Znali su to dobro stari narodi, a i danas, se u nemačkoj i ruskoj kuhinji moćna biljka sedmolist se koristi za spravljanje zelenih čorbica koje čiste krv i hrane snagu…

U Srednjem veku sedmolist su gajili u manastirskim baštama i koristili u kulinarstvu, a i danas se u Nemačkoj i Rusiji njegovi listovi upotrebljavaju za spravljanje zelenih čorbi za koje se veruje da čiste krv i vraćaju snagu.

Sedmolist se koristi i kao pomoćno sredstvo u lečenju gihta.

U narodu je poznat i kao bazjan, kozja noga, regovača, ili refača. To je višegodišnja zeljasta iljka iz porodice štitarica (biljaka štitastih cvasti). Razmnožava se pomoću puzećeg podzemnog korenja i raste do jednog metra. Stabljika je uspravna, gola, izbrazdana, iznutra šuplja i pri vrhu razgranata. A listovi su najvećim delom prizemni, izdeljeni na 7 jajolikih listića koji su kao lanac povezani, a po ivici sitno nazubljeni. Malobrojni listovi na stabljici sastavljeni su obično od 3 manja šiljasta listića. Cveta od aprila do jeseni, mnogobrojnim belim (rede ružičastim) cvetićima, koji pri vrhu stabljike formiraju veliku štitastu cvast.

Uspeva na vlažnim, senovitim mestima u proređenim šumama, medu grmljem i šibljem, po ivicama livada, uz reke i potoke, u voćnjacima… Sedmolist može lako da se prepozna po karakterističnom obliku listova, tako da ne postoji opasnost da se zameni sa nekom sličnom štitaricom.
Listovi su aromatični i mogu da se koriste za jelo tokom vegetacionog perioda. Ukusniji su kad su mladi, svetlozeni, sjajni i mekani.
U100 g listova ima: 27-80 mg vitamina C 8-14 mg karotina.

Neumorni čistač

Kao lekovita biljka koristi se za čišćenje krvi, regulisanje cirkulacije, kao i za izlučivanje mokraćne kiseline.

PRIPREMA

Spasonosna mešavina

Pripremaju se kao spanać ili kao dodatak salatama i šupama, dinsta se ih se spremaju čorbe i variva… Varivo je ukusnije ako se sprema sa koprivom, mišjakinjom, spanaćem ili drugim lisnatim povrćem, jer ima isuviše jak miris.

Izbacite kiselinu

– pomešajte 30 g sedmolista, po 15 g lista breze, lista jagode, nevena, maslačka i rastavića. Uzmite kašiku te smese i stavite u 600 g proključale vode i ostavite da vri još desetak sekundi. Posle pola sata procedite i pre jela pijte 3 puta dnevno, po solju od 2 dcl

Cista krv

– pomešajte 30 g sedmolista, po 10 g korena lincure, veronike, troskota, bokvice i rastavića i 20 g semena lana. Kašiku ove mešavine stavite u 600 g proključale vode i ostavite da vri još desetak sekundi. Posle 30 minuta procedite i pre jela pijte 3 puta dnevno, po solju od 2 dcl

Fini začin

– pomešajte po 25 g sedmolista, vranilove trave, rtanjskog čaja i piskavice. Smesu usitnite, sameljite i fini prah koristite kao dodatak šupama, čorbama i mesu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply