Za lečenje raznih bolesti bokvica se u narodnoj medecini koristi odvajkada. Jestiv je uglavnom njen mladi list, posebno onaj ubran od velike, takozvane ženske bokvice (Plantago major L). Kod nas, međutim, raste čak dvadesetak vrsta ove biljke.

Ima je gotovo svuda.Efikasno zaustavlja krvarenje, pomaže da rane brže zarastu, lekovito deluje na čir želuca i dvanaestopalačnog creva, skida akne, smiruje upale, ublažava kašalj i pospešuje izbacivanje sluzi.

Kod većine vrsta bokvice, lišće se razvija u obliku rozete u dnu stabljike koja se završava zbijenom cvašću neuglednih sitnih cvetova. Prema obliku listova i cvasti, razlikuju se tri domaće vrste bokvice:

ženska, širokolista bokvica
muška, uskolista bokvica
srednja bokvica
Sve tri vrste su trajne zeljaste biljke

Šta sadrži

LIST

oko 4 % tanina pektina
limunove kiseline
vitamina C
saponozida
fitoncida

SEME
sluz
masno ulje
belančevine
šećera

Na svakom listu se ističu lučno povijeni nervi koji se pri vrhu spajaju. Cveta od proleća do zime. List se bere sve dok je biljka cvatu, a koren se vadi tokom cele godine.

Njihov hemijski sastav i dejstvo su gotovo isti, tako da se za potrebe domaćinstva sve tri vrste koriste ravnopravno, čak i pomešano. U narodu se, ipak, najviše ceni i koristi širokolista, ili krupna, ženska bokvica.

RECEPTI
(pirotski travar Dragan Dimitrov)

Sirup od bokvice za kašalj

Mlado i tek ubrano Ušće oprati u nekoliko voda, samleti mašinom za meso i kroz platno iscediti zeleni sok, pa 1 l soka pomešati sa 2 kilograma meda, ili prokuvati 10 minuta sa 2 kg šećera
Uzimati 4-5 dž dnevno po 1 kašiku.

Pastile za varenje

Pomešajte:
5 g soka od bokvice
5 g crnog šećera od sladića
5 g gume tragakante
5 g samlevenog rizoma perunike
Dodajte 50 g vode i 1/2 kg šećera, zamesite i napravite pastile koje su odličan lek za organe za varenje, čir želuca i dvanaestopalačnog creva, hronični bronhitis, faringitis i ralingitis. Zdravije je ako šećer zamenite sa 600 g meda.

Bokvica za čišćenje akni

15 g soka bokvice
5 g bezvodnog lanolina
10 g belog vazelina
1 kap ružinog ulja

Bokvica za ublažavanje napada kašlja i lakše izbacivanje sluzi

20 g lista bokvice
20 g cveta belog sleza
20 g cveta i lista podbela
20 g morača
Tri kašike ove smeše popariti u pola litra ključale vode, poklopiti i procediti posle 3 sata, zasladiti medom i piti svaka 2 sata, po 1 kašiku.

Bokvica protiv velikog kašlja

20 g lista muške bokvice
20 g rosulje
20 g pitomog kestena
20 g cveta zove
20 g trave dan i noć
Pripremite kao i predhodni čaj i pijte dok je topao.

Bokvica u narodnoj medicini

List bokvice pomaže kod raznih upala kože i sluznice, pojačava lučenje tečnosti u plućima i tako olakšava iskašljavanje suve sluzi, smanjuje mokrenje i povoljno deluje na organe za varenje, zaustavlja proliv, pomaže kod katara, grčeva i čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu.

Za povrede
Bokvica je omiljen narodni lek za posekotine.Na povredu treba priviti list bokvice ili namazan mašću, ili uljem.Može prethodno da se stuca i smekša na šporetu, pa tek onda stavi na ranu.
Sve ovo pomaže u zaustavljanju krvarenja, sprečava da se rana zagnoji, ubrzava zarastanje i ublažava ožiljke.
POVEZANO >>> Muška bokvica lekovitost čaj sirup
Muška i ženska bokvica za akne čaj…

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply