Bokvica je omiljeni narodni lek. Kod nas raste dvadesetak vrsta, po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, po šumama. Za vreme ratova i gladnih godina mlad list je korišćen i za jelo, posebno od velike ili ženske bokvice. Neke se od davnih vremena u narodu upotrebljavaju kao lek, za lečenje mnogih bolesti, a i kao profilaktično sredstvo (zelen list i sok iz lista kao prolećna vitaminska kura).

Prema obliku listova i cvasti razlikuju se ženska, širokolista bokvica(plantago major), muška, uskolista bokvica (plantago lanceolata) i srednja bokvica (Plantago media).
Sve tri vrste su trajne zeljaste biljke sa listovima u rozeti, a na svakom listu se ističu lučno povi-jeni nervi koji se pri vrhu lista spajaju.

Muška bokvica

Muška bokvica (konjska rebra, mala bokvica, koncula, žilovlak) ima uske duguljaste šiljaste listove koji se postepeno sužavaju u široku kratku peteljku. Cvast je kratka, mala, jajolika. Cvet je beličast.
Za lek se sakupljaju koren, listovi pre cvatnje, a seme nakon što sazri. Muška bokvica sadrži mnoge lekovite materije koje joj daju sposobnost u lečenju svih oboljenja organa za disanje, kod veće ili manje sluzne izlučevine. Izvrstan je prirodni lek kod astme, kašlja, hripavca, čak i tuberkuloze pluća.

Ženska bokvica

Ženska bokvica (paskavica, pito ma bokvica, široki trputac, velika bokvica) ima široko jajaste, sjajne i debele listove na širokoj peteljci. Sivkasta ili ružičasta cvast je valjkasta, dugačka, a raste na vlažnim mestima, pored ugaženih puteva i ispod streha, svuda gde se sliva voda.
Za lek se beru samo listovi, a suše se u tankim slojevima na hladnom prozračnom mestu. Koristi se kao sredstvo za lečenje rana i čireva jer suzbija upale.

Srednja bokvica

Srednja bokvica (bokva, široki prpotec) raste na suvim mestima, dlakava je, cvetna stabljika je pet puta duža od lista. Cvast je dugačka i srebrno bela, lišće je široko ovalno.
Kod svih vrsta bokvica za lek se najviše koristi list: od širokolisnih vrsta za rane i obloge, od uskolisnih vrsta protiv plućnih i ženskih bolesti.

RECEPTI

Sirup protiv kašlja

Mlado sočno, tek ubrano lišće bokvice oprati u nekoliko voda. Samleti mašinom za meso i kroz gazu iscediti zelen sok. Kilogram tog soka pomešati sa dva kilograma meda ih prokuvati 10 minuta sa dva kilograma šećera. Uzima se 4-5 puta dnevno po jedna kašika.

Melem za akne

– 15 g soka od bokvice
– 5 g bezvodnog lanolina
– 10 g belog vazelina
– kap ražinog ulja
Pomešati sastojke i mazati akne po potrebi.

Za izbacivanje sluzi

Po 20 g lista muške bokvice, cveta belog sleza, cveta i lista bodbela i morača.
Tri supene kašike ove smese se popari sa pola litra ključale vode, poklopi i posle tri sata ocedi, zasladi medom i pije svaka dva sata po jedna kašika.

Upozorenje

Nikako se ne preporučuje mešanje različitih vrsta bokvice. Svaka se mora odvojeno brati, sušiti i pakovati.

SAVET

List bokvice koristi se i kao lek za posekotine. Prethodno ga treba oprati kako se rana ne bi inficirala nečistoćom. Ako je suviše žilav, treba ga malo zgnječiti i potom staviti na ranu. Po želji, može se premazati mašću ili uljem. Posekotina nakon toga ne krvari, ne zagnoji se, brzo zarašćuje. Antibaketijska moć bokvice je naučno dokazana 1958. godine kada su u njoj otkriveni fitoncidi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply