Naučna istraživanja u Velikoj Britaniji u koja je uključen i lekar našeg porekla,lekoviti preparati od zelenih iglica dreveta tise pomažu protiv raka, naročito raka dojke.

Povratak prirodi na velika vrata najavljuje i – nauka. Okretanje farmacije ka prirodnim, biljnim sirovinama urodilo je plodom, pa je na pomolu nova generacija lekova i dopunskih preparata. Cak i za najteže bolesti.
Na istraživanjima ove vrste u londonskim naučnim ustanovama uključen je i lekar našeg porekla. On na velika vrata uvodi tu novu generaciju pomoćnih lekovitih sredstava i lekova, biocitostatika! Od sada će na stranicama našeg časopisa tumačiti domete novih medikamenata i odgovarati na pitanja zainteresovanih.

U zvanicnoj medicini, inače, biocitostatici su lekovite sirovine biljnog, životinjskog i mineralnog porekla. Neke zimzelene biljke sadrže te alakoloide koji se koriste u terapiji različitih vrsta karcinoma, a tisa najviše.

Kako deluju?

Alkaloidi, organske supstance koje sadrže azot, reaguju bazno i sa kiselinama daju soli. Veoma su zastupljeni u prirodi – oko 6.000 je raspostranjeno u oko 5.000 biljnih vrsta najčešće vezani za jabučnu, vinsku i limunsku kiselinu.

Lekovi iz ove grupe alkaloida već se u svetu koriste protiv raka, a dobijaju se od zelenih iglica dreveta tise (Taxus Baccata L.). Tisa je, na žalost, na našem područiju sve reda i postoji opasnost da bude i iskorenjena, dok se u evropskim zemljama plantažno gaji baš kao sirovina za biljne citostatike. U Kini, gde ima dosta šuma ove vrste tise, vojska ih čuva od nekontrolisanog krčmljenja!
Sta sadrže iglice? Iglice tise sadrže:

– alkaloide taksin i milosin
– glikozid taksikatin
– kalcijumov malat
– saharozu
– rafinozu
– galusovu kiselinu
– efedrin taxotere

Poslednja ispitivanja biljnih citostatika u Mount Vernon Hospital i St. Thomas Hospital u Velikoj Britaniji , na ženama sa metastazama raka dojke pokazalo je, kako tvrdi dr Ovčina, da im se povećava i stepen preživljavanja, i kvalitet života. Još ne leće pacijente u odmakloj fazi bolesti, ali znatno pomažu.

I muški rak dojke

Rak dojke je uglavnom izražen kod žena, ali, iako rede, i kod muškaraca, a faktori rizika su:

– gojaznost – povećan rizik posle menopauze
– zamene za hormonsku terapiju – veći rizik
– gubitak menstrualnog ciklusa početkom 50. ili kasnije – veći rizik u odnosu na žene koje su ga izgubile u kasnim 40. ili ranije

– kontraceptivne pilule duže od 5 godina – veći rizik
– dezodoransi u obliku spreja -veći rizik ,
– česta upotreba antibiotika -veći rizik

ANTIKANCEROGENE BILJKE

Beli luk (Allium sativum) i crveni luk (Allium čepa) smanjuju rizik dobijanja raka dojke.

Kineska gljiva (Coriolus versicolor) popravlja i jača imunitet.

Sibirski ginseng (Eleutherococcus senticosus, Acanthopanax s.) povećava imunitet: uzima se kod raka dojke 1 do 2ml 3x dnevno, najmanje mesec dana.

Imela (Viscum album) poboljšava imunitet i kvalitet života.

Zeleni i crni čaj

/zaustavlja širenje na limfne čvoriće/

Količina zelenog čaja koju oboleli treba da unese tokom dana iznosi 5 šoljica.

Sikavica (Cardus Marianum L.) regeneriše i stabilizuje ćelijske membrane.

Sinonimi: Silvbum marianum Gaertn
Narodni nazivi: badelj, beli stričak, magareća salata, ostropec, zmijina trava, sekavica
U upotrebi je više od 2000 godina za tretman jetre i žučnih poremećaja, jer sadrži flavonoid silvmarin sa 4 izomera: silibin, isosilibin, silihristin i slilidianin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply