vocni-cajevi

Uz alternativne metode obnavljanja jetre – akupunkturu, akupresuru, refleksologiju, magnetnu terapiju, aromaterapiju i homeopatiju – iskoristite moć biljnih lekova i kvalitetne ishrane da biste brže obnovili jetru

Kako da obnovite vašu jetru

Jetra (lat. hepar) je za životno važan organ koji ima brojne nezamenljive funkcije u organizmu: sintezu proteina, detoksikaciju hemijskih jedinjenja, stvaranje biohemijskih molekula važnih za varenje, skladištenje glikogena i proizvodnju krvnih belančevina. Jetra takođe proizvodi žuč, koja je važna za varenje. Klinastog je izgleda, mekana, smedecrvene boje i najveći je organ u trbušnoj duplji. Nalazi se s desne strane trbušne duplje, neposredno ispod dijafragme, i teška je obično 1.200-1.600 grama. Najveća je žlezda u ljudskom organizmu, a služi za skladištenje hranljivih i za neutralisanje štetnih materija – pročišćava krv od toksina i otrova.

Kada je jetra preopterećena?
Iako svojoj jetri možemo da naštetimo učestalom konzumacijom velikih količina masne i pržene hrane, neumerenim ispijanjem kafe i alkohola, pušenjem, dobra je vest da je jetra ujedno jedini unutrašnji organ koji može da se regeneriše: čak i kada je oštećena za više od 50%, ona može u potpunosti da se obnovi. Mehanizam obnavljanja jetre još nije u potpunosti jasan, ali ta njena sposobnost je od esencijalne važnosti za naše zdravlje. Naime, živimo u svetu prilično drugačijem od onog u kom smo nekada živeli. Pre sto godina, sve strane materije s kojima se čovek susretao dolazile su iz biljnog sveta. U naše moderno doba stvorili smo hiljade novih hemijskih jedinjenja koja inače ne postoje u prirodi. Mnoga hemijska jedinjenja su deo naše ishrane (konzervansi, arome, boje), dok druge unosimo lekovima, koje mnogi od nas svakodnevno koriste. Hernija se koristi i u kozmetici, sredstvima za čišćenje, u štampi, tekstilnoj industriji itd.

Biljke koje obnavljaju jetru

U narodu su odavno poznate biljke koje štite i obnavljaju jetru:

SIKAVICA ILI GUJINA TRAVA ZA JETRU (Silybum marianum)

Do sada najbolje rezultate u prevenciji i lečenju oštećenja jetre pokazala je sikavica, za koju od 16. veka postoje podaci da povoljno utiče na ovaj organ. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin, flavonoid koji se istražuje kao pomoć kod svih oblika bolesti jetre. Standardna dnevna doza koja je korišćena u većini ogleda je 420 mg. Sprovedena su istraživanja i sa zelenom pupavkom, jednom od najotrovnijih gljiva, koja izaziva opasno oštećenje jetre i ubije oko 30% svojih žrtava. U istraživanju su silimarin davali pre konzumiranja ove gljive i 10 minuta nakon konzumiranja. U obe grupe sikavica je pružila 100% efikasnu zaštitu od dejstva otrova zelene pupavke. Silimarin je jak antioksidans (10 puta jači od vitamina E) i povećava nivo glutationa u jetri za 35%. Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. Sa povećanjem nivoa glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih jedinjenja. Na taj način, konzumiranje sikavice ima kako zaštitno, tako i obnavljajuće delovanje na jetru.

Doziranje:
70-240 mg sikavice tri puta dnevno.
140 mg silimarina tri puta dnevno.

Čaj od sikavice pripremanje
čaj od sikavice: kašičicu samlevenog semena prelijemo s 2,5 dl ključale vode, posle 20 minuta procedimo u termos bocu i pijemo čaj 3 puta dnevno, pola sata pre obroka i pre odmora. Ako čaju dodamo i listiće nane, biće još ukusniji i efikasniji.
NAPOMENA: Naše telo može da se navikne na silimarin. Zbog toga ga uzimajte 2 nedelje, pa napravite pauzu od 2 nedelje. Posle toga možete nastaviti da ga uzimate.Postoje i sylimarin tablete za jetru.Ove tablete treba koristiti strogo po preporuci farmaceuta.

MASLAČAK i čaj od maslačka za jetru

Jedite maslačak! Ova biljka raste u svakoj bašti. Uberite lišće maslačka, operite ga i dodajte u salatu. Maslačak možete pronaći i u prodavnicama zdrave hrane u obliku tinkture ili kapsula. Vrlo je koristan za zdravlje jetre i drugih organa povezanih s njom, pa se uspešno koristi u lečenju mnogih bolesti jetre – hepatitisa, upale jetre, kamenaca, insuficijencije jetre, žutice itd. Maslačak deluje na jetru kao tonik i pomaže njenoj funkciji.

Doziranje:
-4-8 ml svežeg soka korena maslačka (1-2 kašičice) 1 puta dnevno
-2-8 mg suvog korena maslačka 1 puta dnevno, u čaju
-4-8 ml ekstrakta maslačka 1 puta dnevno (u vodi ili čaju).
pogledajte čaj od maslačka

Sladić za jetru

Kinezi odavno koriste biljku sladić za lečenje jetre. Naučna istraživanja su potvrdila da sladić neutrališe toksine u jetri. Istraživanja takođe potvrđuju da ova biljka povećava stvaranje interferona, koji se obično koristi za lečenje hepatitisa B. Od 1950. godine, lekari i na Istoku i na Zapadu uspešno koriste glicirhizin -jedinjenje dobijeno iz sladića, za lečenje hepatitisa. U Japanu se glicirhizin pokazao toliko efikasnim u lečenju hepatitisa da je postao standardan deo terapije kod ove bolesti.

Doziranje sladića za jetru:
7-8 grama korena sladića dnevno.
zasladjujte sve svoje čajeve korenom sladića.
Povezano…Čajevi za jetru i zuc

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply