[icegram campaigns=”14203″]

Bez obzira šta mu je uzročnik, kašalj je uglavnom vrlo neprijatan. Ponekad se učini da se pod njegovim naletima “cepaju grudi”, zna da probudi čoveka iz najdubljeg sna i upropasti mu celu noć, s njim se započne jutro i provodi dan! Da bi sve ove i druge neprijatne situacije izbegle sasvim su dobri biljni sirupi za kašalj i iskašljavanje, koji će na prirodan način zavisno od namena podstaći iskašljavanje ili ublažit i oterati kašalj.Zvanična medicina a posebno pedijatri sve više propisuju biljne sirupe za ovakve tegobe a lekovi i pomoćna lekovita sredstava izrađena na bazi lekovitog bilja postaju sve popularnija.

Biljni sirupi za kašalj

Biljni sirupi za kašalj se najčešće proizvode od belog sleza a najdelotvorniji su protiv suvog kašlja.Ovi sirupi često sadrže još i kamilicu. Koren belog sleza sadrži sluzi koje prekrivaju sluzokožu ždrela i umanjuju nadražaj koji tera na kašalj. Sa dodatkom kamilice, sirup deluje i kao antiflogistik (deluje na upalne procese, kao i na osećaj golicanja i grebanja). Nema škodljivih elemenata, pa mogu da ih piju i deca.

Sirupi za iskašljavanje

Za produktivni kašalj, odnosno iskašljavanje sekreta, proizvodi se najšešće sirupi od jagorčevine, timijana i nane. Odrasli i deca uzimaju ih 3 x dnevno, s tim što veliki piju 1 kašiku, a deca do 7 godina po 1 kašičicu. Jagorčevina i timijan pomažu da se sekret lakše rastvori i izbaci, a nana hladi bolno mesto i daje osećaj svežine.

Bokvica i jagorčevina za prehlade i upale ždrela

Biljni sirupi od bokvice i jagorčevine povoljno deluju kod upale ždrela, disajnih puteva, prehlada, i olakšavaju iskašljavanje.Bokvica je vrlo dobra za otklanjanje klasičnih stanja prehlade, praćenih malaksalošću i temperaturom, jer predstavlja prirodni antibiotik. A jagorčevina oslobađa od sekreta disajne puteve.

Biljni sirupi za imunitet

Ovi sirupi su najčešće sastavljeni od ekstrakta ehinacee, bokvice i kamilice.
Ehinacea je biljka iz teksaških prerija čije aktivne materije deluju imunostimulativno. Ima karakterističan slatkast ukus, koji je posle oštar i opor, a na kraju izaziva i peckanje u ustima i ukočenost jezika i grla. Ova biljka se gaji i kod nas.
Bokvica, naravno, ima antibiotsko svojstvo, a kamilica deluje na upalne procese ždrela, kao i na prehladu.

Sirupi za apetit

Tokom prehlada i posle njih slabi apetit što usporava oporavak.Biljni sirupi za apetit su najbolje sredstvo kada je potrebno popraviti apetit i ojačati organizam.Sačinjen su najšešće od pelina, kičice, lincure i kompleksa vitamina. Posebno se preporučuju maloj deci, starim i rekonvalescentima. Ekstrakti ovih biljaka sadrže gorke materije koje podstiču lučenje želudačnog soka, i izazivaju glad. A kompleks vitamina utiče na metabolizam, odnosno bolje iskorišćavanje hranljivih materija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply