Biljka troskot ili “Solomonov pečat” vida rane i slomljene kosti. Sadrži supstance koje snižavaju lipide i šećer u krvi, pa se preporučuje kod dijabetesa. Veoma je efikasan za srce, jetru, bubrege i pluća…

Zbog neuglednog izgleda, u narodu je zovu najčešće troskot i oputina. Ipak, ova korovska biljka tako deluje na organizam, da su joj zvanično dodelili kraljevsko ime Solomonov pečat (Polygonum aviculare). Lekoviti koren koristi se kao obloga za lečenje rana i polomljenih ekstremiteta, a u preseku podseća na hebrejska slova. I srednjevekovni narodni iscelitelji su ga često koristili kod lomova kostiju.

Troskot je niska biljka, koja raste pored puta, u baštama, dvorištima, livadama… Najčešće je u jarugama, na vlažnom tlu u blizini vode. Ima karakteristične modrozelene listove i beličaste cvetove u vidu zvončića.

Najlekovitiji delovi su joj listovi i mladi vrhovi stabljike, koji se sakupljaju u proleće i leto, kada cveta. Koren se vadi i suši u jesen, pošto lišće opadne, ali samo kod biljaka starijih od dve godine. Sadrži dragocene sastojke kao što su tanini, flavonski heterozidi, vitamine C i A, vosak, smolu, šećer i silikate.

troskot caj

Solomonov pečat je veoma efikasan za bolesno srce, jetru, bubrege i pluća. Sadrži supstance koje snižavaju lipide i šećer u krvi, pa se preporučuje dijabetičarima. Zaustavlja povraćanja krvi, leči katar i čir na želucu. Poboljšava krvnu sliku i pospešuje stvaranje vezivnog tkiva. Koristi se i za ispiranje upaljenog grla i ždrela. Preporučuje se ženama koje imaju problema sa reproduktivnim sistemom, ali i kod reumatizma, dijareje i žutice. Tokom terapije kortikosteroidima, pije se čaj od troskota jer poboljšava dejstvo leka, a sprečava negativne manifestacije. Osim toga, okrepljuje organizam posle bolesti.

Odlično je sredstvo u lečenju starih i zapuštenih rana. Otvorene rane na nogama se oblažu sveže izgnječenom biljkom, tako se ublažavaju bolovi i doprinosi bržem zarastanju. Rane mogu da se ispiraju i sokom isceđenim iz lekovitih delova biljke.

Koren se melje u prah, stavlja kao obloga, a delotvoran je kod modrica, upala i rana. Rastvoren u vodi preporučuje se za lečenje fleka i drugih kožnih promena. Ipak, trebalo bi voditi računa o upotrebi, jer velike doze mogu da budu štetne po zdravlje. Zato je najbolje da se konsultuju stručnjaci iz oblasti biljne medicine.

Čaj od troskota priprema

Velika kašika usitnjenog troskota prelije se sa 2 dl hladne vode, a zatim greje do ključanja. Nakon toga se posuda poklopi i ostavi da odstoji od 15 do 20 minuta, pa procedi. Da bi solomonov pečat pokazao punu efikasnost, trebalo bi piti dve do tri šolje čaja dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply