Ako je vaš tanjir u restoranu ukrašen nekim biljem, velika je verovatnoća da je to peršun.Ova biljka je naširoko korišćena i cenjena ne samo zbog ukusa koji dodaje jelu, već i zbog njenih korisnih svojstava za zdravlje. Jednom kada shvatite zdravstvene i hranljive prednosti koje peršun nosi, ne samo da ćete hteti da pojedete svoju dekoraciju na tanjiru, već ćete poželeti da je i sami uzgajate! A uzgajanje peršuna je lako!

Peršun (Petroselnumcrispum) je autohtona biljka na području Mediterana. Premda korene vuče iz regiona poput Južne Italije, Tunisa i Alžira, danas se može naći u svim delovima sveta. Uprkos popularnosti koju trenutno uživa, situacija nije oduvek bila takva.

Pozitivna dejstva peršuna na zdravlje

Peršun pripada familiji Apiaceae, zajedno sa šargarepom, celerom i drugim biljkama poput kima, mirođije, selena (ljupčac), anđelskog korena i anisa. Karakterišu ga duže stabljike i može rasti do 60-ak centimetara u visinu i širinu. Listovi su mu svetlo zeleni i bez dlačica.

Ova biljka sadrži korisna eterična ulja i flavonoide. Eterično ulje poznato pod nazivom miristicin poseduje hemo-protektivno dejstvo, što znači da može neutralisati materije koje izazivaju rak, a pokazalo se i da zaustavlja rast tumorskih masa. Flavonoidi poput apigenina i luteolina koji se nalaze u peršunu, deluju kao antioksidansi i štite ćelije od destruktivnog dejstva kiseoničnih slobodnih radikala kao i stresa.

Biljka persun ima i druga korisna dejstva za zdravlje, kao što su:

Antibakterijsko
Anti-inflamatorno (protiv-zapaljensko)
Anti-oksidantno

Peršun je takođe odličan izvor vitamina C i beta-karotena (pro-vitamina A). Pojedini pozitivna dejstva peršuna na zdravlje kotiraju veoma visoko, tik uz efekte kelja. Samo jedna supena kašika peršuna sadrži 61,5 mikrograma vitamina K (77%PDU -PreporučenogDnevnog Unosa ovog vitamina (eng.RDA-RecommendedDailyAllowance)), 5 miligrama vitamina C (8% RDA) i 316 IJ(Internacionalnih Jedinica) vitamina A (6% RDA).

Zahvaljujući fantastičnom nutritivnom profilu biljke peršun, njenakorisna dejstva po zdravlje pružaju se nadugačko i naširoko. Neki od njegovih terapijskih efekata uključuju:

– Prevenciju anemije
– Prevenciju i lečenje infekcija mokraćne bešike
– Pozitivno dejstvo na zdravlje bubrega
– Tretman zadaha iz usta
– Lečenje artritisa
– Osvežavanje i prečišćavanje krvi
– Prirodno diuretičko dejstvo
– Smanjivanje gasova u digestivnom traktu
– Ublažavanje tegoba kod poremećaja varenja
– Pojačavanje imuniteta

Uzgoj peršuna

Iako možete čekati dok ne dobijete par stabljika na tanjiru, daleko više ćete profitirati od korisnih efekata ove biljke ako jednostavno sami uzgajate peršun. Kao i kod bosiljka (slatkog i svetog bosiljka), nane i origana, uzgoj peršuna je relativno lak. Sve što je potrebno za gajenje peršuna jeste malo vode, sunčeve svetlosti, dobrog zemljišta i brižnosti.

Najbolji je uzgoj peršuna iz semena (bolje uspeva nego već proizvedene sadnice u rasadniku). Ali ima, sada već čuven, dugačak period klijanja. Strpite se, stiže. Ukoliko želite da ostvarite početnu prednost u gajenju peršuna, potopite seme peršuna u mokri ubrus i ostavite da odstoji jednu noć pre sađenja.

Za sađenje peršuna odaberite sunčanu stranu, bilo vrta ili velike saksije. Može se gajiti čak i u zatvorenom prostoru ukoliko se tu nalazi neki svetli, topli deo. Samo imajte u vidu da može biti „štrkljaviji“ od biljke koja raste spolja, usled prigušenije svetlosti. Peršun voli sunce ali može izaći na kraj i sa malo hladovine. Takođe za uzgoj peršuna odgovara i vlažnije tlo, pa zato obilno zalivajte.

Seme bi prilikom sadnje trebalo posejati na dubinu 3-6 milimetara. Kada biljke dostignu visinu 5-7,5 centimetara, razredite ih tako da razmak između njih bude 25,5-30,5 centimetara. Rasađivanjem ćete im dati dovoljno prostora da zaista pobujaju.
Peršun požanjite tako što ćete stabljiku štricnuti blizu tla. Birajte one stabljike koje se nalaze na periferiji biljke. To će vam dati puniju, zdraviju biljku.

Upotreba peršuna

Najbolji način za korišćenje peršuna je u svežem stanju. Može se osušiti ili zamrznuti, ali na taj način gubi dosta od svog ukusa. Najlakši način za dobijanje pozitivnih zdravstvenih efekata peršuna jeste njegovo jednostavno konzumiranje. To posebno važi kod digestivnih bolesti i zadaha iz usta. Samo požvaćite nekoliko izdanaka peršuna i trebalo bi da osetite brz boljitak.

Alternativno, uvek možete napraviti čaj koristeći 2 supene kašike svežeg peršuna na 2 šolje vode. Ostavite da se natapa nekoliko minuta pre nego što procedite, i uživajte. Peršun takođe možete dodati svojim jelima radi bogatije i bolje ishrane. On predstavlja i savršen dodatak zelenim šejkovima, povećavajući njihovu detoksikacionu moć.

Peršun je samo jedna od mnogih biljaka koje možete gajiti kod kuće, u vašem dvorištu ili svetlarniku. Pored toga što je moćno lekovito sredstvo, on predstavlja i fantastičan dodatak u kulinarstvu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply