Sadržaj polena u vazduhu razlikuju se tokom godine i zavisi od perioda cvetanja biljaka, pa zato u svetu, uz druge podatke o aerozagadenju, očitavaju i ugroženost od alergija.

U APRILU I MAJU

– polen bagrema i lipe

U MAJU, JUNU I/delimično/JULU

– polen trava

POLOVINAAVGUSTA,
SEPTEMBAR
I/početak/OKTOBAR

– polen kukolja (Agrostemma githago)…

MEHANIZAM

Kada polen padne na vlažnu podlogu sluzokože nabubri, njegova opna puca i sadržaj (plazma), koji ima alergijska svojstva, ulazi u krv i limfu. S obzirom na to da su pre svih disajni organi na udaru dolazi do obilnog lučenja iz nosa, začepljenosti i jakog kijanja i kašlja. Ovo poslednje je posledica stalnog nadraživanja bogate nervne mreže sluzokože nosa.

Sličan problem imaju i radnici u tekstilnoj industriji koji dolaze u kontakt sa pamukom. Oni mogu da obole od bizinoze (vrste bronhijalne astme) prouzrokovane mehaničkih nadražajima dlačica pamuka, što dovodi do alergijskih reakcija izazvanih biljnim proteinima.

MANIFESTACIJA

Ova bolest se manifestuje osećanjem pritiska pod grudima, nadražanju. Nekada može da dode do pojave konjuktivitisa i koprivnjače. Bolest se javlja ponedeljkom ujutru i traje 1-2 dana. Ima cikličan tok, pa u drugim stadijumima, koji se javljaju i posle 10-20 godina, dolazi do teških bronhitisa i napada sličnih astmi. U trećem stadijumu bolesnici su, zbog hroničnog bronhitisa,emfizema i otežanog disanja nesposobni za rad.

Slična stanja mogu da se ispolje i kod onih koji rade sa semenkama lana, ricinusa, slamom ovsa, kukuruzovinom, se-nom, brašnom…

Tada se bolest obično javlja uveče ili noću, uz povišenu temperaturu i kašalj astmatičnog karaktera. Oni takode imaju glavobolju, bolove u zglobovima i mišićima, malokrvni su… Bolest obično prolazi za 1-2 dana, ali u težim slučajevima može da dođe do bronhopneumonije i sakupljanja tečnosti u plućnoj maramici.

TOPOLA, LAN, KONOPLJA

Opasni i plodovi
Alergijska svojstva, zbog kojih ljudi mogu da dozive ozbiljne zdravstvene tegobe, poseduju i vlakna plodova topole, lana i konoplje, kao i mnogi drugi, semena trava i drvenastih biljaka koji se raznose vetrom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply