i ima prodorniji miris. Veoma je osetljiva. Cvetovi su joj skerletne boje, a listovi sivo zeleni. Gaji se pre svega u francuskoj Provansi. Od nje se dobija veoma kvalitetno eterično ulje.

Lavandula latifolla: Gaji se isključivo za proizvodnju eteričnog ulja.

Lavandula angustifolia: Ima purpurne cvetove. Jača je, srebrnastija i ima kompaktnije listove.

Lavandula Minutolli a Tenuipinna: Javlja se na Kanarskim ostrvima (Gran Canaria, Tenerife). U okviru ove vrste razlikuju se dve varijante – minutolli (javlja se na oba navedena ostrva) i tenuipinna (javlja se isključivo na ostrvu Tenerife). Na navedenim staništima cveta od decembra do juna. Boja cvetova je plava do plavo ljubičasta.

Lavandula Pubescens: Može se videti pre svega u Egiptu, na Sinaju, u Izraelu i Jordanu. Voli nešto viša staništa, peskovite i kamenite pustinjske oblasti. Svetio ljubičaste je boje i cveta od januara do aprila.

Lavanda kao lek

Nema potrebe da svaki čas trčite u apoteku, kad ste okruženi prirodnim lekovitim materijama. A upravo lavanda, može pomoći u rešavanju niza zdravstvenih tegoba. Otkrićemo vam zbog čega je izvanredna i za šta se sve može upotrebiti kao lek.

Suvišno je pominjati da je lavanda najbolji lek za sve one koji pate od nesanice, lošeg raspoloženja ili depresija. Izvanredno smiruje i pomaže da se zaspi, i za tu namenu je ova biljka bolja od svih drugih.

Materije koje ona sadrži, naime, deluju na centralni nervni sistem, tako da je lavanda u tom smislu neprevaziđena. Zahvaljujući tome, lavanda kao lek pomaže kod svih stanja uznemirenosti, nervoze, histerije, glavobolje i migrena.

Pomaže i kod bolesti vožnje i vrtoglavica, pa čak i kod iscrpljenosti od posla i preteranog stresa. Sve one materije koje smiruju, istovremeno sputavaju i razvoj bakterija, pa su se dobro pokazale kao lek kod spazama želuca i prilikom rekonvalesncije.

Ukoliko su vaše tegobe nervnog orekla, lečenje lavandom će biti izuzetno pešno. Lavanda će vam pomoći i kod unkcionalnih poremećaja epigastrijuma, osetljivog želuca i žuči.Lavanda kao lek reguliše rad creva i intenzivira lučenje žuči.

Ženama pomaže kod obilnih menstruacija, menstrualnih bolova, pa čak i kod PMS-a. Veoma je efikasna i kod srčanih tegoba i kašlja. Isto tako sprečava skupljanje vode u organizmu.

Alternativna ispomoć

Iscelitelji često ovu biljku koriste kao lek kod upale nerava, reumatizma ili kostobolje.Lavanda se kao lek kod ovih tegoba uglavnom koristi u obliku masti, dok se čaj od lavande preporučuje kako za smirenje, tako i za lupanje srca.

A i kad idete na godišnji odmor, ponesite lavandu sa sobom, jer je ona izvanredna za lečenje izgoretina. Zaceljuje kožu izgorelu od sunca, a pomaže i kod rana koje teško zaceljuju, kao i kod osipa, ekcema, gljivica i dermatitisa. Jednom reči, lavanda je u domaćoj apoteci univerzalni lek za prvu pomoć.

Sušenje lavande

Najbolje vreme posle cvetanja je za branje i sušenje lavande.Treba voditi računa da pupoljci ne budu previše razvijeni. Suši se u prostoriji koja je zamračena i koja se provetrava. Možete se ispomoći i ubrzanim sušenjem, ali nemojte biljku izlagati temperaturama preko 40°C.

Idealno je isečene stabljike povezati u veće vezice i okačiti ih cvetovima nadole. Stabljike se mogu i nepovezane u vezice rasporediti po stolu prekrivenom novinama. Osušene biljke se potom stavljaju u platnene ili papirne vrećice ili u kutije.Osušenu lavandu potom treba skloniti na neko tamno i hladnije mesto.

I nikako nemojte zaboraviti gde ste je sklonili, jer će vam od jeseni već biti neophodna. U sezoni gripa se lavanda, naime, odlično brine za vaše zdravlje. Pročišćava i leči disajne puteve, a kada se radi o angini ili gripu, ona je odlično, prirodno preventivno sredstvo.

Samo pažnja – trebalo bi da je izbegavaju trudnice, jer se za njih ne preporučuje, i to ni kao lek, ni kao preventiva!

Lavanda za kožu i kosu

Ovu biljku će najviše ceniti dame. Osim toga što predivno miriše i što je sastojak nekih parfema i toaletnih voda, lavanda u poslednje vreme stiče popularnost i na planu kozmetike. Naime, dokazano je da ljubičasti cvetići regenerišu ćelije kože i podmlađuju je, pa su stoga mnoge firme počele da ih dodaju u svoje preparate.

Koristi se i za pakovanje za kosu, jer Lavanda podstiče rast kose i doprinosi njenoj elastičnosti i sjaju. Pogodnija je za masnu kosu, jer reguliše lučenje lojnih žlezda. Idealna je i kod opadanja kose (kao posledice narkoze, nedostatka vitamina, posle porođaja, u klimaksu), istina, lavanda ne podstiče ponovni rast kose, ali zato svakako svodi na minimum opadanje postojeće kose.

Često se koristi za šampone i tonike za kosu namenjene za tretiranje peruti. Odličan je i tonik za lice, koji jača nežnu i osetljivu kožu, a osim toga leči i akne.

Lavandino ulje se koristi kao baza za mnoga ulja za masažu. Obloge se preporučuju kod opekotina i za rane koje loše zaceljuju. Mast odlično deluje na upale nerava ili reumatizma, dok je ulje lavande izvrsno za istegnute i bolne mišiće.

Prirodni lek za kožne probleme

Pet supenih kašika lavande popariti litrom kipuće vode i ostaviti da pola sata odstoji, a potom procediti u kupku. Ovo pomaže ne samo za ekceme ili akne, već i za reumatske tegobe.

Čudesna lavanda kao lek

  • Cvet lavande je omiljeni sastojak mešavine bilja za smirenje.
  • U kupku staviti izmrvljenu sušenu lavandu, litar jačeg čaja ili kesicu sa sušenom lavandom obesiti tačno ispod mlaza vruće vode.
  • Kesice sa osušenom lavandom staviti u ormane sa vešom, ne samo da će veš mirisati, već će se i moljci držati podalje.
  • Osušeni cvet obešen na vrata tera insekte i istovremeno ispunjava stan divnim mirisom.
  • Osušeni cvet lavande je sastojak najpoznatije mešavine bilja – provansalskog začina.

Lavanda upotreba

U kuhinji: List lavande se može u maloj količini dodati jelima (oprez – list je gorkast i opor!), dobro ide npr. uz ovčetinu. Cvet se divno slaže sa dinstanim mesom ili ribom. Cvetom možete ukrasiti salatu od povrća. Cvet lavande daje veoma lepu aromu džemu, može se kandirati ili od njega napraviti sirce ili ulje.

U domaćinstvu: Lavandaodbija insekte, i to ne samo one nasrtljive, kao što su komarci i obadi, već će vas osloboditi i moljaca u o-manima. Lavanda okačena na vrata će dati stambenim prostorijama prijatan miris. Isto tako, može se paliti na plotni (slično kao tamjan). Ako pomešate 50 ml 40% alkohola (npr. votke) i 20 kapi lavandinog ulja, dobićete izvanredan osveživač vazduha.

U bašti: Pomešajte pola litra vode, 4 kašike suncokretovog ulja i 10 kapi eteričnog ulja lavande i imaćete izvanredno sredstvo za prskanje biljaka. Možete ga koristiti i za lisne vaši i za grinje, a sjajno deluje i kao preventiva za ove štetočine.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply