Među biljkama proverenih lekovitih moći ima i onih koje, kada se sa njima pretera, mogu da izazovu čak i trovanje…

Ne dajte se prevariti, jer i neke lekovite biljke, sa prelepim cvetovima i opojnim mirisom, mogu da sadrže otrovne supstance. Zato ih treba pravilno koristiti, poštujući propisani način prikupljanja i pripremanja, i pridržavajući se tačno određenih količina koje u lečenju neće biti i štetne.

Anemona

Anemona (Anemona blanda L.) sadrži otrovnu supstancu anemo-nol, koja je isparljiva i raspada se posle dugog sušenja, potom glikozid hepatrilobin, inertin, saharozu, emulzin, smolu i tanin. Zato se u tradicionalnoj medicini koriste samo dobro osušeni cvetovi (nikako svezi), u obliku čaja i tinkture protiv bolesti jetre, peska i kamena u žuči, otečene slezine, žutice, prehlade i bolesti bubrega i bešike.

Bršljan

Bršljan (Hedera helix L. Araliacea) sadrži i otrov glikozid hederin, koji širi i sužava krvne sudove u zavisnosti od doze, a u njegovom plodu su još i mravlja kiselina, tanin,
Eektin… Plod je plavičasto-crna obica koja se ne savetuje za upotrebu. Treba KORISTITI list i retko cvet, u strogo propisanim dozama. Pomaže kod kožnih oboljenja, glavobolje, umora i otoka nogu, ćelavosti, bradavica, ujeda paukova, kao i kod kurjih očiju i žuljeva.

Mak

Bulka, odnosno divlji mak (Papaver rhoeas L.) za razliku od svog pitomog rođaka – baštenskog – ne sadrži opasan morfin, već readin, koji smiruje, ublažava bolove i ne stvara naviku. U narodnoj medicini koriste se samo osušeni listići cveta protiv nervoze, straha, lupanja srca, nesanice, bronhitisa, ali i zubobolje. Stabljike su uspravne, prekrivene dlačicama, a cvetovi krupni. Krunice su crvene, oivičene belom mrljom.

Đurđevak

I lekoviti đurđevak, ili đurđic (Convallaria majalis L.) sadrži tri otrovna sastojka – konvalarin, konvalmarin i konvalatoksin, koji pripadaju glikozidima, eterična ulja, kalcijum oksalat, limunsku i jabučnu kiselinu i druge materije, a u korenu asparagin. Zato ne treba tinkturu ove biljke praviti u kućnim uslovima, već je treba kupovati u apoteci.

U slučaju trovanja, popijte čaj od hrastove kore, prokuvan uli mleka i proceđen još topao u gutljajima, dok ne nastupi povraćanje.

U narodnoj medicini koriste se lišće i cvetovi, čiji čaj pomaže kod reume, glavobolje uslovljene promenom vremena, nervoze srca, ubrzanog pulsa, za bolje izbacivanje tečnosti iz organizma, a koristi se i protiv trovanja nikotinom, arteroskleroze i povišenog pritiska.

PRVA POMOĆ

Otrov biljaka deluje 30 do 60 minuta. Važno je dobro poznavati upotrebljenu biljku, da bi se moglo reagovati na odgovarajući način. Ukoliko ne znate sa kojom biljkom ste preterali, treba što pre popiti čašu mlake i jako posoljene vode, da bi se izazvalo povraćanje i sprečila apsorpcija, i piti potom dosta tečnosti,ako nema grčeva.
U slučaju da ne dođe do pražnjenja creva, kao pomoćno sredstvo daju se ricinus, gorka so, prašak uglja, ili bele gline, jaka crna kafa, topli napici, a preporučuje se i ležanje i odmor, hladni oblozi i utopljavanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply