Sivo-žućkastu zeljastu i jednogodišnju biljku, koja može da izraste do metar, u narodu zovu blaženi čkalj, a u stručnoj literaturi je poznata kao (Cnicus benedictus L., sin.: Carduus benedictus Brunsf., Asteraceae ).

Blaženi čkalj je prekriven brojnim dlačicama i bodljama, ima sedeče duguljasto-lancetaste listove koji su pri osnovi suženi i perasto režnjeviti. Po obodu su oštro nazubljeni, a u gornjem delu stabljike skoro srcasti. Cvetne glavice na vrhovima grančica su pojedinačne, obavijene krupnim listovima od kojih unutrašnji imaju dugačke bodlje, a cvetovi su žuti.

Blaženi čkalj se gaji, ali i raste kao poludivlja vrsta na suvim mestima. Kao biljna lekovita sirovina upotrebljava se gornji nadzemni deo biljke u cvetu (Cnici benedicti ili Cardui benedicti herba). Gornji delovi biljke se odsecaju, vežu u kitice, rasprostru u tankom sloju i suše na promaji u hladu.

Blaženi čkalj sadrži gorke glikozidno vezane seskviterpenske laktone (knicin), oko 0,3% etarskog
ulja, flavonoide, tanine, smole… Pošto ova biljka spada u gorka aromatična sredstva koristi se da refleksno izazove lučenje pljuvačke, sokova i enzima u digestivnom traktu što omogućava bolje i kompletnije varenje hrane, jača apetit… Služi i kao sredstvo za jačanje i oporavak organizma, a za pojedine sastojke blaženog čkalja potvrđeno je da deluju na neke vrste mikroorganizama.

Utradicionalnoj medicini upotrebljava se za poboljšanje apetita i stomačne sekrecije, kao sredstvo za bolje lučenje žuči i kao gorko sredstvo u slučajevima tegoba organa za varenje i kao gorki tonik za jačanje organizma.

Kod nas ova biljka vrlo retko upotrebljava u lekovite svrhe, a mnogo više za proizvodnju gorkih alkoholnih pića. Na Zapadu se znatno češće i raznovrsnije koristi kao omiljeno gorko sredstvo za lečenje organa za varenje.

U savremenoj fitoterapiji upotrebljava se za poboljšanje apetita i za bolje varenje hrane. Cesto se upotrebljava u kombinaciji sa drugim biljnim sirovinama (korenom angelike, listom nane, herbom pelina… ).

SAVET PLUS

– preporučena srednja dnevna doza iznosi 4-6 g biljne lekovite sirovine
Ne preporučuje se alergičnim na blaženi čkalj, ili biljke iz familije Asteraceae (kamilica, neven, hajdučka trava…). Ne bi trebalo da se pije u trudnoći i tokom dojenja, niti u slučaju tegoba, ili bolesti kod kojih nije poželjna pojačana želudačna sekrecija. Od neželjenih efekata moguće su alergijske reakcije. Interakcije sa drugim lekovima nisu poznate.

Da stomak radi

– 1-2 kašičice usitnjene biljne sirovine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i, posle 20-30 minuta, procedite.
Ukoliko nije drugačije propisano pijte 2-3 x dnevno po solju čaja (1/2 sata pre obroka).

Za bolje varenje

– pomešajte po 20 g herbe blaženog čkalja, herbe pelina i lista matičnjaka
Kašiku mešavine prelijte šoljom vruće vode, ostavite 20 minuta, procedite i pijte 3 x dnevno po solju.

Aktivira želudac

– pomešajte 50 g lista gorke deteline, 20 g herbe blaženog čkalja i 30 g lista artičoke
Kašiku mešavine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i, posle 10 minuta, procedite. Pijte 2-3 x dnevno po solju čaja (1/2 sata pre obroka).

Gorki čaj

– pomešajte po 30 g herbe blaženog čkalja, herbe peEna i herbe kišičice.
Kašiku mešavine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i, posle 10 minuta, procedite. Pijte 2-3 x dnevno po solju čaja 1/2 sata pre obroka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply