Biljka lišajevica je jak prirodni dijuretik. Pomaže disajnim organima, podstiče iskašljavanje, koristi se kod bronhitisa i upale pluća

Zeljasta biljka lišajevica (Hieracium pilosella) je od davnina sastavni deo apoteke narodnih lekara. Zbog izgleda i lekovitih vrednosti, ljudi su je prozvali zlatnik, kao i kosmatica, mišje uvo, mišja ovčica, slavak, jandrašika.
Za lečenje se koristi cela biljka, zajedno sa korenom. Ne raste više od 25 cm, ima d duguljaste listove i cvet svetložute boje, koji se pojavljuje do maja do septembra. Raste čak i na suvom, neplodnom zemljištu.

Sadrži gorke materije, tanin, smole, sluz i flavoinske derivate, zbog kojih cvet ima karakterističnu žutu nijansu. Jak je diuretik i koristi se kod problema sa bubrezima, pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma, peska i kamenca. Osim toga, pomaže disajnim organima, podstiče znojenje i iskašljavanje i preporučuje se kod kašlja, bronhitisa i upale pluća.

Podstiče koagulaciju, pa je izuzetno delotvorna kod obilnih menstruacija i hemoroida koji krvare. Sveži listovi se previjaju na rane, jer ubrzavaju zarastanje, a pokazali su se uspešnim i u lečenju lišajeva.

LISAJEVICA NARODNI RECEPTI

Otečene noge – Pomešajte po 2 kašike peteljki trešnje, sitno iseckani list i cvet ili samo koren lišajevice sa kašikom lista matičnjaka. Prelijte sa litrom ključale vode i ostavite da odstoji dva sata. Po želji čaj zasladite medom i pijte tokom dana.

Za iskašljavanje – Pomešajte po kašiku sitno iseckane cele lišajevice, sladića, majčine dušice, komorača, bokvice i lipe. Sve prelijte sa 1,5 l ključale vode i ostavite poklopljeno jedan sat. Procedite, zasladite po želji medom i pijte šolju čaja, tri puta dnevno, pre jela.

Izbacivanje vode – Prvi način: Pomešajte po kašiku sitno iseckanog lista i cveta hajdučice i cveta kamilice sa 4 kašike lista i cveta ili samo korena lišajevice. Prelijte litrom ključale vode, ostavite poklopljeno da stoji dva sata, pa procedite i pijte tokom dana. Drugi način: Pomešajte po kašiku sitno iseckanog lista nane i kukuruzne svile sa 4 kašike iseckanog lista i cveta lišajevice ili samo njenog korena. Sipajte litar ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Zatim procedite i pijte tokom dana

Akutna upala bešike – Pomešajte po kašiku sitno iseckanog lista i cveta zove, bosiljka i lišajevice (može samo koren). Sve prelijte sa 7 dl ključale vode, ostavite poklopljeno dva sata, procedite, zasladite medom i pijte po 2 dl pre svakog obroka.

Protiv hemoroida – Prelijte kašiku sitno iseckane cele lišajevice sa 2 dl ključale vode. Ostavite da odstoji poklopljeno 20 minuta, pa procedite i pijte nekoliko puta dnevno. Čaj mora da bude sveže pripremljen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply