bol u grlu i uhu

Ukoliko vas boli uvo, verovatno imate i bolno grlo.Bol u uhu i grlu su dva koji simptoma zajedno uglavnom ukazuju na bakterijsku infekciju. Nešto više o njima, pročitaćete u tekstu koji sledi.

Uši, nos i grlo su međusobno povezani. Zato, kada je bilo koji od ovih organa pogođen infekcijom ili alergijom, osećaj neprijatnosti se javlja u svima. U dubini uveta postoji cevčica zvana Eustahijeva tuba, koja spaja srednje uho sa grlom. Kada nekoga boli grlo, u tubi je otok koji izaziva blokade koje vrše pritisak na uvo. Kada se pritisak dovoljno poveća, javlja se bol u uhu.

Kako da brinete o sebi

Postoje prirodni lekovi koji se mogu koristiti za lečenje bolova u uhu i grlu.

bol u grlu i uhu

  • Ugrejte parče tkanine i stavite ga na uvo. Ovaj oblog će vam dati privremeno, ali trenutno olakšanje od bola.
  • Obavezno unosite dovoljno tečnosti, pošto na taj način održavate grlo hidriranim, te lakše gutate i pričate. Koliko god možete, unosite tople tečnosti, poput vruće supe, toplog mleka sa malo kukurme, i slično.
  • Kako biste održavali grlo vlažnim, sisajte lozenge i lizalice.
  • Mućkanje vode sa soli, ublažiće bolno grlo. No, ovaj postupak se mora ponoviti nekoliko puta dnevno.
  • Jonizator ili neki drugi ovlaživač vazduha će takođe biti od velike pomoći.
  • Ukoliko su vam nos i grlo jako suvi, koristite slani sprej za nos, kako bi sluznica ostala vlažna.
  • Među domaćim lekovima nalazi se i recept za čaj od ekstrakta listova bosiljka i meda (ili prokuvajte listove bosiljka u vodi, pa popijte vodu).
  • I čaj od kukurme, listova bosiljka, cimeta, đumbira i soli će ublažiti bolno stanje. Pre pijenja, sipajte i kašičicu meda. Popijte čaj dok je još topao ili vruć. Pomaže i u slučaju povišene temperature.
  • Ekstrakt đumbira pomešan sa medom će pozitivno uticati na bolno stanje.
  • Tuširanje parom ili vrelom vodom će ublažiti bol, a parenje ušiju i grla se takođe preporučuje, za brži oporavak.

Veza između bolnog grla i uveta

Bilo da postoji infekcija u uvetu, nosu ili grlu, utiče i na druga dva organa. Kada su sinusi puni sluzi, javiće vam se bol u uvetu. Pošto su svi međusobno povezani, to znači da se među njima razmenjuju tečnosti, što tera infekciju da se seli iz uveta u nos, pa u grlo, zbog čega se i javlja bol u grlu i uhu.

Bol u grlu i uhu koja ne popušta, znak je upale srednjeg uva, koju je uzrokovala infekcija. Zbog upale, bubna opna se rasteže i izaziva oticanje, što ponekad utiče i na sluh. Ukoliko je bol zaista jak, možete uzeti lek protiv bolova. Hronična bol se može javljati sezonski, ili tokom cele godine, svaki put kada imunitet opadne, ili se javi neka alergija. Ukoliko ste izloženi duvanskom dimu, centralnom grejanju, klimi ili alkoholu, to vam samo može nadražiti stanje. U nekim slučajevima, promena četkice za zube pomoći će vam da se rešite bola u grlu i uvetu, pošto četkica prenosi infekciju nazad.

Bol u grlu

Osoba može patiti od bola u grlu iz mnogo razloga- infekcije streptokokom, laringitisa ili upale krajnika. Često je uzročnik infekcija, koja napada ždrelo, grkljan ili deo oko krajnika. Infekciju izazivaju bakterije ili virus. Ovo stanje se obično javlja kod dece i mladih, ali to nije uvek nužno tako, i može se pojaviti kod osoba svih uzrasta. Najčešće karakteristike su bol u grlu i uvetu, zajedno sa otežanim gutanjem.

Ovi simptomi, koji prate bolno grlo, uključuju i bol prilikom gutanja, glavobolju, povišenu temperaturu, gubitak apetita, malaksalost, bol u uhu, osetljive ili natečene žlezde u vratu, natečene krajnike i infekciju. Bolno grlo je prenosno i širi se prilikom kontakta sa zaraženom osobom. Bakterije se prenose pljuvačkom, lučenjem iz nosa, kašljanjem, kijanjem i dodirom.

Za lečenje se često prepisuju antibiotici. Ovo se pogotovo često dešava ukoliko se infekcija proširila na uši i nos. Ukoliko je ozbiljno stanje, lečenje može potrajati 10-15 dana. Postoje i lekovi koje možete uzimati bez recepta, za smanjenje temperature i upale. Jedno od odličnih domaćih rešenja protiv bola u grlu i uhu je ovlaživač vazduha koji ćete koristiti kod kuće. On će ovlažiti vazduh i pružiti olakšanje iziritiranom i upaljenom grlu. Topli oblozi se takođe mogu koristiti za ublažavanje bola u uhu i grlu  i smanjenje upale. Povećana konzumacija belog luka je takođe od velike pomoći za lečenje bola u grlu.

Bol u uhu

Uvo se može podeliti na spoljašnje uvo, srednje uvo i unutrašnje uvo. Bol u uhu se gotovo podjednako javlja i kod dece i kod odraslih. Početak bola u uhu se javlja u unutrašnjosti, tj. u srednjem uvetu. Uzrok je obično upala i oticanje u bilo kom delu koji čini uvo. Alergije, ušne infekcije ili ušni vosak mogu pojačati bol u uvetu. Osim problema koji se javljaju na polju uho-grlo-nos, bol se, pogotovo kod male dece, može javiti i sa izlaskom novog zuba.

Kada se osim bola, jave i drugi simptomi poput groznice, svraba u uvetu, otežano jedenje i slično, onda je stanje obično vezano za neko od uho-grlo-nos problema. U nekim slučajevima, zajedno sa bolom, osoba može osetiti zvonjavu u ušima. U slučaju infekcija disajnih puteva, bakterija se može preseliti iz Eustahijeve tube u bubnu opnu. Gnoj koja se javlja, naslanja se na bubnu opnu, te izaziva bol. Infekcije uveta, grla, bakterijske infekije uha, rast gljivica u uhu, mogu biti uzročnici ovog stanja.

Ukoliko bol u uhu i grlu ne prolaze, ili se uporno vraćaju, zakažite pregled kod lekara. On će naći tačan uzrok problema i odrediti pravilnu terapiju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply