Biljka za čiju lekovitost je znao još čuveni starogrčki filozof Aristotel, je u nekom trenutku pala u zaborav. Kako se pretpostavlja, osnovni razlog za to leži u činjenici da biljka Rosopas (lat. Chelidonium majus ) raste kao korov, često na senovitim mestima, pored puteva, a vrlo se brzo privikava i razvija na mestu na kome se primi. Uz to, u određenim količinama, Rosopas može biti i toksičan, pa se svakako savetuje dodatan oprez u korišćenju ove biljke za lečenje različitih bolesti.

Biljka Rosopas

Nekada se biljka Rosopas koristila najviše za spoljašnju upotrebu, a vremenom je otkrivena i njena lekovitost na unutrašnje organe.

Međutim, ono što je važno znati kada je biljka Rosopas u pitanju, jeste da ona može biti i toksična, ako se ne koristi prema uputstvu za upotrebu i u propisanoj količini. Zato je vrlo važno da se ova biljka koristi pod nadzorom homeopate ili osobe koja je specijalizovana za njeno korišćenje. Takođe, biljka Rosopas se ne preporučuje za korišćenje tokom trudnoće i perioda dojenja, a ne bi trebalo da je koriste ni deca, stim što se ovo ograničenje odnosi na unutrašnju upotrebu, mada i sa spoljašnjom upotrebom kod ovih osoba treba biti obazriviji.

Rosopas biljka

rospas caj

Rosopas biljka se koristi već vekovima, a dobro je poznat podatak da je upravo ona sastojak mnogih čajnih mešavina i to naročito onih koje pomažu varenje, te rad žuči, ali i kod pojave žutice, pa i kanceroznih oboljenja.

Rosopas lekovitost

Lekovitosr ove biljke se ispoljava najpre kod lečenja lišajeva, bradavica i različitih izraslina na koži. Kada je u pitanju unutrašnja upotreba, Rosopas lekovitost ispoljava u borbi protiv bakterija i gljivica u organizmu, ali i kod oboljenja žuči, želuca, te kod žutice, hemoroida i različitih oboljenja bubrega.

Smatra se da pomaže i kod različitih vrsta neuroza, kao i kod depresije. Često se, za spoljašnju upotrebu preporučuje koristiti Rosopas kod pojave sive mrene, te kokošijeg slepila ili umornih očiju.

Rosopas čaj

Kako navodi čuvena austrijska travarka, Marija Trebjen u svojoj čuvenoj knjizi ” Zdravlje iz Božije apoteke “, Rosopas čaj se ne kuva, već se samo popari, kao uostalom i većina drugih čajeva. Barem prema mišljenju ove travarke.
Rosopas čaj se priprema na sledeći način : stavite 250 mililitara vode da prokuva, pa njome prelijte 1 ravnu kafenu kašičicu čaja i ostavite da odstoji poklopljeno bukvalno par minuta. Nakon toga Rosopas čaj procedite i pijte u manjim gutljajevima.

Rosopas gel

Iako se u prodaji može naći i specijalno spravljen Rosopas gel koji se koristi za lečenje bradavica, te različitih gljivičnih oboljenja i uopšte promena na koži, svakako je najbolje koristiti svež sok od ove biljke ako je moguće.

Rosopas kapi

Pored toga što se koristi Rosopas čaj, neretko se sreće i tinktura od ove biljke, odnosno Rosopas kapi.
Svakako se preporučuje da Rosopas kapi kupujete u specijalizovanim biljnim apotekama, kako biste bili sigurni da su spravljene na pravi način, te da je ispoštovan procenat udela biljke u kapima.

Rosopas kapi se najčešće koriste za tretiranje bradavica i to naročito onih koje su virusnog porekla, ali svakako se savetuje da poštujete uputstvo za upotrebu koje dobijate uz ovaj preparat.

Rosopas kapi može za vas spraviti i specijalizovani homeopata, a preporučuje se koristiti ih i u slučajevima očnih oboljenja. U većini slučajeva, ako je u pitanju slabovidost, siva mrena ili zdrave oči koje su jednostavno preumorne, valjalo bi piti kapi prema uputstvu koje vam daje homeopata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply