Bol u grlu je vrlo čest problem koji pogađa ljude svih životnih dobi. Obično se javlja uz prehladu ili grip, ali takođe može biti uzrokovano i infekcijama poput mononukleoze, upale krajnika ili upale glasnih žica. U ovom članku ćemo opisati koji su najčešći uzroci bola u grlu samo sa jedne strane, desne ili leve i kako rešiti ovaj problem.

Reč faringitis je medicinski naziv za upalu grla. faringitis može biti akutni ili hronični. Kod akutnog faringitisa je karakteristična pojava mnoštva simptoma. Sa druge strane, hronični faringitis se sporo razvija i može potrajati nedeljama. Iako virusne infekcije u najvećoj broju slučajeva uzrokuju bol u grlu, uzrok može biti i bakteriološke prirode.

Bol u grlu je je jedan od najčešćih simptoma faringitisa. Simtomi koji prate b su različiti u zavisnosti od toga šta je uzrok upale grla. u grlu se nalaze i grkljan i epiglotis i zbog toga suvoća grla može bolove u grluse javi ako se ova tkiva upale. Upala jednog krajnika, koji su zapravo velika limfna tkiva koja se nalaze sa leve i desne strane grla, može takođe uzrokovati suvoću i bolove na jednoj strani grla.

bol u grlu

Dodatni faktori

Bol u grlu  može biti izazvan raznim stvarima. Ovde navodimo neke uobičajene faktore koji doprinose bolu, suvoći i iritaciji grla.
Peritonzilarni apsces

Bol u grlu na desnoj ili levoj strani može biti izazvan upalom jednog krajnika. Ponekad se ova infekcija proširi sa krajnika na meka tkiva u grlu i tako dođe do stvaranja peritonzilarnih apscesa (lokalnih gnojnih čireva na tkivima oko krajnika). Sa ovakvim problemom, vrlo je verovatno da ćete osećati bol u grlu na samo jednoj strani.

Otečene limfne žlezde

Žlezde koje se nalaze sa obe strane grla mogu oteći zbog povrede, tumora ili infekcije zuba. Takođe, određene infekcije mogu uzrokovati upalu grla i/ili suvo grlo.

Infekcije

Obična prehlada, grip, infektivna mononukleoza i zauške su neke od virusnih infekcija koje mogu izazvati upalu grla. neke od ovih infekcija mogu dovesti i do uvećanja limfnih čvorova u vratu.

Saznajte>>>  Kako izlečiti upalu krajnika i bol u grlu za samo 4 sata!

Prehlada

Rhinoviruses, coronaviruses i respiratory syncytial virussu neki od virusa koji uzrokuju običnu prehladu. Zapušen nos i curenje iz nosa, kašalj i grebanje u grlu su karakteristični simptomi prehlade. Ostali simptomi koji se mogu javiti uključuju zamor, glavobolju, gubitak apetita ili bolove u mišićima.

Grip

Grip je uzrokovan virusima influenza viruses. Ovi virusi se lako prenose ličnim kontektom, posebno udisanjem respiratornog sekreta zaražene osobe. Iako su simptomi gripa i prehlade relativno slični, simtomi gripa se mogu javiti brže i biti jači. Groznica, preznojavanje, zamor, kijanje, zapušen nos, curenje iz nosa i suvo grlo su najčešći znakovi gripa.

Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza, koja se često naziva i „bolest ljubljenja“ ili „groznica žlezda“ je još jedan faktor koji doprinosi bolovima u grlu. Ovaj zdravstveni problem obično izaziva virus Epstein-Barr virus. Osim bolnog grla,, drugi simptomi ove virusne infekcije uključuju groznicu, slabost, slab apetit, osip ili otečene limfne žlezde u vratu.

Uzrok bola u grlu mogu biti i bakterijske infekcije poput streptokoke ili digterije. Često se ovakve zaraze lako šire udisanjem respiratornog sekreta i kapljica pljuvačke u vazduhu kada zaražena osoba kašlje ili kija.

Streptokoke u grlu

Ova infekcija je izazvana grupom A bakterija Streptococcus. Ova bakterija se lako prenosi ličnim kontaktom. Respiratorni sekret zaražene osobe ostaje u vazduhu nakon kijanja i neko drugi da udahne. Korišćenje istih stvari sa zaraženom osobom (odeća, posuđe) takođe može izazvati infekciju. Bol u grlu, groznica, otečene limfne žlezde u vratu, otečena resica, vidne bele „trake“ gnoja na krajnicima su neki od najčešćih simptoma streptokoke u grlu.

Difterija

Difterija je infekcija koja pogađa gornji deo respiratornog trakta. Uzrokovana je bakterijom koja se zove Corynebacterim diphteriae. Simptomi uključuju groznicu, drhtavicu, slabost, uvećane limfne čvorove u vratu, kašalj, zapušen nos, promuklost, bolnoo grlo, poteškoće sa gutanjem i poteškoće sa disanjem. Još jedan simptom difterije je stvaranje sive membrane u grlu. Ova bakterija se lako prenosi vazduhom, tj. udisanjem respiratornog sekreta inficirane osobe. U nekim slučajevima se infekcija može preneti i putem prljavih ruku.

Uvulitis ili upala resice se javlja zbog česte gorušice (vraćanja želudačne kiseline iz želuca do esofagusa), konzumacije jako vruće ili jako hladne hrane ili upale nepca ili krajnika. Grlo takođe može biti iritirano zbog hrane koja se zaglavi u grkljanu.

Povezani simptomi

Simptomi koje možete osetiti mogu biti različiti u zavisnosti od uzroka blova u grlu. Ipak, najčešći simptomi koji se javljaju su:

  • Bol u grlu
  • Teškoće sa gutanjem
  • Crvenilo ili fleke na krajnicima
  • Glavobolja
  • Povišena temperatura

Bolovi u grlu i teškoće sa gutanjem su najčešći simptomi iritiranog grla, a glas najčešće postaje promukao kada se javi upala grkljana.

Epiglotitis, što je zapravo upala epiglotisa (zalistak hrskavice koja zatvara dušnik dok gutamo i tako sprečava da nam hrana ode u disajne puteve) može izazvati simptome poput jakog lučenja pljuvačke, poteškoća sa disanjem i gutanjem, šištanjem tokom disanja itd.

U nekim slučajevima se bol može proširiti do ušiju. Limfni čvorovi ispod vilice mogu nateći. Mogu se javiti i mali plikovi na nepcu i neprijatan zadah iz usta, što su sve indikatori infekcije grla.

Lečenje

Iako mnogi lekovi koji se mogu kupiti na slobodno i sprejevi za otčepljivanje disajnih puteva mogu dosta olakšati ove probleme, uvek je najbolje posetiti lekara ako ovi simptomi traju duže od nedelju dana. Za dijagnozu uzroka bolova u grlu, lekar će uraditi fizički pregled i analizirati sve simptime koje pacijent ima. Važno je uzeti bris grla da bi se postavila pravilna dijagnoza i identifikovao uzrok bolesti.

Lečenje bolova u grlu obično uključuje upotrebu lekova protiv upala i nesteroidnih lekova, kao i analgetika poput Brufena i Paracetamola. Ako bris pokaže da je uzrok infekcije neka bakterija, u tretman se ubacuju i antibiotici. U težim slučajevima epiglotitisa, moguća je i intravenska primena određenih lekova.

U slučajevima umerenog oboljenja, korišćenje određenih tableta za sisanje može dosta olakšati situaciju. Možete i sami koristiti kućne lekove za bol u grlu, a najbolji su:

  • Pacijent mora povećati unos vode
  • Pacijent ne sme jesti ili piti ništa što je previše vruće ili previše hladno
  • Grgotanje mlake slane vode dosta olakšava bolove
  • Inhalacija vodenom parom dosta pomaže u otpušavanju začepljenog nosa
  • Za brži oporavak dobro je piti biljne čajevine i mešavine, pileću supu ili tople čorbe od povrća

Da bi se postavila pravilna dijagnoza i dao odgovarajući tretman, potrebno je tačno identifikovati kulturu u glu koja je izazvala infekciju. Važno je razumeti i prirodu infekcije kako bi se prepisali odgovarajući lekovi. Simptomi virusne infekcije se neće izlečiti antibioticima. Zato nemojte uzimati lekove na svoju ruku, već od lekara uzmite uput za ORL specijalistu ako su simptomi teški i duže traju. Na vreme započeto lečenje će svakako pomoći da brže ozdravite i da se ne jave komplikacije.

Napomena: ovaj članak služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za savet stručnjaka

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply