Piskavica je lekovita biljka koja povećava izlučivanje kiselina koje smanjuju zalihe holesterola u jetri, a, osim toga, blagotvorno deluje na probavni sistem, kao i u slučaju dijabetesa.Veoma je popularna njena upotreba za povećanje količine mleka kod dojilja kao i za povećanje grudi.Da se ne bi stekao utisak da je piskavica biljka namenjena samo ženama treba napomenuti da je njeno seme dobro za potenciju muškaraca.

Piskavica je biljka , poreklom iz mediteranskih krajeva, ima dugu istoriju kao sastojak u tradicionalnoj medicini. Najlekovitiji deo ove biljke jeste tvrdo i glatko seme koje se nalazi u mahuni. Izuzetno je bogato vitaminima A, D i C, kao i proteinima i aniino – kiselinama . S obzirom na to da sadrži znatne količine fosfora, lecitina i nukleo-albumina, preporučuje se kao zamena za riblje ulje.

Seme piskavice u svom sastavu ima oko 30% sluzi te se preporučuje negova upotreba za iskašljavanje, poboljšanje funkcije digestivnog trakta i urogenitalnog sistema. Osim toga, lekovito seme koristi se za pripremanje obloga koje
ublažavaju tegobe u slučaju gihta, išijasa i otoka žlezda.Ova biljka uspešno otklanja čireve na koži i ubrzava zarastanje rana.

Dakle piskavica nije samo dobra za dojilje i rast grudi kao što mnogi veruju većje njena upotreba mnogo šira.U nastavku teksta ćemo objasniti i kako se upotrebljava za dojenje i rast grudi, ali prvo da pomenemo i njeno važno lekovito dejstvo kad je dijabetes u pitanju.

Piskavica se preporučuje se dijabetičarima

Piskavica biljka uspešno reguliše nivo holesterola – povećava izlučivanje kiselina koje smanjuju njegove zalihe u jetri. Zahvaljujući vlaknima, smanjuje brzinu difuzije kroz sluznicu i redukuje apsorpciju holesterola. Istraživanja koja su trajala 24 nedelje pokazala su da su osobe koje su svakodnevno konzumirale 56 g semena piskavice imale čak 14% niži holesterol, te su smanjile rizik od srčanog udara za preko 25%.Piskavica biljka veoma je korisna za dijabetičare. Studije sprovedene u Indiji potvrdile su da snižava nivo šećera u krvi u slučaju dijabetesa tipa 2 tako što smanjuje otpornost organizma na insulin i uklanja višak triglicerida.

Dobra za stomak

Piskavica kao lek blagotvorno deluje na probavni sistem. Olakšava varenje, smanjuje nadutost i pomaže u slučaju zatvora. Veoma je korisna u lečenju čira na želucu, a podstiče i produkciju enzima pankreasa. Povećava apetit te pomaže u lečenju anoreksije.

Piskavica se koristi i za mršavljenje.Ova biljka, pomaže u procesu mršavljenja jer pruža duži osećaj sitosti i ubrzava metabolizam.Bitna je samo svakodnevna upotreba piskavice.U nastavku teksta ćemo objasniti kako se piskavica koristi za mršavljenje.

Biljka korisna i za žene i za muškarce

Piskavica je biljka veoma korisna za porodilje jer ubrzava zarastanje materice. Osim toga, preporučuje se dojiljama jer povećava proizvodnju mleka. To su potvrdila i istraživanja, koja su pokazala da se nakon konzumiranja ove biljke može povećati proizvodnja mleka za skoro 500 puta u roku od 24 do 72 sata. Takođe, zahvaljujući fitoestrogenu, široku primenu kod žena ima kao provereno prirodno sredstvo za uvećanje grudi, izazivajući rast ćelija u dojkama i zadržavanje vode u tkivu. Piskavica povoljno deluje i na polne funkcije muškaraca – pospešuje pokretljivost spermatozoida i jača potenciju.

U nastavku su recepti za upotrebu piskavice za dojilje, povećanje grudi, potenciju…

RECEPTI

Za spoljnu upotrebu

Samleti 70 g semena piskavice pa to popariti litrom ključale vode i ostaviti da odstoji dva sata. Dobijenu sluzastu kašu koristiti kao oblogu za kožne bolesti, opekotine, ubode insekata i rane.

Protiv dijareje

Pomešati po 20 g semena piskavice, lista nane, cveta podbela, belog i crnog sleza, pa 4- kašike čaja popariti sa 5 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Potom procediti i piti umesto vode tokom dana.

Čaj protiv noćnog mokrenja

Preliti 50 g semena piskavice litrom vrele vode pa ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom procediti i piti tri-četiri puta dnevno.

Za dijabetičare

Napraviti mešavinu od po 20 g semena piskavice, dobričice, gujine trave, lista borovnice i mahuna pasulja, pa 4- kašike smeše kuvati 30 minuta u 5 dl vode. Piti triput dnevno po jednu solju pre jela.

Čaj od piskavice za dojilje

Izmešati po 20 g piskavice, dobričice, lišća matičnjaka, ploda anisa i mirodije, pa 4- kašike čaja kuvati u 5 dl vode 30 minuta. Poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta, a potom procediti i piti triput dnevno po šolju pre obroka.Na isti način piskavica za dojilje se može koristiti samostalno ili sa ostalim biljkama koje imate.Prva kombinacija je jača a priprema i upotreba je ista i kad se koristi samo piskavica za povećanje količine mleka.

Čaj od semena piskavice za potenciju

Jednu kašičicu semena piskavice samleti u blenderu pa pomešati s medom ili jogurtom. Uzimati triput dnevno pre jela.

Čaj za povećanje grudi

U 1/2 l vode sipati šolju izdanaka piskavice, dodati bosiljak, kim, mirodiju i sladić. Kad provri, ostaviti da se ohladi i dodati med i sok od limuna po ukusu. Piti najviše dve šolje dnevno.Piskavica za povećanje grudi može da se upotrebljava i samostalno bez ostalih biljaka ali su zajedno jače.Čaj za povećanje grudi od semena piskavice bez drugih biljaka se priprema i pije na isti način kao prvo pomenuti.

Za lečenje groznice

Triput dnevno konzumirati kašičicu-dve semena piskavice uz biljni čaj s kašičicom meda i sokom od limuna.

Gde kupiti piskavicu ?

Piskavica može da se kupi u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane a cena nije visoka.

NAPOMENA
Ukoliko se piskavica koristi u preporučenim količinama, u retkim slučajevima pojaviće se neželjeni efekti. U suprotnom, može da uzrokuje mučninu, dijareju i gasove. Osim toga, kad se primenjuje lokalno, važno je paziti na iritaciju kože i moguć osip.

Piskavica se ne preporučuje trudnicama jer može izazvati kontrakcije i raniji porođaj. U kombinaciji s lekovima, piskavica se uvek uzima najmanje dva sata pre ili posle terapije, jer vlakna iz ove biljke mogu ometati apsorpciju lekova.

Gde raste: Piskavica zahteva posebno zemljište, ali ipak, uspeh i prinos bolji su na toplim, plodnim, propustljivim podlogama bogatim fosforom. U narodu poznata i kao božja travica, grohotuša, grčko seme, grčka detelina, kozji rog, prosenica, rožnjač – piskavica biljka seje se u redove udaljene a oko 50 cm i obrađuje se poput graška i drugog povrtarskog bilja.

Kako izgleda: Ova jednogodišnja zeljasta biljka raste do pola metra u visinu, dok joj koren urasta duboko u zemlju. Ovalni listovi smešteni su na kraćim peteljkama koje se nalaze na okrugloj stabljici, po tri u grupi, a žuti ili žutobeli cvetovi razvijaju se pojedinačno ili u paru i nalaze se u pazuhu lista. U lekovite svrhe koristi se seme piskavice, i to samo iz mahune, koja je šiljasta i povijena, u obliku kozjeg roga.

Kad se bere: Biljka piskavica cveta u junu i julu, a plod se sakuplja u avgustu. Nakon branja mahune treba rasporediti u tanak sloj i sušiti na tavanu.

Sad kad ste saznali za sva lekovita svojstva piskavice vreme je da nabavite njeno seme u prodavnici zdrave hrane.